14:36:04 03.06.2023
Stiri

TWINNING // Banca Națională a Moldovei și Comisia Națională a Pieței Financiare, ajutate de UE să reformeze sectorul financiar din R. Moldova: „Expertiza Lituaniei, Olandei și României ne ajută să avansăm în sistemul nostru financiar”

Actualitate 18.01.2022 15:42 Vizualizări1522 Autor: Ziarul National
TWINNING // Banca Națională a Moldovei și Comisia Națională a Pieței Financiare, ajutate de UE să reformeze sectorul financiar din R. Moldova: „Expertiza Lituaniei, Olandei și României ne ajută să avansăm în sistemul nostru financiar”


Banca Națională a Moldovei (BNM) și Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) vor beneficia în următorii doi ani de sprijinul acordat de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea și reformarea sectorului financiar al Republicii Moldova.

Proiectul Twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar”, menit să consolideze supravegherea, guvernanța corporativă și gestionarea riscurilor în sectorul financiar al Republicii Moldova, a fost lansat astăzi la Chișinău.

Instituțiile partenere ale UE, care vor oferi sprijin BNM și CNPF în cadrul proiectului Twinning, sunt Banca Națională a României, Banca Centrală a Regatului Țărilor de Jos și Banca Centrală a Lituaniei, în colaborare cu Autoritatea de Supraveghere Financiară din România și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din România.

Proiectul Twinning prevede, de asemenea, fortificarea și diversificarea instrumentelor de supraveghere macroprudențială, îmbunătățirea reglementării și supravegherii serviciilor de plată și a infrastructurilor pieței financiare, precum și asigurarea condițiilor necesare pentru aderarea Republicii Moldova la Zona unică de plăți în euro (SEPA).

Potrivit estimărilor echipei de proiect, realizarea cu succes a proiectului va oferi investitorilor locali și celor din străinătate oportunități de a participa la dezvoltarea durabilă a pieței financiare locale, cu un nivel înalt de siguranță, cu produse și servicii financiare calitative, care să răspundă cât mai bine necesităților actuale ale diverselor categorii de consumatori și clienți.

Principalele declarații făcute marți, 18 ianuarie 2022, în cadrul evenimentului de lansare a Proiectul Twinning „Consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionării riscurilor în sectorul financiar ”, finanțat de Uniunea Europeană:

Octavian Armașu, guvernatorul BNM: „Twinning este un instrument excelent de asistență pentru dezvoltarea capacităților instituționale și un sprijin important în procesul de avansare a reformelor. Pot să afirm acest lucru, deoarece proiectul Twinning anterior, de consolidare a capacității BNM în domeniul reglementării și supravegherii bancare, a fost un proiect de succes... De data aceasta, asistența Twinning nu se va limita doar la sistemul bancar, dar va include și alte domenii-cheie cu impact pozitiv asupra economiei și a populației în general”.

Igor Grosu, președintele Parlamentului: „Banca Națională și Comisia Națională a Pieței Financiare vor beneficia de expertiza și susținerea a trei bănci centrale din Uniunea Europeană. Expertiza Lituaniei, Olandei și, desigur, a României, vor fi conjugate pentru a ne ajuta să avansăm în sistemul nostru financiar. Am făcut deja unele progrese în legislație și în reglementare, însă mai sunt foarte multe de făcut. Mai avem multe de făcut pentru a îndeplini toate cerințele unui sistem financiar sigur, protejat și dezvoltat, pentru a proteja consumatorii de servicii financiare de abuzuri, pentru a aduce ordine pe piețele reglementate, pentru a preveni supraîndatorarea populației. Dar noi le vom face pe toate – una câte una. (...) Avem un obiectiv comun – să ne asigurăm că furturile din trecut nu se repetă și să aducem sistemul nostru financiar la un nivel adecvat de dezvoltare ca acesta să servească intereselor și necesităților cetățenilor și antreprenorilor. Vă asigur că acum în Moldova există voință politică pentru reformele necesare, în beneficiul cetățenilor și a antreprenorilor”.

Jānis Mažeiks, șeful Delegației UE în Republica Moldova: „Uniunea Europeană se angajează să susțină reformele structurale care aduc beneficii de impact pentru Republica Moldova, cetățenii săi și comunitățile de afaceri. Sectorul financiar al țării a fost afectat semnificativ de frauda bancară din 2014. Acest lucru a fost cauzat de un cadru legal și de guvernanță insuficient de puternic al sectorului, corupție la nivel înalt și interese personale. Cu sprijinul acestui proiect de înfrățire al UE, instituțiile partenere din Republica Moldova vor primi asistență pentru gestionarea adecvată a aspectelor din sectorul financiar, inclusiv evaluarea riscurilor financiare, combaterea spălării banilor și, de asemenea, luarea de măsuri pentru aderarea la SEPA. Acest lucru va avea un impact pozitiv semnificativ asupra dezvoltării economice a țării”.

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României: „Actualul proiect de Twinning are o sferă largă de cuprindere, nu doar pentru sectorul bancar, ci și pentru piața financiară din Republica Moldova. Acesta vizează beneficii atât pentru Banca Națională a Moldovei, cât și pentru Comisia Națională a Pieței Financiare din Republica Moldova, prin consolidarea capacităților instituționale și a guvernanței, precum și prin dezvoltarea cadrului de reglementare, de supraveghere a cadrului operațional pentru funcționalitate sporită. Cu acest prilej, aduc deplină recunoștință partenerilor noștri - De Nederlandsche Bank, Lietuvos Bankas, precum și Autorități de Supraveghere Financiară din România și Autorități Naționale pentru Protecția Consumatorilor din România”.

Klaas Knot, președintele băncii centrale a Regatului Țărilor de Jos: „Scopul intermediar al proiectului este consolidarea capacităților Băncii Naționale a Moldovei și a Comisiei Naționale a Pieței Financiare, și alinierea funcțiilor și operațiunilor acestora la reglementările UE și standardele internaționale. Bineînțeles, obiectivul final depășește acest domeniu, vizând îmbunătățirea stabilității, funcționării și încrederii în sistemul financiar. În acest fel, cetățenii Republicii Moldova vor putea să-și construiască viitorul, știind că banii lor sunt în siguranță, vor putea efectua plăți fără probleme și vor putea obține credite pentru a-și procura o locuință sau a începe o afacere”.

Gediminas Šimkus, președintele consiliului Băncii Centrale a Lituaniei: „Împreună cu experți din cadrul băncilor centrale din România și Regatul Țărilor de Jos, vom sprijini Banca Națională a Moldovei și Comisia Națională a Pieței Financiare din Republica Moldova în alinierea structurii și supravegherii sectorului financiar la standardele Uniunii Europene și, astfel, să accelereze integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, precum și să atingă o creștere economică durabilă pe termen lung”.

Vitalie Lemne, vicepreședintele Consiliului de Administrație al CNPF: „Pe durata implementării proiectului, partenerii europeni și cei moldoveni, cu sprijinul UE, vor lucra împreună pentru a dezvolta un cadru eficient de reglementare și supraveghere a pieței financiare în conformitate cu acquis-ul și cele mai bune practici ale Uniunii Europene pentru a asigura aplicarea legislației aferente în mod corespunzător în scopul monitorizării și supravegherii prudențiale a instituțiilor financiare nebancare și menținerii stabilității financiare”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.06.2023 09:01 Nicolae Negru Nicolae Negru // Resetarea Europei, l...

31.05.2023 09:00 Cazimir Țino Cazimir Țino // Uniunea Europeană - s...

29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md