SMURD de la nordul R. Moldova face bilanțul. În doar jumătate de an, peste o MIE de solicitări
De la inaugurarea SMURD în municipiul Bălţi, paramedicii şi medicii de pe ambulanţele de reanimare şi cei de la descarcerare au ieşit la 1 650 de intervenţii. Cele mai frecvente solicitări au fost în caz de traumatisme şi intervenţii medicale. Ambulanţele au fost solicitate mai des în municipiul Bălţi, comparativ cu localităţile rurale din zona de nord.
Potrivit șefei Staţiei Zonale Asistenţă Medicală Nord, Irina Blîndu, de la deschiderea serviciului medical de reanimare şi descarcerare, în regiunea de nord, a crescut de două ori numărul resuscitărilor şi intubărilor, 90 la sută fiind realizate de echipajele SMURD. În urma deschiderii serviciului respectiv, s-a redus și timpul de răspuns la urgenţele medicale.
Cât privește problemele cu care se confruntă partenerii proiectului național, aceștia au semnalat lipsa în spitale a unui departament de urgenţă, dar şi imperfecţiunea cadrului legislativ naţional.
De la deschiderea proiectului naţional pentru acordarea ajutorului calificat populaţiei, au fost pregătiţi peste 80 de pompieri şi salvatori, iar 44 din ei activează în zona de nord a ţării.
Potrivit responsabililor din cadrul Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, un post SMURD ar putea fi deschis și în raionul Edineţ.
Criptomoneda, folosită la greu de Federația Rusă pentru a corupe și a deturna alegerile din R. Moldova: Autoritățile de la Chișinău dau asigurări că întreprind măsuri pentru a-și spori capacitățile și a putea investiga fluxul de monedă virtuală
R. Moldova, ASIGURATĂ cu gaze naturale pentru tot sezonul de încălzire 2024 - 2025. Prețul mediu ponderat de procurare a gazelor a fost de aproximativ 509,15 euro/1 000 m3
Autoritățile R. Moldova iau în calcul reglementarea rețelelor de socializare, inclusiv TikTok, „pentru a nu ne trezi când un stat străin le folosește pentru denaturarea unui scrutin electoral”