Stratfor: Escaladarea conflictului armat din Donbas – mesaj pentru Trump


Dorința noului președinte american Donald Trump de îmbunătățire a relațiilor cu Rusia îngrijorează guvernul ucrainean. Kievul se teme că SUA va slăbi sprijinul pentru Ucraina, și, prin urmare, a apelat la ajutorul aliaților europeni, în paralel cu creșterea eforturilor militare în Donbas. Cu toate acestea, măsuri nu sunt suficiente pentru a „apăra Kievul de schimbarea de vânt politic”, scrie Stratfor.
Publicatia amintește că, începând cu 2014, SUA a fost un aliat important al Ucrainei. Washingtonul a răspuns la anexarea Crimeei de catre Rusia cu sancțiuni, i-a acordat Kievului sprijin financiar și a acordat armatei ucrainene arme si echipamente non-letale.
Noul presedinte al SUA, Donald Trump încearcă să normalizeze relațiile cu Moscova, lucru pe care l-a spus în mod repetat în timpul campaniei electorale. În același timp, el a criticat NATO și a pus la îndoială necesitatea de a sprijini țarile vecine Rusiei. În plus, el crede că sancțiunile anti-ruse sunt „dăunătoare pentru afaceri.”
În ciuda faptului că Trump a spus ca ridicarea sanctiunilor este prematură, el a spus clar că, spre deosebire de Barack Obama, noua administrație americană este dispusa sa le retraga în schimbul cooperării cu Rusia în alte domenii, cum ar fi reducerea arsenalului nuclear. Și anume asta a și căutat Vladimir Putin, scrie paginaderusia.ro.
Deceptionat de această poziție a administrației SUA, președintele Ucrainei Petro Poroșenko a decis să solicite sprijin din partea aliaților europeni. În special, el a efectuat o vizită în Germania, unde s-a întâlnit cu cancelarul Angela Merkel. Publicația notează că Germania este un aliat de neprețuit, mai ales acum. În timpul conferinței de presă, Merkel a reiterat faptul că UE trebuie să mențină sancțiunile, atâta timp cât Rusia nu își îndeplinește obligațiile care îi revin în temeiul Acordului de la Minsk.
Cu toate acestea, sprijinul Germaniei nu garantează continuarea sancțiunilor. Pentru asta este nevoie de aprobarea unanimă a tuturor statelor membre ale UE, iar un numar de țări – Ungaria, Grecia și Italia – au pus la îndoială eficacitatea sancțiunilor. Dacă SUA vor slăbi regimul de sancțiuni, nemulțumirea acestor țări se va intensifica. În plus, având în vedere viitoarele alegeri din mai multe țări europene și Brexit, UE are probleme mult mai importante decât a pune presiune asupra Rusiei.
Între timp, în estul Ucrainei s-au intensificat luptele. În acest conflict ambele părți se acuză reciproc. Cu toate acestea, Stratfor crede ca, în ciuda declarațiilor autorităților ucrainene, Kievul ar putea fi responsabil de intensificarea ostilităților, cu scopul atragerii atenției internaționale și sprijinului în problema prelungirii sancțiunilor.
”Poziția guvernului ucrainean este foarte șubredă. Kievul încearcă să atragă sprijinul aliaților europeni și, probabil, foloseste violența în estul țării în scopul de a convinge SUA să mențină sancțiunile”, scrie Stratfor. Cu toate acestea, după cum notează analistii americani, astfel de tactici nu garanteaza ca administratia lui Trump va renunta la apropierea de Moscova, dar cu siguranță va face situația din Donbas și mai instabilă.









































































