10:46:46 18.05.2024
Stiri

Spicherul Grosu spune nu „MIR”-ului rus și nu exclude că cei din Transnistria vor fi obligați să plătească TVA pentru mărfurile importate: „Ei vor un fel de regim exclusivist... O să trebuiască să se dea la brazdă. Niciun fel de MIR”

Actualitate 15.04.2024 17:53 Vizualizări1523 Autor: Ziarul National
Spicherul Grosu spune nu „MIR”-ului rus și nu exclude că cei din Transnistria vor fi obligați să plătească TVA pentru mărfurile importate: „Ei vor un fel de regim exclusivist... O să trebuiască să se dea la brazdă. Niciun fel de MIR”


Președintele Parlamentului, Igor Grosu, este convins că, până în 2030, conflictul transnistrean ar putea fi soluționat, iar cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului vor avea parte de condiții de viață și de muncă egale, inclusiv un spațiu fiscal și legislativ unic.

„Încet, pas cu pas, cu răbdare. O să dea Dumnezeu o să o facem (reintegrarea n.r.) până în 2030. O să trebuiască să mai muncim după 2030. Să o luăm încetișor, gradual. Vorba ceea: o să trebuiască să se dea la brazdă. Iată că s-au dat singuri la brazdă cu toate rigorile de a putea vinde, a exporta pe piața Uniunii Europene”, a declarat recent Igor Grosu, în cadrul unei emisiuni de la RliveTv.

Grosu recunoaște că celor de la Tiraspol nu le-a picat bine introducerea taxelor vamale, dar accentuează că, până la urmă, s-au conformat. În acest sens, spicherul Grosu nu exclude că va veni timpul când cei din regiunea transnistreană vor trebui să plătească și TVA-ul pentru mărfurile importate.

Citește și: FOTO // Mitingul organizat de Krasnoselski la Tighina, în cadrul căruia R. Moldova a fost catalogată „stat AGRESOR”, ar fi un „simplu scandal”: „Cei din stânga Nistrului nu achită TVA-ul cifrat la 30 de MILIARDE de lei și accizele de 6 miliarde”

„Păi bine, cei de pe malul drept plăteau taxele vamale, iar cei de pe malul stâng al Nistrului – nu. În calitate de reprezentant al puterii, cum să le răspund celor de pe malul drept al Nistrului? Acum s-au conformat, a mai fost demonstrația ceea de nervi... Când cei din regiunea transnistreană vor plăti TVA pe teritoriul R. Moldova pentru mărfurile importate din alte țări?

Lucrurile trebuie făcute gradual. Oamenii trebuie să înțeleagă că beneficiile integrării europene sunt mult mai mari decât beneficiile acestea mici. Crearea condițiilor egale sau un spațiu comun unic fiscal, legislativ este un lucru inevitabil. E ceva peste acele scheme, combinații... Pentru că și supărările acestea, după 1 ianuarie 2024... Noi putem spune acum că o anumită companie de acolo... vorba ceea: numai ei muncesc și numai ei produc – a pierdut o exclusivitate. Dar ei nu o merită și nici nu au meritat-o niciodată. Acum nu mai țin minte în ce ani și cine de la Chișinău le-au oferit această exclusivitate. Acum, încet-încet, o să creăm reguli comune pe ambele maluri ale Nistrului. Asta trebuie să se întâmple și asta o să facem”, a precizat Igor Grosu.

Liderul partidului de guvernământ s-a referit și sistemul rusesc de plăți „MIR”, care ar urma să se extindă și în Găgăuzia.

„Cu sistemul bancar. Ei vor să facă plăți, transferuri prin sistemul MIR... Niciun fel de MIR. Totul trebuie să fie în concordanță cu legislația bancară a R. Moldova. Autoritățile de la Chișinău pot împiedica ca banii din Federația Rusă să ajungă aici. Dar ei vor un fel de regim exclusivist pentru plățile și băncile de acolo (Transnistria n.r.). Nu, nu, pentru că R. Moldova poartă răspundere în fața sistemului bancar internațional. Dacă cineva nu respectă rigorile privind prevenirea spălării banilor, finanțării terorismului, atunci ne taxează ca stat. Nimeni nu va spune că cei de la Chișinău sunt băieți de treabă, iar Tiraspolul – nu”, a punctat Grosu.

Citește și: Bașcana Guțul aduce „MIR”-ul rus în Găgăuzia? „Gruparea criminală Șor nu a livrat decât promisiuni deșarte și titluri de știri”

Sursa citată crede că pretinsele suplimente la salarii și pensii pentru locuitorii din Găgăuzia, anunțate de bașcana Evghenia Guțul de la Moscova, nu înseamnă altceva decât coruperea alegătorilor.

„Ce ține de acele suplimente, care ar urma să ajungă pe cardurile MIR. Asta înseamnă coruperea alegătorilor. Sunt banii hoților, fugarilor din R. Moldova sau oligarhilor ruși, care sunt la cheremul Kremlinului. Ei vor prin această metodă să corupă alegătorii din R. Moldova. Kremlinul vrea să compromită cel mai important exercițiu al democrației – alegerile. Prin 50 de euro, 1 000 de lei... Sunt niște apucături pe care le practică Federația Rusă. Da, organele de drept au acumulat probe în ceea ce privește coruperea alegătorilor și finanțările ilegale, dar lucrurile stagnează în instanța de judecată. Eu îmi doresc finalitate pe aceste dosare. Și eu sunt dezamăgit și nu mă simt deloc confortabil când cetățenii mă întreabă despre aceste dosare”, a conchis Igor Grosu.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md