UE a lansat oficial misiunea de parteneriat în R. Moldova pentru a ne spori reziliența în gestionarea crizelor și combaterea amenințărilor hibride


Consiliul Uniunii Europene a lansat luni Misiunea de parteneriat al UE în Republica Moldova (MPUE Moldova) în cadrul politicii de securitate și apărare comune pentru a spori reziliența sectorului de securitate din statul nostru, informează instituția de la Bruxelles într-un comunicat difuzat în contextul reuniunii miniștrilor de Externe din țările UE, desfășurate astăzi la Bruxelles.
Scopul misiunii, instituită oficial la 24 aprilie 2023 la cererea autorităților din Republica Moldova, este de a contribui la consolidarea structurilor de gestionare a crizelor din Republica Moldova și de a spori reziliența acesteia la amenințările hibride, inclusiv la securitatea cibernetică, și de a combate manipularea și interferența informațiilor străine (FIMI).
În acest scop, misiunea va oferi consultanță la nivel strategic și va identifica nevoile de consolidare a capacităților.
Șeful misiunii va fi diplomatul român Cosmin Dinescu. Comandantul operațiunii civile va fi Stefano Tomat, director general al SEAE pentru capacitatea civilă de planificare și conducere (CPCC).
Eforturile de destabilizare a Republicii Moldova s-au intensificat simțitor de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE.
Lansarea acestei misiuni a fost salutată de șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, prezent la reuniunea de la Bruxelles, transmite Calea Europeană.
La reuniunea din februarie a miniștrilor de Externe din UE, șeful diplomației române Bogdan Aurescu a propus crearea unei misiuni civile a UE pentru R. Moldova, crearea unui centru StratCom pentru combaterea dezinformării și declanșarea procesului privind crearea unui regim de sancțiuni la adresa Rusiei pentru contracararea acțiunilor de destabilizare a Republicii Moldova.
De altfel, România este hotărâtă și dispusă să se implice cu experți, cu tehnică și cu finanțare suplimentară pentru pachetul de sprijin al UE pentru Republica Moldova, care cuprinde și înființarea unei misiuni civile de securitate a Uniunii Europene în Republica Moldova.
Acest anunț a fost făcut de președintele Klaus Iohannis la finalul unei întrevederi trilaterale cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și cu cancelarul german Olaf Scholz, pe care șeful statului român a găzduit-o la Palatul Cotroceni.











































































