12:02:21 22.04.2024
Stiri

STUDIU // DIALOGUL cu bebelușii îi poate face mai deștepți

Știri 15.09.2018 08:00 Vizualizări1214 Autor: Ziarul National
STUDIU // DIALOGUL cu bebelușii îi poate face mai deștepți sursa: google.ro


Toți părinții știu cât de important este să exersezi limbajul cu copilul cât mai devreme, pentru ca cel mic să se obișnuiască cu sunetele și cu asocierea dintre sunete și obiecte. Recent însă, s-a descoperit o potențială relație pozitivă între dialogul purtat cu bebelușul într-un anumit interval de vârstă și modul în care copilul se dezvoltă mai târziu în viață.

O echipă de cercetători conduși de Jill Gilkerson, directorul centrului de dezvoltare a limbajului de la fundația LENA din Colorado, a studiat efectul pe care dialogul părinților cu cei mici îl are și modul în care copiii evoluează mai târziu la școală.

În 2006, cercetătorii au recrutat 150 de familii cu copii cu vârste între două luni și 36 de luni pentru a înregistra interacțiunile dintre părinți i copii. Echipa a folosit tehnologie dedicată pentru a analiza interacțiunile familiilor într-o perioadă de 12 ore, o dată pe lună, timp de șase luni.

Vârstă de 18-24 luni, extrem de importantă pentru dezvoltarea copilului

Tehnologia folosită a analizat cuvintele adulților, răspunsul copiilor și conversațiile purtate de către aceștia. Când copiii au ajuns la vârste cuprinse între nouă și 14 ani, familiile au fost chemate înapoi pentru a se observa ce efecte au avut dialogurile purtate asupra performanței școlare, testându-le dezvoltarea limbajului și a gândirii.

În urma studiului, oamenii de știință au tras concluzia că acei copii cu care părinții au purtat conversații de tip schimb de replici în intervalul de vârstă 18-24 de luni au avut rezultate considerabil mai bune la testele de vocabular și de dezvoltare a gândirii.

„Aceste date demonstrează ipoteza conform căreia măsura în care li se vorbește și se interacționează cu ei devreme, mai ales în intervalul de vârstă 18-24 luni, este un bun indicator al dezvoltării cognitive și de limbaj de mai târziu”, a explicat inițiatorul cercetării.

Sursa: romper.comParteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md