SONDAJ NAȚIONAL // Reguli noi pentru utilizarea telefoanelor mobile în școli: În 99% din școli, telefoanele sunt utilizate și în scop educațional, iar 61% nu au raportat niciun incident


În peste 83% dintre școli din R. Moldova sunt respectate regulile privind interdicția utilizării telefoanelor mobile de către elevi. Abaterile sunt izolate și măsurile luate, de la avertismente verbale până la dialoguri cu familia, au avut un caracter preventiv și educativ.
Totodată, în 99% dintre școli, telefoanele sunt utilizate și în scop educațional, dar controlat și planificat: în proiecte, aplicații interactive sau pentru cercetare.
Datele au fost obținute în cadrul unui sondaj la nivel național privind implementarea reglementărilor ce vizează utilizarea telefoanelor mobile în școli, realizat de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) în 1 146 de școli primare, gimnazii și licee din diverse raioane, municipii și UTA Găgăuzia.
Dintre școli, 61% nu au raportat niciun incident. Problema a fost gestionată fără măsuri drastice, ci prin sprijin și responsabilizare atunci când au apărut dificultăți.
„Rezultatele indică faptul că măsura și-a atins scopul. Peste 90% dintre școli au creat regulamente interne clare și participative. Părinții, cadrele didactice și conducerea școlilor au avut un rol activ în elaborarea regulilor, asigurându-se astfel participarea colectivă”, a declarat Valentina Olaru, secretar de stat la MEC.
Totuși, o provocare semnalată de școli se referă la lipsa spațiilor pentru depozitare. Aproximativ 20% dintre instituții nu au găsit încă soluții pentru depozitarea telefoanelor în siguranță pe durata orelor.
„Percepția generală a școlilor este pozitivă, aproape 90% considerând că regulamentul a contribuit la un climat mai ordonat și mai lipsit de tensiuni în clase, sporind atenția elevilor, facilitând predarea fără întreruperi și clarificând relația cu părinții datorită unui set comun de reguli”, a adăugat Valentina Olaru.
Amintim că, începând din anul 2025, elevii din R. Moldova nu pot utiliza echipamente electronice de comunicație în timpul orelor, cu excepția folosirii acestora în scop educațional, în situații de urgență, cum ar fi starea de sănătate precară, dar și în cazul necesității monitorizării sănătății elevilor cu dizabilități.











































































