Socialiștii NU vor să renunțe la imunitatea parlamentară: „Acest subiect poate fi discutat doar atunci când în R. Moldova vom avea o justiție liberă”


Partidul Socialiștilor (PSRM) se declară împotriva inițiativei privind anularea imunității parlamentare. Secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, a catalogat propunerea ca fiind „populistă” și „un truc propagandistic” al actualei guvernări.
„Nu aveau asemenea inițiative când se aflau în opoziție. Din contra, se foloseau foarte eficient de această imunitate când se implicau în anumite acțiuni ilegale, inclusiv când blocau traseele. Când erau în opoziție, se foloseau de toate privilegiile oferite de statutul de deputat”, a declarat socialistul, în cadrul unei emisiuni televizate, cu referire la deputații majorității parlamentare.
Secretarul executiv al PSRM a făcut referire la regimul lui Plahotniuc și a adăugat că imunitatea este oferită pentru ca deputatul să poată apăra interesele publice fără ca să fie persecutat.
„Imunitatea nu este oferită pentru business sau pentru interese proprii. Statutul de imunitate al deputatului nu-și are originile în politica moldovenească. Este o practică internațională. Este un truc propagandistic, astăzi nouă ne trebuie imunitate, iar mâine nu, este primitiv și banal. Imunitatea oferă deputatului garanția că el se poate ocupa cu politica. Asemene inițiative le calific drept populiste și de conjunctură”, a spus Batrîncea.
CITIȚI și OFICIAL // Peste 300 de persoane au purtat, pe 9 mai, simbolurile războiului rus din Ucraina pe teritoriul R. Moldova, inclusiv 17 deputați socialiști și comuniști: Ultimii riscă amenzi de câte 9 000 de lei
Socialistul a mai declarat că acest subiect poate fi discutat doar atunci când R. Moldova va avea o justiție liberă și independentă.
Menționăm că președintele Parlamentului Igor Grosu le-a recomnadat recent deputaților de la Chișinău să renunțe la imunitatea parlamentară printr-o decizie politică asumată.
„Stimați deputați, eu vă propun să meditați și poate luăm toți o decizie colectivă să renunțăm toți la imunitatea parlamentară. Este o propunere care trebuie votată, dar mai este nevoie de patru voturi”, a spus Igor Grosu, adăugând că, în acest fel, procurorul general nu va mai trebui să vină în Parlament de fiecare dată pentru a solicita ridicarea imunității pentru legislatorii cercetați penal.









































































