Statuia lui Stalin reapare în metroul din Moscova, stârnind controverse și critici


O statuie a dictatorului sovietic Iosif Stalin a fost reinstalată la metroul din Moscova, în plină mobilizare patriotică ce glorifică puterea fostei Uniuni Sovietice, susținută de Kremlin, în sprijinul ofensivei ruse în Ucraina.
Monumentul, situat pe culoarul care leagă două linii în stația Taganskaia, reprezintă un basorelief cu bărbați, femei și copii care țin flori în jurul unei sculpturi a lui Iosif Stalin (1878-1953) amplasată pe un piedestal. Transporturile Moscovei au anunțat sâmbătă că este vorba despre o reproducere identică a unei instalații care a fost prezentă în stația respectivă până în 1966. Aceasta este dedicată victoriei URSS în al Doilea Război Mondial.
Stalin, care a fost la putere din anii 1920 și până la moartea sa în 1953, a desfășurat represiuni uriașe ce au rezultat în milioane de morți. Însă, în Rusia, memoria sa rămâne ambivalentă. În ultimii ani, mai multe monumente care îl glorifică au reapărut în Rusia, adesea din inițiative private și în locuri puțin; expuse. Președintele rus Vladimir Putin critică ocazional crimele lui Stalin, însă Kremlinul urmează o linie ce minimalizează aceste crime și victimele represiunilor, păstrând doar esențialul în manualele de istorie.
Stalin este prezentat în special ca erou al celui de-al Doilea Război Mondial și ca un învingător al nazismului, în contextul elogierii puterii militare a URSS, mai ales după invazia Ucrainei, unde Kremlinul susține că luptă împotriva „neonaziștilor”. Cei care denunță această abordare sunt țintiți de autoritățile ruse.
Organizația nonguvernamentală Memorial, care documentează atât represiunile sovietice, cât și pe cele actuale, a fost interzisă în 2021. Partidul Iabloko (liberal, în opoziție), încă legal dar slăbit, a criticat recent monumentul reinstalat în metroul din Moscova.
„Întoarcerea simbolurilor stalinismului la Moscova este un scuipat în fața istoriei, o batjocură a urmașilor victimelor și o rușine pentru Moscova”, a declarat partidul într-un comunicat. Majoritatea monumentelor lui Stalin - figură centrală în cultul personalității - au fost eliminate în timpul „destalinizării" de după moartea sa și ulterior imploziei URSS în 1991.











































































