Tinerii care studiază MUZICA peste hotare au venit să cânte ACASĂ


Proiect // Opt tineri entuziaști s-au întors vara de peste hotare pentru a realiza un Festival de muzică clasică
Au început cu trei ani în urmă când erau doar un trio. Au cântat în muzee și parcări. În acest an, însă, ideea lor a evoluat până la un festival. Este povestea a opt tineri, care studiază peste hotare, dar se întorc vara acasă pentru a cânta, iar în acest an organizează Festivalul de muzică clasică „Moldo Crescendo”.
Tinerii sunt absolvenți ai Liceului de muzică „Ciprian Porumbescu”, iar la momentul actual toți studiază muzica peste hotare. Din Maria Britanie, Austria, Finlanda și Elveția, tinerii s-au întors pentru a arăta ce au învățat, dar și pentru a îndemna publicul să iubească muzica clasică. Pentru organizarea acestui festival, ei au creat și o pagină, prin intermediul căreia au strâns fonduri.
15 ani de muzică
Astfel, în cadrul festivalului se vor desfășura mai multe concerte. Evenimentul de deschidere va avea loc pe 9 august, la ora 19.00, la Sala cu Orgă, iar cel de închidere - pe 16 august în același loc.
„De asemenea, vom mai avea un concert cu intrare gratuită care se va desfășura pe 13 august la Muzeul de Artă al Moldovei, dar și două concerte caritabile la Spitalul Republican și la un orfelinat”, anunță organizatorul Marcel Lazăr.
Printre planurile tinerilor a fost și organizarea unui concert open-air pe strada pietonală, dar nu s-au acumulat resurse financiare suficiente și pentru realizarea acestui eveniment.
„Entuziasm este tot timpul, fiindcă nouă ne place muzica, ne place să venim acasă și să cântăm împreună, dar oamenii trebuie să înțeleagă că un doctor este plătit, chiar dacă lui îi place să trateze, un ziarist este plătit, chiar dacă lui îi place să scrie, la fel este și cu un muzician”, opinează organizatorul.
Ceea ce vede publicul timp de două ore reprezintă efortul a multor ani de muncă. „Noi avem 15 ani de muzică. Mi se pare că o persoană care se perfecționează atât de mult timp merită remunerată”, consideră pianistul Marcel Lazăr.
„Nu suntem concurenți”
Muzica clasică este în vogă în această perioadă. Tot mai mulți artiști se întorc pentru a cânta aici și a familiariza publicul cu muzica de valoare. Lăudabile sunt și inițiativele „Chișinău Youth Orchestra”.
„O parte dintre participanți sunt și membri ai orchestrei. Este, pur și simplu, un alt proiect. Noi nu suntem concurenți, doar că oferim alt produs. Orchestra oferă muzică simfonică, noi - muzică de cameră”, spune organizatorul.
Însă nu doar produsul este diferit, dar și pregătirile. „Să lucrezi cu o orchestră de 70 de persoane este altfel, și efectul este altfel, dar să lucrezi cu 4-5 persoane este mult mai minuțios”, remarcă Marcel Lazăr.
Diferențe
Printre artiștii participanți la festival este și violonistul Vadim Grumeza, care studiază în Finlanda. Artistul face parte și din „Chișinău Youth Orchestra”. „Am finalizat concertul cu Orchestra în Germania și acum începem aici”, menționează tânărul. Totodată, el consideră că procesul de lucru este foarte intens, deoarece „a cincisprezecea parte din ce cântăm noi aici se studiază într-un an la liceu”.
Pe coridoarele liceului este o liniște indescriptibilă. Astfel, se aude fiecare sunet al instrumentelor cu care repetă artiștii în două dintre auditoriile liceului. Într-una dintre săli l-am găsit cântând de zor și pe tânărul Constantin Borodin. Artistul studiază la București.
„Nu sunt mari diferențe. Și acolo sunt persoane care tratează muzicienii la fel ca și aici. Statul, de asemenea, nu investește mulți bani în muzică, dar sălile de concert sunt mai pline și concerte se fac mai des”, povestește tânărul.
Fonduri pentru muzică
În aceeași sală repetă și violonista Anica-Dumitrița Vieru, care face deja al doilea master în Elveția. Tânăra s-a alăturat echipei abia în acest an, dar este optimistă și speră că concertele vor avea succes. Violonista consideră că este o listă interminabilă de lucruri pe care ar trebui să le împrumutăm de la elvețieni.
„Muzica este introdusă în sistemul de învățământ ca o chestie obligatorie. Elvețienii și-au dat seama că muzica ajută foarte mult la dezvoltarea simțurilor, de aceea investesc mulți bani în aceasta. Aș vrea și la noi să existe niște fonduri care să mențină muzica la un nivel mai înalt”, spune Anica-Dumitrița Vieru.
Totodată, tinerii muzicieni cred că în toate domeniile specialiștii trebuie să se întoarcă și să realizeze ceva aici.













































































