03:59:02 08.12.2023
Stiri

Funcționari ai primăriilor din șase orașe ale R. Moldova, vizită de studiu la Brașov, Sibiu, Blaj și Ciugud: Facilitățile transportului electric, conceptul SmartVillage sau atragerea de investiții europene, printre lecțiile învățate

Actualitate 24.07.2022 13:54 Vizualizări1801 Autor: Ziarul National
Funcționari ai primăriilor din șase orașe ale R. Moldova, vizită de studiu la Brașov, Sibiu, Blaj și Ciugud: Facilitățile transportului electric, conceptul SmartVillage sau atragerea de investiții europene, printre lecțiile învățate ADR Centru


Reprezentanți ai orașelor Ungheni, Orhei, Edineț, Soroca, Cahul, Comrat, precum și ai Agențiilor de Dezvoltare Regională au participat în această săptămână la o vizită de studiu în localitățile Brașov, Sibiu, Blaj și Ciugud din România.

Delegația din R. Moldova a mers peste Prut pentru un schimb de experiență și lecții de învățat pentru creșterea capacității administrative și pregătirea proiectelor europene având în vedere statutul de stat candidat la UE.

Potrivot ADR Centru, prima ședință a avut loc la Primăria municipiului Brașov, unde au fost abordate subiecte comune ce țin de dezvoltarea strategiilor naționale, regionale, județene și locale, precum și relațiile funcționale între instituțiile care coordonează și implementează aceste documente de politici publice. De asemenea, a avut loc o vizită pe teren la sediul RATBV SA (Rețeaua Auto de Transport Brașov), unde s-a discutat despre facilitățile transportului electric și posibilitatea de a prelua această experiență în orașele noastre.

În zilele următoare, grupul de participanți au vizitat comuna Ciugud și municipiul Blaj din Județul Alba, două exemple de localități moderne din România. Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud, a prezentat conceptul de SmartVillage, proiect rezultat datorită investițiilor locale atrase.

În municipiul Blaj, echipa din cadrul primăriei împreună cu primarul Gheorghe Valentin Rotar au prezentat proiectele locale de investiții și au organizat o vizită la Catedrala Mitropolitană „Sfânta Treime”, Palatul Cultural și Câmpia Libertății.

Cel din urmă municipiu vizitat pentru bune experiențe în atragere de fonduri și dezvoltare urbană a fost Sibiu. Aici, echipa locală a împărtășit bune practici pentru dezvoltarea unui smart city.

Vizita de studiu a avut loc în cadrul Programului Național de Dezvoltare a Orașelor-Poli de creștere 2021-2027, cu susținerea Proiectului „Suport pentru orașele-poli de creștere”, implementat de către Solidarity Fund PL în Moldova, cu suportul financiar Polish aid.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Scena politică a R. M...

04.12.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șoșoacă, Dodon, Voronin

01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md