20:27:58 21.07.2024
Stiri

Trucuri pentru o factură mai mică la energie pe timp de caniculă. La câte grade trebuie setat aparatul de aer condiționat

Actualitate 25.06.2024 08:00 Vizualizări1385 Autor: ZiarulNational
Trucuri pentru o factură mai mică la energie pe timp de caniculă. La câte grade trebuie setat aparatul de aer condiționat


Temperaturile caniculare din aceste zile pot dubla sau chiar tripla factura de electricitate. Plătim în funcţie de consum, practic de cât de mult ţinem aparatul de aer condiţionat în priză şi ce temperatură setăm. Un calcul simplu arată că pentru un apartament cu două camere, factura poate ajunge chiar şi la 350 de lei doar pentru că folosim aerul condiţionat.

Aparatul de acer condiţionat este unul dintre cei mai mari consumatori de energie electrică şi necesită aproximativ 45% din energia locuinţei, arată statistile. Iar pe timpul verii este cel care influenţează vizibil facturile la electricitate. Un apartament cu două camere consumă într-o lună normală în jur de 100 de kwh/lună. Cu o condiţie – aparatul de aer condiţionat sa fie oprit. Asta înseamnă o factură de 68 de lei. Dacă, în schimb, ţinem pornit aparatul de aer condiţionat timp de 4 ore, pe o temperatură de 25 de grade, consumul va creste la 185 de kwh/lună.

Ceea ce înseamnă că în loc de 68 de lei, factura va fi de 150 de lei. În cazul unei luni caniculare, când suntem practic nevoiţi să avem aerul condiţionat în priză cel puţin 6 ore, consumul pentru acelaşi apartament sare la 270 kwh. Un consum aproape triplu. Asta înseamnă o factură de 350 de lei. Tocmai de aceea în această perioadă este foarte important să folosim inteligent aparatele care ne fac viaţa mai uşoară. Dincolo de reviziile periodice, este importantă si temperatura setată, pentru că orice grad în minus înseamnă o creştere a consumului cu 8 la sută.

Dumitru Chisăliță, expert în energie, a explicat cum puteți obține o factură mai mică la energie electrică în această perioadă.

,,Sunt câteva trucuri simple. Primul oprirea efectului de seră al razelor solare, deci o umbrire pe interior sau exterior, ceea ce înseamnă câteva grade în minus în casă. Al doilea este aerisirea apartamentului, mai ales dimineța, când temperatura nu e așa ridicată. Trebuie să ventilăm casa și spoi să facem aerisirea. Aparatul de aer condiționat trebuie setat în această perioadă la 25 - 26 de grade, nu așa cum e tendința de 21 - 22 de grade, deoarece doar așa facturile nu vor crește atât de mult. Setarea la 25 - 26 de grade nu înseamnă o abordare serioasă, corpul uman nu se pretează la treceri bruște de temperatură, chiar dacă simțim că e benefic, sunt probleme de metabolism", a declarat Chisăliță.

Referindu-se la pana de curent uriașă cauzată de caniculă care a provocat haos în Balcani, el a declarat că ziua de ieri nu afectează pe termen scurt facturile, dar e un semn că sunt dezechilibre și că trebuie gândite soluții la nivel macroeconomic și microenergetic.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md