07:36:30 01.05.2025
Stiri

UE pregătește strategii alternative în fața retragerii SUA din negocierile pentru Ucraina și posibilei apropieri de Rusia

Actualitate 01.05.2025 02:05 Vizualizări388
UE pregătește strategii alternative în fața retragerii SUA din negocierile pentru Ucraina și posibilei apropieri de Rusia

Uniunea Europeană pregătește un „plan B” pentru menținerea sancțiunilor economice împotriva Rusiei, în eventualitatea în care administrația Trump va abandona negocierile de pace pentru Ucraina și va căuta o apropiere de Moscova. Acest lucru a fost declarat de Kaja Kallas, Înaltul Reprezentant al UE pentru politica externă și de securitate. Ea a subliniat că Europa poate menține sancțiunile dacă Washingtonul începe să le ridice pe ale sale, dar recunoaște că unele state din UE ar putea urma exemplul american, dacă Washingtonul își va restabili relațiile cu Rusia.

Kaja Kallas a menționat că există un „plan B” pentru a păstra presiunea economică asupra Rusiei. Acest lucru se va întâmpla dacă Ungaria va bloca reînnoirea sancțiunilor economice ale UE în iulie. Totuși, Bruxelles-ul continuă să deplaseze eforturi pentru a menține alinierea statelor membre în acest domeniu critic. Ea a subliniat importanța colaborării cu Washingtonul și alți parteneri internaționali pentru a păstra sancțiunile occidentale în vigoare.

Șefa diplomației europene a recunoscut că există discuții în unele capitale ale UE despre posibilitatea de a urma deciziile administrației Trump. Aceasta dacă administrația va abandona Ucraina și va restabili relațiile cu Rusia. „Este clar că aceste discuţii au loc,” a declarat Kallas, subliniind că o astfel de speranță este falsă. „Dacă vă uitaţi la Rusia, investeşte mai mult de 9% din PIB-ul său în armată şi va dori să o folosească din nou”, a adăugat ea.

Kallas a spus că Europa ar putea oferi sprijin financiar Ucrainei în caz de retragere a SUA, dar a recunoscut că sprijinul militar ar fi mult mai dificil de reconstruit. Bruxelles-ul și alte capitale europene încearcă să continue colaborarea cu americanii pentru a-i convinge de importanța rezultatului conflictului pentru interesele lor. „Nu dorim ca Rusia să obțină tot ce își dorește”, a subliniat ea.

Europenii rămân îngrijorați cu privire la posibilitatea ca SUA să permită companiilor americane să reia cooperarea economică cu Rusia. Aceasta în timp ce întreprinderile din UE ar fi încă împiedicate. Ca parte a propunerilor de pace, SUA ar putea ridica sancțiunile împotriva Moscovei și relansa cooperarea economică cu Rusia în sectoare precum energia. Ungaria a amenințat că se va opune vetoului necesar pentru prelungirea regimului de sancțiuni al UE.

În contextul în care un veto ungar poate fi problematic, o opțiune discutată ar fi ca guvernele naționale să adopte sancțiunile individual. De exemplu, Belgia ar putea emite un decret regal pentru a menține activele de stat rusești în valoare de 190 de miliarde de euro înghețate pe teritoriul belgian. FT a relatat anterior acest aspect, dar guvernul belgian nu a oferit un comentariu.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte