16:08:19 28.03.2024
Stiri

SONDAJ // „Experiențele împărtășite de primăriile vizitate în România pot deveni proiecte viabile pentru orașele din R. Moldova”

Actualitate 28.07.2022 17:00 Vizualizări2705 Autor: Livia Grecu
SONDAJ // „Experiențele împărtășite de primăriile vizitate în România pot deveni proiecte viabile pentru orașele din R. Moldova”


Un grup format din reprezentanți ai orașelor Ungheni, Orhei, Edineț, Soroca, Cahul, Comrat, precum și ai Agențiilor de Dezvoltare Regională a efectuat, săptămâna trecută, o vizită de studiu în localitățile Brașov, Sibiu, Blaj și Ciugud din România.

Scopul acestei vizite a constat în schimbul de experiențe și lecții de învățat pentru creșterea capacității administrative și pregătirea proiectelor europene, având în vedere statutul de candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, acordat recent R. Moldova.

Pentru a facilita implementarea noilor politici de dezvoltare regională și locală, Solidarity Fund PL în Moldova a organizat, împreună cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, un program de instruiri în vederea consolidării capacităților la nivel local, regional și central.

Ziarul NAŢIONAL a discutat cu câţiva participanţi la această vizită pentru a afla care dintre experienţele autorităților publice locale (APL) din România i-au impresionat, ar putea fi preluate şi implementate în localităţile pe care le reprezintă.






Rodelia Vasilcov, vicerpimar al municipiului Edineţ: Echipă de specialiști la Primărie pentru atragerea investițiilor, plata cu cardul a impozitelor și sortarea deșeurilor

Participând la această vizită de studiu, am rămas impresionată de dezvoltarea corectă a municipiilor ca poli de creștere, o politică necesară anume acum când Republica Moldova a fost acceptată în etapa de preaderare la UE. În mod special, pot menţiona oraşele Brașov și Blaj, unde dezvoltarea urbană corectă a condus la creșterea economică de care beneficiază atât cetățenii din mediul urban, cât și ceilalți români din zonele limitrofe care au acces egal la oportunitățile oferite de aceste orașe. Este vorba de accesul la educație în școli performante, locuri de muncă în parcuri și zone economice, la infrastructura de sănătate și diverse opțiuni pentru activități de agrement, deoarece aici se concentrează populația care generează marea parte a veniturilor administraţiilor publice locale.

În municipiul Alba Iulia m-au impresionat soluțiile SMART implementate în transportul urban și în sistemul de iluminat public. Şi, desigur, impresionează comuna Ciugud și municipiul Blaj, două exemple de localități moderne.

Printre practicile preluate din România care ar fi de folos pentru localitatea pe care o reprezint aș indica selectarea unei echipe de specialiști instruiți continuu și consultanți în cadrul primăriei care să asigure atragerea și implementarea investițiilor, inclusiv a portofoliului de proiecte; sistemul de management al deșeurilor și educarea în vederea selectării separate a deșeurilor, inclusiv prin intermediul copiilor; metoda achitării taxelor și impozitelor prin card bancar, cum e la Ciugud.

Orice soluție aleasă pentru implementare trebuie să fie testată, iar costurile pentru mentenanța post-imlementare trebuie să fie accesibilă bugetului APL.







Tatiana Zabulica, specialist atragerea investiţii la Primăria municipiului Soroca: „Într-o comună de doar 3 000 de locuitori există școală SMART, drumuri renovate, stație de epurare...”

Am avut o deosebită plăcere și sunt foarte recunoscătoare organizatorilor pentru această vizită în care am avut oportunitatea de a vedea experiența colegilor din România. Îndeosebi am rămas încântată și impresionată de primăriile de acolo, de deschiderea față de noi, de primirea călduroasă. Pe mine personal m-a impresionat foarte mult că într-o comună de doar 3 000 de locuitori există școală SMART, drumuri renovate curate și bine amenajate cu trotuare, există stație de epurare, angajații primăriei beneficiază de o parcare modernă cu sistem de încărcare a mașinilor electrice, la momentul actual este implementat proiectul de construcție a unei grădinițe SMART, unde părinții vor avea posibilitatea de a merge acolo să ia prânzul cu picii lor.

La fel, m-a impresionat foarte mult modul cum este selectată echipa și conlucrarea dintre angajați. Aș dori foarte mult ca Republica Moldova să atragă mai multe proiecte de educare a populației și să implementeze proiecte prin care oamenii să învețe să respecte legislaţia. De asemenea, mi-au plăcut mai multe metode cum este implementată bugetarea participativă, care aș dori să o aplicăm în practică și la noi.

Și copiii ar fi bine să primească instruire de la grădiniță/școală pentru sortarea deşeurilor. Din experiența colegilor din România, am înțeles că răbdarea, dedicarea și perseverența sunt lucruri esențiale.






Elena Verenciuc, șefa Secției planificare și cooperare regională, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord: „Experiențele împărtășite de primăriile vizitate în România pot deveni proiecte viabile pentru orașele din R. Moldova”

A fost o vizită de real folos. Grație noilor oportunități de colaborare, experiențele împărtășite de primăriile vizitate în România, precum și de Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru din România pot deveni proiecte viabile pentru orașele din Republica Moldova.






Natalia Cojocaru, specialist secția Planificare și cooperare regională, Agenţia de Dezvoltare Regională Centru: „Vizită foarte utilă, plină de informații, care au impulsionat idei noi”

Pentru mine, această vizită în România a fost un bun prilej de a realiza un transfer de bune practici în domeniile aferente funcției. Am reușit să acumulez multe informații ce țin de elaborarea și implementarea documentelor de planificare, relațiile funcționale între instituțiile care coordonează și implementează aceste documente de politici publice.

Împărtășirea experienței ce ține de conceptul de dezvoltare și mobilitate urbană, precum și investițiile realizate în această direcție a convins participanții să aplice în practică diferite concepte de proiecte.

Deschiderea spre colaborare a autorităților publice din orașele vizitate reprezintă un bun prilej de a stabili noi relații de colaborare și schimb de bune practici. A fost o vizită foarte utilă, plină de informații, care au impulsionat idei noi.






Dionisie Ternovschi, viceprimar al municipiului Ungheni: „Cardul cetăţeanului şi terminale de plată la Ciugud ar putea rezolva problema achitărilor serviciilor şi taxelor şi pentru cetăţenii ungheneni”

Proiectul care m-a impresionat ține de organizarea transportului electric din Brasov. S-a vorbit despre 131 de vehicule ecologice achizitionate cu de 83,4 milioane de euro şi despre proiecte complementare, cum ar fi benzile dedicate autobuzelor, extinderea sistemelor SMART de transport şi managementul traficului cu o valoare de 33,5 de milioane de euro.

Experienţa colectării deşeurilor din Ciugud cu patru pubele dedicate pentru fiecare gospodărie este acel exemplu care trebuie preluat în cel mai scurt timp. Vom economisi bani pentru transportare şi vom proteja mediul.

Cardul cetăţeanului şi terminale de plată la Ciugud ar putea rezolva problema achitărilor serviciilor şi taxelor şi pentru cetăţenii ungheneni.

Proiectarea şi construcţia unei piscine de tip închis, precum şi a unei săli polivalente asemenătoare celei din Blaj, oraş cu 20 de mii de locuitori, ar fi la fel un proiect util în Ungheni.







Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md