Sydney, vulnerabil în faţa creşterii nivelului mării, conform unui raport guvernamental
Sydney, oraşul emblemă al Australiei, este „vulnerabil” la creşterea nivelului mării în contextul încălzirii climatice, conform unui nou raport guvernamental, transmite AFP.
Statul New South Wales, unde se află oraşul, a avertizat că Sydney s-ar putea confrunta cu o creştere a temperaturii de 1,8 grade Celsius până în 2050, iar aceste previziuni ar putea fi dublate până în 2090, dacă încălzirea globală nu este încetinită.
Potrivit raportului, Opera din Sydney, un monument emblematic al oraşului, situat în port, precum şi plajele din nordul oraşului ar putea fi grav afectate. În cel mai pesimist scenariu, nivelul mării la Sydney ar fi putut creşte cu 56 de centimetri până în 2090, transmite Digi World.
Dar oraşele mai îndepărtate de coastă s-ar putea confrunta cu cele mai puternice valuri de căldură. În 2090, locuitorii lor ar putea fi nevoiţi să suporte o treime din an temperaturi care depăşesc 35 de grade, conform acestui studiu.
Autorităţile încearcă să găsească soluţii pentru aceste oraşe, cum ar fi amenajarea de adăposturi în care locuitorii să se refugieze în cazul în care temperaturile cresc brusc, dar şi asigurarea că spitalele au resursele necesare pentru a trata bolile legate de căldură.
„Aceste date vor ajuta la protejarea infrastructurii critice, cum ar fi spitalele, reţelele de transport, barajele şi sistemele energetice de impactul schimbărilor climatice, cum ar fi căldura extremă, incendiile şi inundaţiile", a spus ministrul pentru Schimbări Climatice din New South Wales, Penny Sharpe.
Potrivit datelor naţionale de sănătate, căldura a fost responsabilă pentru 7.104 de spitalizări şi 293 de decese în Australia între 2012 şi 2022.
Kate Wylie, medic şi şef al organizaţiei de luptă împotriva schimbărilor climatice Doctors for the Environment Australia, a declarat că temperaturile crescute pot declanşa un număr crescut de atacuri de cord, violenţă domestică şi idei suicidare.
„Oraşul Sydney are o problemă cunoscută: nu există umbră pe stradă, clădirile au acoperişuri negre şi costă mai mult să se răcească", s-a plâns ea, amintind în acelaşi timp regulile de bază: hidratează-te bine şi stai departe de căldură.
„Întreaga planetă se încălzeşte. Cu cât putem trece mai repede la energie regenerabilă, cu atât vom fi mai sănătoşi", a adăugat ea.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania