Specialiștii avertizează populația să NU strângă ciuperci și nici să nu le cumpere din locuri și de la persoane neautorizate: Sute de persoane, inclusiv zeci de copii, intoxicate în ultimii doi ani


Toate cazurile de intoxicații cu ciuperci înregistrate în R. Moldova de la începutul anului 2021 au fost asociate colectării independente de ciuperci de către cetățeni sau cu achiziționarea lor din piețe neautorizate, de la persoane necunoscute, de la comercianții de pe traseele auto, din preajma pădurilor, dar și prepararea ciupercilor conservate în condiții casnice.
Datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) arată că, pe parcursul anului 2021, în perioada culegerii sezoniere a ciupercilor, au fost înregistrate 143 de cazuri de intoxicație cu ciuperci otrăvitoare cu afectarea a 180 de persoane, dintre care 41 au fost copii cu vârste de până la 17 ani. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în raioanele Orhei, Edineț, Florești, Călărași și Ungheni.
Pe parcursul primelor nouă luni ale anului curent, au fost înregistrate 16 cazuri de intoxicații cu ciuperci cu afectarea a 20 de persoane, dintre care doi copii.
Agenția Națională pentru Sănătate Publică organizează, în perioada 3 - 9 octombrie, Săptămâna națională de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci, o premieră pentru R. Moldova, cu genericul „Evitați cumpărarea ciupercilor din locuri neautorizate”.
Astfel, specialiștii își propun să informeze și să sensibilizeze populația vizavi de pericolul consumului de ciuperci otrăvitoare și efectele asupra sănătății, măsurile de prevenire a intoxicațiilor cu ciuperci, precum și despre faptul cum ar trebui să acorde primul ajutor în caz de intoxicație.
ANSP recomandă cetățenilor să consume doar ciupercile cumpărate în locuri autorizate, să evite procurarea ciupercilor de la persoanele neautorizate, care le comercializează în preajma traseelor auto, să evite recoltarea ciupercilor de pe terenurile care au fost tratate cu pesticide sau din preajma autostrăzilor, să nu culeagă și consume ciupercile bătrâne, degradate și viermănoase, deoarece în ciupercile bătrâne se acumulează dejecțiile larvelor de insecte, iar bucatele cu ciuperci nu trebuie să fie păstrate mai mult de 24 de ore.







































































