09:08:32 29.03.2024
Stiri

Top 10 carbohidrați buni cu cei mai mulți nutrienți. Nu îngraşă!

Știri 29.06.2017 08:01 Vizualizări2118 Autor: Ziarul National
Top 10 carbohidrați buni cu cei mai mulți nutrienți. Nu îngraşă! sursa: eva.ro


Carbohidraţii buni nu îngraşă! Tot ce trebuie să faci este să ştii care sunt carbohidraţii buni cu cei mai mulţi nutrienţi şi să-i incluzi în meniul tău!

Carbohidrații sunt principala sursă de energie a organismului, asigurând necesarul caloric pentru buna funcționare a creierului dar și a sistemului muscular. Alegând carbohidrații bogați în nutrienți te asiguri că-ţi menții sănătatea fără să te lipseşti de vitaminele și mineralele esențiale.

Mulți oameni optează pentru o dietă săracă în carbohidrați dar acest lucru face mai mult rău decât bine, în special pentru persoanele care au un stil de viață mai alert. Dacă mănânci carbohidraţii buni şi renunţi la cei rafinaţi, aceştia vor aduce o mulţime de beneficii pentru sănătate.

Dar dacă ești genul de persoană care se dă dimineața jos din pat și face exerciții, atunci aportul redus de carbohidrați poate conduce la declanșarea mai multor afecțiuni.

Iată mai jos un top al carbohidraților cu cei mai mulți nutrienți care ar fi bine să nu lipsească din dieta ta:

1. Sfecla

Este unul dintre carbohidrații cu cei mai mulți nutrienți. Este singura sursă de betalaină, unul dintre cei mai puternici agenți antioxidanți, antiinflamatori și detoxifianți. Este o sursă importantă de mangan, potasiu, cupru, magneziu, fier și vitamina C.

Și nu conține decât 13 grame de carbohidrați la o cantitate netă de 340 de grame.

2. Morcovii

La fel ca sfecla, morcovul conține doar 12 grame de carbohidrați la o cantitate netă de 340 de grame. Sunt mai bogați în nutrienți dacă sunt consumați cruzi, pentru că unele dintre vitaminele conținute de morcov sunt solubile în apă sau sunt sensibile la preparare termică. Morcovul este foarte bogat în caroten (alfa și beta) care se transformă în vitamina A și mai conțin și potasiu și o serie de nutrienți cu efect de încetinire a îmbătrânirii și a prevenirii unor boli.

3. Cartofii

Conțin aproape toți nutrienții de care are nevoie organismul uman. Sunt bogați în potasiu, magneziu, fier, cupru, mangan dar și vitaminele B și C. Iar un cartof de mărime medie conține doar 37 de grame de carbohidrați. Iar dacă îi consumi fierți și răciți, amidonul din cartof reprezintă un aliat împotriva gutei dar și pentru scăderea în greutate. Există foarte multe soiuri de cartofi, de la cei dulci până la cei mov, aceștia conținând chiar o cantitate mai mare de nutrienți, cu un efect stimulator pentru sistemul imunitar.

4. Bananele

O banană de dimensiuni medii conține peste 27 de grame de carbohidrați. Bananele conțin vitamina C, potasiu, mangan, acesta din urmă având un rol esenţial în protejarea sistemului osos. Există și o dietă bazată pe banane și mulți oameni au urmat-o pentru a scăpa de kilogramele în plus.

5. Curmalele

Sunt foarte bogate în fibre, conțin mai mult potasiu decât bananele și sunt pline de cupru. Iar patru curmale conțin 75 de grame de carbohidrați, proveniți din zaharurile naturale ale fructului.

6. Mango

Este o sursă excelentă de vitaminele A, C, K și E și de minerale, cum sunt potasiu și magneziu. Ajută la îmbunătățirea digestiei datorită enzimelor sale puternice. Un fruct mare conține aproximativ 50 de grame de carbohidrați.

7. Mazărea

Mazărea verde este una dintre legumele cele mai bogate în nutrienți. Conține minerale esențiale, cum sunt fierul, zincul și potasiul dar și un fitonutrient, numit cumestrol, care are un rol protector împotriva cancerului la stomac.

Mazărea reduce riscul de diabet de tip 2, datorită indicelui glicemic scăzut și a conținutului ridicat de fibre și proteine.

8. Broccoli

Are un efect antitumoral recunoscut și îmbunătățește activitatea aparatului digestiv. Cu numai șapte grame de carbohidrați la o cantitate medie de 340 de grame, broccoli poate fi consumat fără probleme de către orice persoană.

9. Dovleacul

Este o sursă importantă de nutrienți și carbohidrați. Este foarte bogat în fibre, plin de betacaroten, vitamina C și potasiu. Betacarotenul este o substanță cu rol protector împotriva anumitor tipuri de cancer dar și al unor maladii neurodegenerative, cum sunt Alzheimer și Parkinson.

10. Păstârnacul

Este foarte bogat în potasiu și electroliți, având rolul de a ajuta sistemul osos dar şi metabolismul. Conține aproximativ opt grame de carbohidrați, la o cantitate medie de 340 de grame.

Sursa: eva.ro



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md