07:22:00 27.04.2024
Stiri

STUDIU // Ce va câștiga R. Moldova după semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE și care sunt riscurile aderării la Uniunea Euroasiatică

Social 10.09.2013 11:59 Vizualizări2438 Autor: Ziarul National


STUDIU // Ce va câștiga R. Moldova după semnarea Acordului de Liber Schimb cu UE și care sunt riscurile aderării la Uniunea Euroasiatică
Aderarea Republicii Moldova la Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (ZLSAC) va determina o creștere economică de 6,4%, iar în cazul semnării Acordului cu Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan (UV) economia va scădea cu patru la sută, se arată într-un studiu publicat de Centrul Analitic „Expert-Grup”.

Avantajele integrării Republicii Moldova la ZLSAC prezentate de experți se referă la accesul producătorilor moldoveni pe piața comunitară, inclusiv a Turciei, ieftinirea produselor de import, creșterea diversității și calității produselor de pe piață, îmbunătățirea atractivității investiționale, drepturi egale la condițiile de muncă și remunerare pentru cetățenii moldoveni care muncesc în UE, precum și creșterea bunăstării populației. De asemenea, exporturile vor marca o creștere de 11%, iar importurile de șase la sută.

„Aderarea la ZLSAC implică și anumite riscuri legate de ramuri agroindustriale mai puțin competitive, care sunt protejate prin tarife vamale care vor fi eliminate gradual. Ar putea avea loc o migrare a forței de muncă din sectorul agroalimentar spre alte sectoare care vor beneficia de pe urma semnării acordului”, a precizat economistul Adrian Lupușor.

Pe de altă parte, experții susțin că integrarea țării în Uniunea Vamală va exclude din start accesul pe piața comunitară a mărfurilor moldovenești și, de asemenea, va fi sistată armonizarea legislației la standardele europene în domeniul energetic. În același timp, alinierea tarifelor vamale la cele rusești va duce la scumpirea produselor venite din statele din afara Uniunii Euroasiatice, ceea ce reprezintă 80% din totalul produselor importate în R. Moldova.

Expertul Alexandru Fală a ținut să precizeze că tarifele vamale medii ale R. Moldova sunt de 2,6 ori mai mici decât cele rusești. „Bonusul energetic despre care vorbește Rusia și care se referă la ieftinirea cu 30% a gazului rusesc importat prevede, de fapt, eliminarea taxei de export care reprezintă aceeași valoare. Totuși, ieftinirea gazului nu va compensa pierderile cauzate de scumpirea produselor importate din statele terțe, care vor pătrunde pe piață în volum mai mic”, explică Alexandru Fală. Acesta a adăugat că, în cazul integrării în UV, exporturile țării noastre vor scădea cu 9%, iar importurile – cu 4,5 la sută.

Studiul „Quo vadis Moldova: Integrarea Europeană, integrarea Euroasitaică sau Status Quo” a fost realizat de Centrul Analitic Independent „Expert Grup” și Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT) cu suportul financiar al Fundației Soros-Moldova.

Virginia Nica 

 

 

 

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md