UE lovește din nou: membri ai fostului partid „ȘOR” sub sancțiuni pentru manipularea alegerilor în Republica Moldova


Miniștrii de Externe ai statelor Uniunii Europene au anunțat adoptarea de noi sancțiuni împotriva politicienilor moldoveni implicați în acțiuni de destabilizare a situației din Republica Moldova. Aceste acțiuni s-au manifestat prin cumpărare de voturi și încercări de influențare a rezultatelor alegerilor prezidențiale și a referendumului din toamna trecută. Sancțiunile vizează lideri ai blocului pro-rus „Victorie”, acuzați de fraudare a alegerilor din 2023.
Autoritățile europene au indicat ca pe lista celor sancționați se află deputații Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan. Aceștia sunt membri ai partidului „Renaștere”, văzut ca succesor al fostului partid „ȘOR”, care a fost declarat ilegal în 2023. Documentul menționează că aceștia, împreună cu lidera formațiunii, Natalia Parasca, și ea sancționată de blocul comunitar, au avut roluri esențiale în schema de cumpărare a voturilor la scrutinele din toamna lui 2024.
Sancțiunile UE se extind și asupra liderilor altor partide din blocul Victorie. Mulți dintre ei au participat recent la un congres al formațiunii, care a avut loc pe 6 iulie la Moscova. Printre aceștia, se numără Alexandru Beschieru, liderul partidului „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”. Este de remarcat faptul că Tatiana Cociu, candidata partidului, a câștigat primăria municipiului Orhei la alegerile locale din 2023.
Sancțiunile îi vizează și pe Vadim Grozavu, liderul partidului „Victorie”, Alexei Lungu din „Șansă”, și Victoria Furtună, conducătoarea partidului „Moldova Mare”. Pe lista organizațiilor sancționate apare și compania rusă A7, deținută de către Ilan Șor. Uniunea Europeană susține că aceasta a fost folosită pentru a cumpăra voturi la alegerile prezidențiale și la referendum. Alte entități afiliate lui Șor, inclusiv blocul Victorie și Centrul Cultural-Educațional Moldova din Moscova, sunt de asemenea incluse pe listă.
Aplicarea sancțiunilor pentru cei care „destabilizează Republica Moldova” a fost posibilă datorită unui regim de sancțiuni nou, adoptat de UE la cererea autorităților moldovene. Există și contestări la Curtea Europeană de Justiție din partea lui Vlad Plahotniuc, Ilan Șor și Marina Tauber. Ultimii doi au pierdut dosarele, însă Plahotniuc a avut câștig de cauză în octombrie 2024, datorită insuficienței de motive explicate. Între timp, UE a reînnoit sancțiunile.













































































