Trump, optimist după discuții despre Rusia și Ucraina, în timp ce SUA transferă sisteme Patriot către Kiev


Preşedintele american Donald Trump a afirmat că el şi consilierii săi au avut recent unele discuţii pozitive privind Rusia şi Ucraina, însă nu a oferit detalii suplimentare. Aceste declaraţii au urmat după ce, în cadrul unui interviu, Trump a recunoscut că, deşi a promis, pacea între Kiev şi Moscova ar putea fi greu de atins din cauza urii puternice dintre Volodimir Zelenski şi Vladimir Putin.
În discuţiile cu reporterii, Trump a fost întrebat despre posibilitatea unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin în Arabia Saudită, unde urma să călătorească la sfârşitul lunii. Trump a declarat că nu a luat în considerare o astfel de întâlnire, însă a subliniat discuţiile fructuoase din ultimele zile despre Rusia şi Ucraina. "Există multă ură", a spus el, reiterând o idee exprimată în interviu. Înainte să se întoarcă la Casa Albă, Trump garantase că va pune capăt războiului dintre Rusia şi Ucraina în doar 24 de ore, înainte de a reveni în Biroul Oval.
Totuşi, după o sută de zile de guvernare, Trump a exprimat îndoieli cu privire la posibilitatea păcii. El a menţionat că între Zelenski şi Putin persistă o ură prea intensă. "Există o ură teribilă", a avertizat Trump, adăugând că "aceşti oameni se luptă cu înverşunare de trei ani". Trump era convins că va convinge de pace, considerând că îngheţarea conflictului şi evitarea aderării Ucrainei la NATO ar fi suficiente. El a visat să anunţe pacea înainte de Paşte şi chiar să fie oaspetele lui Putin la celebrarea victoriei din al Doilea Război Mondial în Piaţa Roşie.
Întâlnirea cu Zelenski şi acordul privind "pământurile rare" a schimbat optica liderului american. Trump ameninţase deja cu retragerea din negocieri, iar secretarul de stat Marco Rubio menţionase că nu se vede o soluţie rapidă. După două luni de dialog cu liderul ucrainean, situaţia a escaladat. Putin, prin atacurile continue asupra Ucrainei, pare să fi vrut să îşi umilească interlocutorii americani, demonstrând limitele medierii lui Trump, conform La Repubblica.
SUSŢINEREA AMERICANĂ CU PATRIOT PENTRU UCRAINA
Trump a deschis dialogul cu Ucraina şi prin fapte: Kievul va primi un sistem de apărare aeriană Patriot din partea SUA, care fusese anterior staţionat în Israel. Acest pas vine ca o replica la intensificarea atacurilor Rusiei asupra Ucrainei. Aliaţii occidentali discută şi cu Germania sau Grecia despre trimiterea de noi sisteme Patriot către Kiev. Conform purtătorului de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, „Preşedintele Trump doreşte ca războiul din Ucraina să se încheie și crimele să înceteze”.
Potrivit unor date, sistemul va fi transferat în Ucraina după o revizie. SUA şi aliaţii săi depun eforturi pentru a consolida apărarea Ucrainei, având în vedere intensificarea atacurilor ruseşti. Livrarea sistemului are loc în contextul cererii preşedintelui Zelenski pentru mai multe sisteme Patriot, care sunt esenţiale pentru apărarea ţării. Patriot este un sistem complex şi scump, necesitând 90 de militari pentru operare.
Sistemele Patriot sunt răspândite în lume, iar SUA controlează aproximativ o treime. Cu un număr mărit de sisteme Patriot, inclusiv cele din Israel şi Germania sau Grecia, Ucraina ar putea ajunge să aibă 10 astfel de sisteme pentru protecţia Kievului. România este una dintre ţările care au sprijinit Ucraina cu un astfel de sistem. Fiecare dintre aceste sisteme evaluează și elimină ameninţările din spațiul aerian cu precizie. Transferurile de echipamente de apărare sensibile necesită aprobare din partea SUA, chiar dacă sunt mutate din alte ţări.









































































