15:41:20 06.05.2025
Stiri

UE propune eliminarea treptată a importurilor de gaze rusești până în 2027, ca răspuns la conflictul din Ucraina

Actualitate 06.05.2025 11:44 Vizualizări354
UE propune eliminarea treptată a importurilor de gaze rusești până în 2027, ca răspuns la conflictul din Ucraina

Uniunea Europeană va publica marţi un plan de interzicere a noilor contracte pentru gaze ruseşti până la finalul acestui an şi de eliminare treptată a contractelor existente cu Rusia până la sfârşitul anului 2027, conform declaraţiilor a trei oficiali europeni.

Blocul comunitar şi-a propus să oprească importurile de combustibili fosili din Rusia până în 2027, o reacţie la invazia Moscovei în Ucraina din 2022. Planul Comisiei UE prevede un angajament pentru o interdicţie privind noi acorduri de import de gaze ruseşti şi contracte spot până la sfârşitul anului 2025. Comisia intenţionează, de asemenea, să propună o interdicţie legală a importurilor de gaze ruseşti şi lichefiate prin contractele actuale până la sfârşitul anului 2027. Aceste reglementări necesită aprobarea Parlamentului European şi a unei majorităţi consolidate din ţările UE.

UE a impus sancţiuni asupra cărbunelui rusesc şi petrolului maritim, dar nu şi asupra gazului, din cauza opoziţiei unor ţări precum Slovacia şi Ungaria, care se bazează pe livrările prin conducte ruseşti şi se tem că schimbarea furnizorilor ar putea duce la creşterea preţurilor energiei. Sancţiunile necesită aprobarea unanimă a tuturor celor 27 de state membre ale UE.

În momentul actual, 19% din gazul Europei încă provine din Rusia, prin gazoductul TurkStream şi prin transporturi de gaz natural lichefiat. Această proporţie a scăzut de la aproximativ 40% înainte de 2022. Totuşi, companiile europene au contracte de tip „take-or-pay” cu Gazprom, care le obligă să plătească pentru volumele contractate, chiar dacă refuză livrările. Comisia evaluează opţiunile legale pentru a permite companiilor să evoce astfel de contracte fără penalităţi financiare.

Importurile de gaze ruseşti prin gazoducte au scăzut drastic de la finalul lui 2021, în timp ce importurile de GNL au crescut. Datele Rystad Energy arată că aproximativ 31% din GNL-ul rusesc cumpărat de Europa anul trecut a fost prin achiziţii „spot” necontractate.

Comisia Europeană doreşte să renunţe la legăturile energetice cu Rusia şi arată o disponibilitate pentru creşterea importului de GNL din Statele Unite, o solicitare făcută de fostul preşedinte Donald Trump ca modalitate de a reduce excedentul comercial al Europei cu SUA.

În 2024, principalii furnizori ai UE sunt Norvegia (33,6%), Rusia (18,8%), Statele Unite (16,7%), Algeria (14,1%), Regatul Unit (4,8%), Azerbaidjan (4,2%) şi Qatar (4,1%).

Comisia este preocupată de preţurile la energie, subliniind că orice măsuri pentru restricţionarea importurilor din Rusia trebuie să afecteze mai mult Moscova decât UE şi să ţină cont de costurile combustibililor.

Pe de altă parte, Statele Unite exercită presiuni asupra Rusiei pentru a ajunge la un acord de pace cu Ucraina. Dacă va fi încheiat un astfel de acord, acesta ar putea redeschide calea pentru energia rusă şi ar putea reduce sancţiunile aplicate. Comisia Europeană intenţiona să publice foaia de parcurs încă din martie, dar a amânat din cauza incertitudinii legate de aceste aspecte.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte