10:04:14 26.04.2024
Stiri

TIME OUT // Punct și de la CAPĂT. „AVEREA” celor trei antrenori și cum să devenim ALBANEZI

Sport 13.10.2015 10:39 Vizualizări2655 Autor: Vitalie Hadei
TIME OUT // Punct și de la CAPĂT. „AVEREA” celor trei antrenori și cum să devenim ALBANEZI
Vitalie Hadei


Naționala de fotbal a R. Moldova nu a reușit să obțină niciun punct nici cu Ștefan Stoica pe banca tehnică. În meciul din Suedia, pierdut de „tricolori” cu 0-2, am jucat ceva mai bine decât în partidele precedente, dar acest lucru s-a întâmplat doar după ce am încasat golurile, iar adversarul ne-a permis să legăm mai mult de două pase. Cu puțin noroc, echipa noastră putea să marcheze golul de onoare, dar șutul cu capul al lui Ion Jardan a trecut puțin peste poartă.

La începutul acestor preliminarii, cu toții aveam mari așteptări. Aceste așteptări au fost alimentate de victoria de acum doi ani cu Muntenegru, 5-2, de debutul la națională a brazilianului naturalizat Luvannor și de faptul că trecuseră deja prea mulți ani de când ne batem doar pentru a evita ultimul loc în grupele preliminare din care făceam parte. Și primul antrenor al naționalei din acest ciclu preliminar, Ion Caras, era convins că putem ataca o calificare istorică la turneul final din Franța, mai ales că două echipe din grupă se califică direct, iar cea de-a treia joacă un baraj. Începutul acestui mic dezastru a început când FIFA i-a interzis lui Luvannor să joace pentru naționala Moldovei, deoarece nu jucase 5 ani în campionatul intern. Luvannor, chiar dacă nu e cunoscut în Brazilia, e un jucător bun, mult peste ceea ce avem în campionatul intern.

Cu Ion Caras pe bancă, naționala a pierdut primul meci din aceste preliminarii cu 0-2 de la Muntenegru, iar cei de la FMF au decis că cel mai longeviv antrenor al naționalei trebuie să-i lase loc fostului său elev, Alexandru Curtianu.

Ultimul făcuse minuni la naționala U21 și credea că e pregătit pentru să poarte „o căciulă mai mare”. S-a opus vehement acestei numiri vicepreședintele FMF, Ion Testimițanu, care a spus că fostul coleg nu e pregătit încă să preia prima reprezentativă. Curtianu a pierdut primul meci cu Austria, 1-2, dar în etapa următoare naționala a făcut un egal istoric cu Rusia, chiar la Moscova. Se părea că gata, am găsit rețeta succesului și că antrenorul respectiv e omul potrivit la locul potrivit.

Euforia egalului obținut cu Rusia a alimentat din nou speranțele fanilor că putem forța ocuparea locului trei în grupă și cu șansă putem răsturna carul mare. Doar că în calitate de „car mare răsturnat” ne-am pomenit chiar noi în meciul cu Liechtenstein de la Chișinău. „Tricolorii” erau pe val și au atacat în valuri, dar micuța națională a Liechtensteinului a marcat un gol antologic și a învins. Fanii i-au cerut imediat demisia celui pe care îl adulau cu o lună mai devreme. Era de neînțeles cum am putut pierde și de la Liechtenstein, deoarece în preliminariile precedente naționala reușea patru sau chiar șase puncte doar din meciurile cu echipa cotată cel mai slab în grupa din care făceam parte.

FMF a luat o pauză de gândire în privința lui Curtianu, chiar dacă mai erau aruncate săgeți că nu se află în Moldova, că nu urmărește potențialii jucători… De asemenea, în iarnă au fost puse la punct două amicale. Am pierdut cu 1-2 în fața României și am remizat cu Kazahstan 1-1. Prima victorie se încăpățâna să vină. Ultima victorie a avut loc pe 24 mai 2014, atunci când naționala noastră, cu Ion Caras pe bancă, s-a impus cu 4-0 în fața Arabiei Saudite.

A urmat înfrângerea din această primăvară cu Suedia, 0-2, iar apoi egalul din deplasare cu Liechtenstein. Fotbaliștii din statul „liliputan” au demonstrat, în ciuda faptului că jucătorii noștri au dominat clar partida și puteau câștiga cu un scor categoric, că rezultatul de la Chișinău nu a fost întâmplător, că naționala Moldovei are probleme serioase.

Curtianu, care practic era somat să plece de pe banca tehnică, s-a împotrivit și cerea timp pentru formarea unei echipe competitive. De obținerea locului trei nici nu se mai vorbea, pentru că jocul echipei era defectuos. Fostul decar al naționalei credea că FMF îl va păstra pentru un nou ciclu preliminar, așa cum s-a întâmplat și cu alți tehnicieni ai primei reprezentative. Meciul cu Austria, din deplasare, a fost pierdut de națională cu 0-1, iar apoi a urmat partida cu Muntenegru de la Chișinău. Și această partidă a fost pierdută, iar seria neagră de meciuri fără victorii era deja de un an și patru luni.

Cei de la FMF i-au cerut demisia lui Curtianu, iar ultimul a acceptat în cele din urmă să se retragă. A fost adus românul Ștefan Stoica cu două săptămâni înainte de meciul cu Rusia de la Chișinău. Fără mai mulți titulari în lot, naționala a jucat cu dăruire cu rușii, mai ales că au fost împinși de publicul minunat, dar iarăși înfrângere: 1-2. Ultimul meci din preliminarii, cu Suedia, nu mai avea nicio miză. Antrenorul Stoica a trimis în primul 11 mai mulți jucători tineri, care s-au apărat bine. Suedezii au marcat două goluri atunci când au forțat, iar în ultima jumătate de oră le-au permis „tricolorilor” să lege mai mult de două pase. Mai mult, fundașul Ion Jardan a fost aproape să marcheze cu capul, dar mingea a trecut puțin peste poartă.

Astfel, „tricolorii” încheie cea mai neagră campanie preliminară. Niciodată nu s-a întâmplat ca naționala noastră să nu aibă măcar o victorie în ciclurile preliminare. De asemenea, prima reprezentativă a acumulat doar două puncte și acelea în deplasare.

Această generație, de la care aveam așteptări mari, pare că s-a epuizat psihic și noul antrenor al naționalei, fie Stoica sau altcineva, are o misiune foarte dificilă de a clădi o echipă competitivă pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2018. Avem aproape un an la dispoziție pentru aceasta, iar FMF deja a aranjat în acest sens un amical în noiembrie cu Azerbaidjan. Cu siguranță că va fi și un stagiu de pregătire în iarnă cu meciuri amicale, dar deja depinde cât de motivați vor fi jucătorii convocați, dar mai ales priceperea selecționerului de a le valorifica potențialul.

Până una-alta, îi vom urmări la turneul final din Franța pe albanezi, care s-au calificat direct la Euro-2016. Până acum câțiva ani eram colegi de suferință, dar ei au întreprins ceva și deja culeg roadele. Apropo, calificarea costă în jur de 10 milioane de euro, bani care reprezintă o avere imensă pentru FMF.


Stiri relevante
18.10.2013 12:35 1612 TIME OUT // E și victoria lui Caras

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md