UE vrea de la autoritățile R. Moldova „ACȚIUNI, nu doar VORBE” și este gata să lucreze „cu orice Guvern care va fi în R. Moldova”


Uniunea Europeană va continua să sprijine R. Moldova, dar „asocierea noastră nu trebuie să țină doar de cuvinte, ci de întreprinderea de acțiuni curajoase pentru implementarea reformelor”.
Declarația îi aparține lui Mindaugas Kacerauskis de la Delegația Uniunii Europene în R. Moldova și a fost făcută astăzi, în cadrul Forumului de dezbateri privind integrarea europeană a R. Moldova, organizat de Asociația pentru Politică Externă și Friedrich-Ebert-Stiftung, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.
Potrivit lui Mindaugas Kacerauskis, UE vrea să vadă „acțiuni, nu doar vorbe” în reformarea justiției, sectorului financiar, mass-mediei, sectorului energetic din R. Moldova etc.
„Niciun sector nu poate să progreseze, dacă nu este eliminată imixtiunea politică și corupția din justiție”, declară diplomatul european. Potrivit reprezentantului Delegației UE la Chișinău, la fel de importantă este și necesitatea de a combate propaganda antieuropeană, inclusiv prin elaborarea unui nou Cod al Audiovizualului cu susținerea UE.
„EU este gata să lucreze cu orice Guvern care va fi la Chișinău. Dar va fi necesar să îmbunătățim comunicarea în vederea sensibilizării cetățenilor, să vedem cum ajungem la ei”, a mai spus în cadrul aceluiași eveniment Mindaugas Kacerauskis.
La rândul său, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman, s-a arătat convinsă de faptul că R. Moldova nu mai trebuie să caute alte modele, fiindcă integrarea europeană este „calea cea mai potrivită pentru modernizarea R. Moldova”.
Potrivit ministrului, regimul liberalizat de vize cu UE „funcționează impecabil, avem referințe pozitive”, dar R. Moldova are restanțe în ce privește reforma justiției, datorită situației politice, dar „acum suntem în discuție despre modul în care trebuie să accelerăm acest efort”.
„Unul din obstacole a fost instabilitatea politică, schimbarea constantă a Guvernului, imposibilitatea de a avea o conlucrare cu Parlamentul care nu a funcționat mai multe luni din cauza campaniei electorale”, a enumerat Natalia Gherman. Potrivit ministrului, pentru implementarea Acordului de asociere cu UE sunt necesare mai multe reforme în domeniul energetic, al sănătății, mediului, administrației publice locale etc.
Potrivit Nataliei Gherman, până la sfârșitul anului, în R. Moldova urmează să vină mai mulți consilieri europeni pentru diferite domenii aflate în curs de reformare.
Ministrul a mai ținut să specifice faptul că, în ultimul an, UE a devenit principalul partener comercial al R. Moldova, exporturile către UE au crescut în ultimul an cu 10%, iar importurile – cu 6%.
Menționăm că Forumul de dezbateri privind integrarea europeană a R. Moldova are loc astăzi pe parcursul întregii zile la Chișinău și reunește factori de decizie din R. Moldova, politicieni, formatori de opinie, reprezentanți ai societății civile și ai instituțiilor internaționale care fac bilanțul primului an de implementare a Acordului de Asociere R. Moldova - UE.











































































