UE amendează TikTok pentru transferuri ilegale de date către China: 530 milioane de euro penalizare


TikTok a primit o amendă de 530 de milioane de euro vineri, din partea principalelor autorități de reglementare ale UE pe tema confidențialității, din cauza preocupărilor în legătură cu protecția informațiilor utilizatorilor. Companiei i s-a cerut de asemenea să oprească trimiterea datelor către China, dacă nu aliniază prelucrarea acestora conform legislației europene în următoarele șase luni.
Comisariatul irlandez pentru protecţia datelor (DPC) a subliniat că TikTok, controlată de ByteDance din China, nu a demonstrat că datele personale ale utilizatorilor UE, accesibile și de către angajații chinezi, sunt protejate conform normelor UE. Astfel, accesul posibil al autorităților chineze la datele utilizatorilor nu a fost reglementat. TikTok a fost criticată de DPC pentru nerespectarea acestor standarde.
DPC a menționat că TikTok nu a securizat suficient datele personale ale utilizatorilor europeni. Prin urmare, compania chineză are la dispoziție șase luni să respecte cerințele UE, altfel riscând să suspende total transferurile de date către China.
Cu toate acestea, TikTok susține că decizia nu reflectă complet măsurile de securitate a datelor introduse în 2023, care monitorizează accesul la distanță și asigură stocarea acestor date în centre dedicate din Europa și Statele Unite. TikTok afirmă că nu a primit niciodată cereri din partea autorităților chineze pentru datele utilizatorilor europeni și nici nu a furnizat astfel de informații.
„Această hotărâre riscă să creeze un precedent cu consecințe majore pentru companiile și industriile care operează global în Europa”, a declarat TikTok.
Ancheta de patru ani a DPC a dezvăluit că, deși TikTok a susținut că nu stochează datele utilizatorilor UE în China, a descoperit în februarie că o parte limitată a fost stocată acolo și ulterior ștearsă. Graham Doyle, comisar adjunct al DPC, a spus că evoluțiile recente sunt foarte serioase și că autoritatea ia în considerare măsuri de reglementare suplimentare.
TikTok a mai fost amendată de DPC în 2023 cu 345 de milioane de euro pentru încălcarea confidențialității datelor copiilor din UE. DPC, principala autoritate de reglementare din UE, a aplicat și sancțiuni altor giganți tehnologici precum Microsoft, LinkedIn, X și Meta de la obținerea competențelor de sancționare în 2018.
Conform GDPR, autoritatea de reglementare poate impune amenzi de până la 4% din veniturile globale ale unei companii. Uniunea Europeană monitorizează atent operațiunile TikTok în China, din cauza legislației chineze privind informațiile, contraspionajul și antiterorismul. Beijingul cere companiilor să ofere la cerere date personale guvernului. DPC nu a afirmat că această partajare a avut loc, ci că TikTok nu a adoptat toate măsurile pentru a preveni un astfel de scenariu.
Prin această sancțiune, TikTok a înregistrat a treia cea mai mare amendă aplicată de DPC în baza GDPR. În 2023, Meta a fost obligată să plătească o amendă record de 1,2 miliarde de euro pentru transferuri de date către SUA, iar Amazon a fost amendat cu 746 de milioane de euro în 2021.









































































