SUA sprijină R. Moldova cu echipamente pentru poliție, dar discută deportarea imigranților ilegali în același timp


Mascații din brigada specială „Fulger” a Poliției din Republica Moldova au primit echipamente în valoare de 320 000 de dolari, oferite ca donație de Biroul pentru Afaceri Internaționale de Combatere a Traficului de Droguri și Aplicare a Legii din cadrul Departamentului de Stat al SUA. Această donație a avut loc chiar dacă SUA reduc bugetele și suspendă o parte semnificativă din ajutorul extern. Conform unor documente interne, SUA încearcă să încheie acorduri de deportare a imigranților ilegali cu țări îndepărtate, printre care și Republica Moldova.
Poliția Republicii Moldova a primit echipamente tactice moderne, destinate Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială „Fulger” a Inspectoratului General al Poliției (IGP). Aceste echipamente includ măști antigaz, sight-uri holografice și accesorii pentru modernizarea armamentului, având scopul de a îmbunătăți capacitatea de reacție și eficiența operațională a unității.
„La eveniment au fost prezenți reprezentanți de rang înalt ai parteneriatului strategic, de la Departamentului de Stat al SUA, în frunte cu F. Cartwright Weiland, oficial de rang înalt al Biroului Internațional de Narcotice și Afaceri de Aplicare a Legii”, au comunicat reprezentanții Inspectoratului General al Poliției din Republica Moldova.
Biroul pentru Afaceri Internaționale de Combatere a Traficului de Droguri și Aplicare a Legii din cadrul Departamentului de Stat al SUA a subliniat că donația are scopul de a sprijini pregătirea operațională a brigăzii. „Partenerii mai puternici fac Statele Unite mai sigure, împiedicând amenințările la adresa securității locale să devină metastaze și să ajungă pe teritoriul SUA”, a precizat Biroul Departamentului de Stat.
Donația este o parte a contextului în care SUA au suspendat o mare parte din ajutorul internațional și efectuează reduceri bugetare. Administrația Trump ar fi negociat cu țări îndepărtate, inclusiv Republica Moldova, pentru a ajuta la efortul de deportare a imigranților ilegali, cerându-le să accepte persoane care nu sunt cetățenii lor.
Discuțiile fac parte dintr-o campanie intensă de a convinge cât mai multe țări, inclusiv pe cele cu dosare controversate privind drepturile omului, să primească persoane expulzate din SUA, cum ar fi imigranții ale căror țări de origine nu îi primesc înapoi. Administrația a negociat deja cu mai multe țări din America Latină, care au acceptat imigranți din alte țări ale regiunii.
În culise, administrația Trump a purtat discuții cu țări din afara emisferei vestice, pentru a trimite imigranți la mii de kilometri distanță. Țările identificate ca posibile destinații includ Angola, Benin, Guineea Ecuatorială, Eswatini, Libia, Rwanda și Moldova. Cu toate acestea, nu a fost anunțat niciun acord oficial cu aceste țări.
Nu este clar cine ar fi deportat în aceste țări terțe dacă se vor încheia asemenea acorduri. Unul dintre planurile discutate include folosirea acordurilor pentru a deporta membri ai bandei venezuelene Tren de Aragua. Reacțiile guvernelor care nu sunt propriu-zis țările acestor imigranți rămân o chestiune incertă.
În cadrul unei reuniuni a cabinetului de la Casa Albă, secretarul de stat Marco Rubio a confirmat că administrația „caută activ alte țări pentru a prelua persoanele din țări terțe”. Rubio a declarat: „Lucrăm cu alte țări pentru a le spune: 'Vrem să vă trimitem unele dintre cele mai josnice ființe umane în țările voastre'. Și cât mai departe de America, cu atât mai bine”, a fost citat secretarul de stat Marco Rubio.









































































