04:30:33 20.01.2025
Stiri

UE va aloca un buget de 100 MILIARDE de euro pentru apărare. „Dacă eșuăm în Ucraina, agresiunea Rusiei împotriva statelor membre UE poate crește”

Actualitate 09.12.2024 11:14 Vizualizări677 Autor: ZiarulNational
UE va aloca un buget de 100 MILIARDE de euro pentru apărare. „Dacă eșuăm în Ucraina, agresiunea Rusiei împotriva statelor membre UE poate crește” profit.ro

Comisarul european pentru Apărare și Spațiu, Andrius Kubilius, a anunțat că dorește ca următorul buget multianual al Uniunii Europene să includă o alocare de aproape 100 miliarde de euro pentru apărare, o creștere semnificativă față de cele 10 miliarde de euro din bugetul actual, potrivit unui interviu acordat Politico. Această propunere vine în contextul schimbărilor majore determinate de invazia Rusiei în Ucraina, care a forțat Uniunea Europeană să-și regândească prioritățile de securitate și apărare.

„Trebuie să fim pregătiți pentru posibilitatea unei agresiuni militare rusești”, a declarat Kubilius, fost prim-ministru al Lituaniei și un cunoscut critic al regimului de la Moscova. „Dacă eșuăm în Ucraina, atunci posibilitatea unei agresiuni militare rusești împotriva statelor membre UE poate crește”, a avertizat el, potrivit caleaeuropeană.ro.

Kubilius propune o revizuire a regulilor fiscale europene pentru a permite statelor membre să aloce mai mult pentru apărare fără a încălca regulile privind deficitul bugetar. În prezent, statele UE trebuie să mențină deficitele bugetare sub 3% din PIB și datoria publică sub 60% din PIB, dar aceste reguli ar putea fi modificate pentru a permite investiții sporite în apărare.

„Când te confrunți cu o criză, trebuie să găsești flexibilitate în cheltuielile pentru probleme specifice”, a explicat Kubilius, adăugând că a discutat deja despre acest subiect cu Piotr Serafin, comisarul pentru buget al UE.

Una dintre prioritățile lui Kubilius este să asigure că Ucraina primește sprijinul militar necesar pentru a învinge Rusia. „Trebuie să ne asigurăm că Ucraina, atunci când decide să intre în negocieri de pace, o va face dintr-o poziție de forță”, a subliniat comisarul.

În acest scop, el a cerut o mai bună coordonare a industriei europene de apărare, care este în prezent fragmentată între statele membre. O nouă inițiativă, Programul european pentru industria de apărare, în valoare de 1,5 miliarde de euro, va sprijini acest efort. Cu toate acestea, statele membre se ceartă în privința criteriilor de eligibilitate, unele, precum Franța, dorind o clauză „Cumpără european”, în timp ce altele, inclusiv Germania, Polonia și Țările de Jos, sunt mai deschise la colaborări internaționale.

„Trebuie să ne dezvoltăm propria industrie, dar asta nu înseamnă protecționism”, a explicat Kubilius. Totuși, el a recunoscut că unele arme, precum sistemele de lovitură de precizie cu rază lungă, nu sunt produse în UE. „Cu siguranță, va trebui să le achiziționăm din Statele Unite sau de la alți parteneri”, a spus comisarul.

De asemenea, Kubilius a subliniat importanța unei relații mai strânse între UE și NATO, menționând că Uniunea ar trebui să folosească raportul NATO privind lacunele de capacitate militară drept ghid pentru prioritățile sale de investiții industriale. Documentul NATO evidențiază nevoia de 49 de brigăzi noi, 1.500 de tancuri și 1.000 de piese de artilerie.

În context, comisarul pentru Apărare a avertizat asupra unirii forțelor autoritare – Rusia, Iran, Coreea de Nord și, într-o oarecare măsură, China – și a făcut un apel la unitate în rândul statelor democratice. „Autoritarii se unesc, iar noi trebuie să ne unim”, a subliniat Kubilius.

El a trimis, de asemenea, un mesaj clar către președintele ales al SUA, Donald Trump, cerându-i să recunoască faptul că Vestul este sub atac din partea acestei „axe a țărilor autoritare”.

„Inamicul nostru nu este Donald Trump, ci Vladimir Putin”, a spus Kubilius, încercând să înlăture temerile legate de posibila schimbare de politică a Statelor Unite față de Ucraina sub noua administrație Trump.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md