UE și Marea Britanie strâng șurubul sancțiunilor asupra Rusiei: Țintesc flota de petroliere și sectoarele militar și financiar


Uniunea Europeană a adoptat marți al 17-lea set de sancțiuni împotriva Rusiei, având ca țintă noi petroliere „fantomă” care sunt folosite pentru a eluda restricțiile deja existente împotriva exporturilor de petrol rusesc, conform celor anunțate de Kaja Kallas, șefa diplomației europene. Simultan, Regatul Unit a dezvăluit marți noi sancțiuni extinse care afectează sectoarele militar, energetic și financiar din Rusia, sporind astfel presiunea asupra Moscovei alături de Uniunea Europeană.
„UE a aprobat al 17-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, care vizează aproape 200 de nave din flota sa fantomă", a declarat Kaja Kallas pe X, în timpul unei reuniuni a miniștrilor apărării din UE la Bruxelles. „Noile măsuri se adresează, de asemenea, amenințărilor hibride și drepturilor omului”, a precizat Kaja Kallas. „Alte sancțiuni împotriva Rusiei sunt în pregătire. Cu cât Rusia poartă mai mult război, cu atât mai dur va fi răspunsul nostru”, a menționat ea.
UE și aliații săi occidentali au progresat în adoptarea de măsuri împotriva flotei fantomă a Rusiei, formate din petroliere și alți actori care încearcă să eludeze plafonul de preț al G7 pentru țițeiul rusesc, în vigoare de la sfârșitul anului 2022. Acest plafon a fost creat pentru a permite ca petrolul rusesc să fie vândut către țări terțe prin intermediul serviciilor de asigurare occidentale, cu condiția ca prețul să nu depășească 60 de dolari pe baril. UE va exercita presiuni pentru o reducere a plafonului de preț săptămâna aceasta, în cadrul unei întâlniri a miniștrilor de finanțe din G7, care va avea loc în Canada. Exporturile de petrol și gaze reprezintă una dintre principalele surse de venit ale Rusiei, care finanțează conflictul din Ucraina.
La rândul său, Marea Britanie a introdus marți noi sancțiuni extinse vizând sectoarele militar, energetic și financiar ale Rusiei, adăugând astfel presiuni asupra Moscovei, în coordonare cu Uniunea Europeană. Londra a afirmat că aceste sancțiuni țintesc 100 noi obiective, ca răspuns la atacurile cu drone rusești din weekend împotriva orașelor ucrainene, cel mai mare atac de acest gen înregistrat până acum în timpul războiului.
Noile măsuri iau în vizor lanțurile de aprovizionare ale sistemelor de armament rusești, inclusiv rachetele Iskander, operațiunile de informare finanțate de Kremlin și instituțiile financiare care ajută Rusia să evite sancțiunile. „Îl îndemnăm pe Putin să accepte imediat o încetare totală și necondiționată a focului, astfel încât discuțiile privind o pace justă și durabilă să poate avea loc”, a spus ministrul de externe David Lammy. „Am fost clari că întârzierea eforturilor de pace nu va face decât să ne întărească hotărârea de a ajuta Ucraina să se apere și de a folosi sancțiunile noastre pentru a limita mașinăria de război a lui Putin”, a subliniat șeful diplomației britanice.
Premierul britanic Keir Starmer, alături de liderii principalelor țări din UE, a cerut împreună Washingtonului să se alăture în impunerea de sancțiuni mai severe împotriva Rusiei pentru refuzul unui armistițiu în Ucraina. Președintele american Donald Trump a avut o discuție telefonică cu Putin luni, care nu s-a încheiat cu nicio înțelegere de pace. Noile sancțiuni britanice vizând un grup cunoscut sub numele de Social Design Agency, descris mai devreme ca un organism rus de dezinformare. Patruzeci și șase de instituții financiare, conform Londrei, care asistă Rusia în evitarea sancțiunilor, au fost și ele vizate, inclusiv Bursa de valută din Sankt Petersburg și Agenția rusă de asigurare a depozitelor, care asigură băncile rusești. Marea Britanie participă în prezent alături de partenerii internaționali la eforturile de a reduce plafonul de preț de 60 de dolari la barilul de petrol.









































































