Andrian Candu l-a SALVAT pe șeful CNI de DEMISIE
Președintele Comisiei Naționale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu, care potrivit unei comisii speciale a Parlamentului a admis conflict de interese în activitatea sa, a scăpat de demitere grație „debandadei” din Legislativ.
Potrivit deputatului Sergiu Sârbu, membru al Comisiei speciale permanente de control al declarațiilor cu privire la venituri și proprietate și al declarațiilor de interese personale ale președintelui și ale membrilor CNI privind verificarea conflictelor de interese admise în activitatea instituției, Anatolie Donciu a admis încălcări ale legii.
„Anatolie Donciu s-a abținut de la vot atunci când CNI a efectuat controlul declarației de venituri și proprietăți a lui Mihai Gofman, fost șef adjunct al Serviciului de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor din cadrul Centrului Național Anticorupție și șef nemijlocit al fiului său, Alexandru Donciu. Chiar dacă s-a abținut de la vot, Anatolie Donciu a avut acces la toate materialele”, a spus Sârbu.
Deputatul liberal-democrat, Maria Ciobanu, a spus că toți membrii CNI ar trebui să-și prezinte demisia, iar dacă nu o fac, atunci să fie demiși.
Sergiu Sârbu a confirmat că aproape toți membri CNI, cu excepția unuia, au uitat să declare câte ceva. „Unii nu au declarat unele conturi, alții nu au declarat imobile. Unii au spus că habar nu au de aceste imobile. Acestor membri li s-a dat timp pentru a înlătura toate carențele”, a confirmat Sârbu.
Socialiștii au solicitat ca toți membrii să fie demiși, dar democratul Sergiu Sârbu a spus că nu există motive plauzibile, iar acești membri ar putea fi repuși în funcție prin hotărâri ale instanțelor de judecată.
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că aceste discuții s-au transformat într-o debandadă, iar din acest motiv preferă să retragă această chestiune de pe ordinea de zi. „Membrii comisiei să vină cu un raport complet”, a spus Candu, după care a anunțat o pauză.
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”