RAPORT // Eurodeputații solicită Comisiei Europene să-și sporească sprijinul pentru ca Guvernul Republicii Moldova să își atingă obiectivele care vor accelera aderarea la UE


Republica Moldova a demonstrat progrese constante în privința reformelor necesare aderării la UE, în ciuda provocărilor semnificative interne și externe. Această constatare a fost exprimată de Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, într-un raport publicat după vizita la Chișinău din perioada 25 - 27 februarie curent.
Comisia apreciază „angajamentul exemplar" al Republicii Moldova în drumul său către integrarea europeană și recunoaște că relațiile UE - Republica Moldova au intrat într-o nouă etapă.
În acest context, eurodeputații cer Comisiei Europene să-și întărească sprijinul pentru ca Guvernul Republicii Moldova să își atingă obiectivele.
Raportul a fost aprobat cu 52 de voturi pentru, 11 împotrivă și trei abțineri.
De asemenea, deputații europeni notează că atât referendumul constituțional privind integrarea europeană, cât și ultimele alegeri prezidențiale desfășurate la sfârșitul anului 2024 au arătat susținerea majorității cetățenilor pentru aderarea la UE și reformele proeuropene. Ei subliniază că alegerile parlamentare din toamna acestui an vor fi cruciale pentru continuarea drumului proeuropean și avertizează asupra posibilelor ingerințe străine, în special rusești, și atacuri hibride.
În raport, eurodeputații salută adoptarea Planului de Creștere pentru Republica Moldova, care „vizează sprijinirea reformelor socio-economice fundamentale ale țării". Ei solicită sprijinul Comisiei Europene pentru autoritățile din Republica Moldova în implementarea agendei de reformă esențiale pentru o absorbție eficientă a fondurilor din acest mecanism.
În cadrul extinderii UE, raportul subliniază „cooperarea consecventă și tot mai strânsă a Republicii Moldova cu UE în chestiuni de politică externă”, alinierea R. Moldova la UE crescând de la 54% în 2022 la 86% în 2024.
Eurodeputații doresc ca R. Moldova să continue această evoluție, „inclusiv în ceea ce privește prevenirea eludării sancțiunilor împotriva Rusiei și Belarusului”.
Totodată, raportul evidențiază „rolul Republicii Moldova ca factor-cheie în contribuția la securitatea regională și europeană”, inclusiv prin sprijinul neclintit pentru Ucraina, de la începutul conflictului de agresiune al Rusiei și prin primirea refugiaților ucraineni.
Raportul urmează să fie votat în cadrul unei viitoare sesiuni plenare a Parlamentului European.









































































