Strategia Moscovei ar putea câștiga teren cu George Simion la președinția României, avertizează ISW


Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), un think-tank american cu sediul la Washington, a urmărit cu atenție zonele de conflict și oferă analize zilnice despre acțiunile Rusiei de la începutul războiului din Ucraina. Recent, ISW a publicat un raport în care se evaluează situația din România și se ajunge la concluzia că o eventuală victorie a lui George Simion în alegerile prezidențiale ar putea fi avantajoasă pentru Rusia, îndeplinindu-i astfel obiectivele în privința Ucrainei.
George Simion, candidat de extremă dreapta, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai în România. Această victorie l-a succedat pe cea a altui candidat de extremă dreapta, Călin Georgescu, în noiembrie 2024, alegeri care au fost anulate de autoritățile române. Motivul a fost o potențială interferență a Rusiei. Simion a pledat pentru stoparea ajutorului românesc către Ucraina și pentru expansiunea teritorială a României, politici ce ar putea sprijini obiectivele Rusiei în regiune. Deosebit de interesant este că, în contrast cu Georgescu, Simion susține și participarea României la NATO, condus de SUA, pentru a preveni o viitoare agresiune rusă.
Cu toate că Simion își menține sprijinul pentru Georgescu și ar dori să-l numească prim-ministru, nu este clar dacă Georgescu ar putea obține aprobarea parlamentară necesară. Actuala coaliție de guvernare pare să se destrame după votul din 4 mai, conform datelor din analiza ISW.
CANDIDAȚII
George Simion a obținut 40,96% din voturi și îl va înfrunta pe Nicușor Dan în turul secund din 18 mai. Dan, primarul Bucureștiului și fondator al Uniunii Salvați România (USR), sprijină creșterea cheltuielilor de apărare ale României și continuarea sprijinului pentru Ucraina. Pe locul trei s-a clasat Crin Antonescu, cu 20,07% din voturi. Susținut de partidele PSD, PNL și UDMR, Antonescu dorește să continue sprijinul logistic și politic pentru Ucraina, dar nu susține trimiterea de trupe române.
SOCIAL MEDIA
Curtea Constituțională a României a anulat primul tur de alegeri din noiembrie 2024 din cauza interferențelor ruse. TikTok a eliminat mii de conturi false care susțineau AUR și a adăugat resurse pentru a preveni interferențe viitoare. Totuși, ISW nu a indicat dovezi că aceste campanii online au oferit vreun avantaj semnificativ candidaților din mai 2025.
ATACURI CIBERNETICE
România a fost vizată de atacuri cibernetice în mai 2024 și în alegerile din noiembrie 2024, conform Direcției Naționale de Securitate Cibernetică. Grupul pro-rus NoName057(16) a revendicat aceste atacuri, inclusiv asupra site-urilor guvernamentale și ale candidaților. Documentele declasificate ale SIE arată că Rusia a vizat România prin acțiuni hibride agresive și atacuri cibernetice, încercând să acceseze baza de date a Autorității Electorale Permanente de peste 85 000 de ori.
CE OBIECTIV IMEDIAT ARE MOSCOVA
O victorie a lui Simion ca președinte ar putea facilita Kremlinului reducerea ajutorului acordat Ucrainei, iar Simion a declarat în 2025 că nu va oferi sprijin militar sau financiar Ucrainei dacă va ajunge la putere. Kremlinul speră ca țările occidentale să oprească ajutorul militar pentru Ucraina, ceea ce i-ar întări poziția în orice negocieri de pace viitoare.
CU CE A AJUTAT ROMÂNIA UCRAINA
România a oferit Ucrainei suport semnificativ, inclusiv printr-un sistem de apărare aeriană Patriot și antrenarea piloților F-16. România a aderat, de asemenea, la un acord bilateral de securitate cu Ucraina, în mandatul lui Klaus Iohannis.
DE CE A FOST INTERZIS SIMION ÎN UCRAINA ŞI MOLDOVA
Simion a avut opinii care seamănă cu narațiunile Kremlinului, cerând restaurarea României în "granițele sale naturale" și optând pentru revendicarea unor teritorii. Simion a fost interzis în Ucraina și Moldova pentru că a susținut opinii contrare celor naționale, fiind acuzat de intenția de a discredita Ucraina și de a încălca integritatea teritorială a acesteia, poziție similară și în privința Moldovei.
SIMION PREIA TEORIILE MOSCOVEI
Declarațiile lui Simion reflectă justificările Kremlinului pentru acțiunile sale în Ucraina. Simion a încercat să se distanțeze de ideea anexării de teritorii, conform relatărilor din Financial Times, declarând că nu face parte din "ideologia sa".
SIMION, ACUZAT DE LEGĂTURI CU SERVICIILE SECRETE RUSE
Deși au existat acuzații privind legăturile lui Simion cu serviciile secrete ruse, nici România, nici Moldova nu au furnizat dovzi publice. Și fostul ministru al apărării din Moldova, Anatol Șalaru, a adus acuzații similar, dar fără a prezenta dovezi substanțiale.
SIMION, PENTRU UN NATO SUB CONDUCEREA SUA
George Simion susține prezența României în NATO pentru a preveni amenințările rusești. El aprobă sancțiunile împotriva Rusiei ca măsură de apărare și sprijină investițiile europene în apărare. Simion avertizează că o retragere a SUA din NATO ar fi „periculoasă” pentru România.
SIMION ȘI SPRIJINUL PENTRU CĂLIN GEORGESCU
Simion îl susține pe Călin Georgescu, deși opiniile lor diferă în privința NATO și a desfășurărilor SUA în România. Deși Georgescu a câștigat anterior primul tur al alegerilor, victoria sa a fost anulată. În pofida diferendelor, Simion ar considera numirea lui Georgescu ca prim-ministru.
AR PUTEA GEORGESCU SĂ FIE PRIM-MINISTRU?
PSD, PNL şi UDMR formează actuala coaliție majoritară, însă posibilitatea numirii lui Georgescu depinde de o nouă majoritate parlamentară, după fractura recentă din 4 mai. Marcel Ciolacu, actualul prim-ministru din PSD, urmează să demisioneze, iar coaliția ar putea suferi schimbări majore. Numirea unui nou prim-ministru va depinde de alianțele politice viitoare, conform analizei ISW.













































































