13:59:10 12.05.2025
Stiri

Sistemul rezidențial din R. Moldova: Reforma dă rezultate, chiar dacă doare. Numărul copiilor din orfelinate a scăzut de aproape trei ori

Social 19.02.2016 12:30 Vizualizări1495
Sistemul rezidențial din R. Moldova: Reforma dă rezultate, chiar dacă doare. Numărul copiilor din orfelinate a scăzut de aproape trei ori

De la începutul reformării sistemului rezidențial de protecție a copilului din R. Moldova, numărul micuților plasați în instituții s-a diminuat de la 11 500 în anul 2007, la 3 800 – în 2014.

„Avem o strategie foarte bine scrisă și bine gândită, foarte coerentă care a fost apreciată de partenerii internaționali, acum trebuie cu toții să transformărm această viziune în realitate. Acest lucru poate fi făcut de către noi, împreună cu toții. Avem în R. Moldova o sarcină extrem de mare – să încercăm să înlocuim un sistem care a fost creat cu zeci de ani în urmă și care mai mult se baza pe clădiri, pe infrastrcturi, pe servicii extrem de înguste, specializate. Trebuie să răsturnăm acest sistem și să-l înlocuim cu unul bazat pe oameni, pe competențe, pe specialist și pe servicii oferite familiei, acolo unde trăiește familia, acolo unde se află copilul. Acest lucru este foarte complex, poate să ni se pară că vom reuși mai simplu să-l ducem la capăt, însă nu este o decizie de o semnătură, dar un proces de durată. Asta nu înseamnă că trebuie să ne oprim și să aștepătm să treacă timpul”, este de părere președinta Asociaţiei „Copil. Comunitate. Familie” (CCF Moldova), Liliana Rotaru.

Discuții pro și contra reformării sistemului rezidențial din R. Moldova au avut loc în cadrul unui seminar, desfășurat recent la Bălți, la care au participat reprezentanți ai instituțiilor rezidențiale din R. Moldova, autorități publice locale și angajați ai instituțiilor de stat de profil.

Studii recente au conformat faptul că trei luni de instituționalizare a copilului cu vârsta sub trei ani pot cauza întrâzieri de 1 lună în dezvoltare (Bucharest Study).

Dezinstituționalizarea decurge însă mai dificil în cazul copiilor de vârstă mică 0-3 ani și a copiilor cu dizabilități, de aceea sunt necesare eforturi comune suplimentare pentru a continua mersul reformelor.

Proiect menit să reducă numărul copiilor instituționalizați

Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și CCF Moldova, reprezentant al Hope and Homes for Children Marea Britanie (HHC), au lansat în municipiul Bălți un proiect care își propune să reducă numărul copiilor de vârstă mică și al celor cu dizabilități în instituțiile rezidențiale din R. Moldova, inclusiv la Centrul de plasament temporar și reabilitare pentru copiii de vârstă fragedă din municipiul Chișinău.

„Scopul noostru dintotdeauna a fost să reducem numărul copiilor instituționalizați și am făcut tot ce ne-a stat în puteri în acest sens. Tot ce se face este în favoarea copiilor. Dacă în anul 2000 am avut la Centru 140 de copii, astăzi avem doar 34 de copii. Am deschis trei secții de zi, unde copiii vin dimineața și merg seara în familie. Copiii cu dizabilități beneficiază de tratament de reabilitare, consultații ale medicilor ortopezi, pshihologi și alți specilaiști. De asemenea, avem deschisă și o secție pentru copii prematuri și una de creșă pentru copiii până la vârsta de trei ani. Toate serviciile sunt gratuite”, ne spune directorul Centrului de Plasament Temporar și Reabilitare pentru Copii din municipiul Bălți, Valeriu Slobodeanu.

Proiectul, în valoare totală de peste 400 de mii de euro, își propune să sprijine familiile vulnerabile cu copii cu vârsta 0-3 ani. În următorii doi ani, vor fi create două creșe sociale pentru copiii de la 4-6 luni în suportul familiilor și pentru a preveni separarea.

Totodată, echipa CCF/HHC își propune să sprijine 25 de familii de asistenți parentali profesioniști specializați în îngrijirea copiilor sub vârsta de trei ani și a celor cu dizabilități.

De asemenea, pentru 45 de copii din cadrul Centrului de plasament temporar și reabilitare pentru copii din Bălți urmează să fie identificate forme de protecție de tip familial, iar în locul serviciului rezidențial să fie create servicii sociale și medicale pentru sprijinirea familiilor cu copii în dificultate.

„Vom lupta cu morile de vânt, dacă vom dezistituționaliza copiii, dar ei vor continua să vină pe bandă rulantă în aceste instituții. Este cel mai important pentru societate să înțeleagă că cel mai important pentru copil e să crească într-un mediu familial. Vorbim de schimbarea normelor sociale. Recomandarea de bază este să continuăm să schimbăm acest norme care există în societate. Este greșită părerea că instituțiile rezidențiale se închid. Ele nu se închid, ci doar se transformă. Noi continuăm să utilizăm spațiile, toate serviciile care există, dar dacă mai punem și un accent pe caracterul social, atunci acest lucru va spori cu mult mai mult șansele de succes. Cele mai dificile și defectuoase instituții au fost închise, prioritar fiind întoarcerea copiilor în familie. Niciodată copiii nu vor fi scoși în stradă sau lăsați în voia sorții. Avem nevoie și de prefecționarea cadrului normativ care să ne ofere posibilitățile legale de a face schimbări. Avem nevoie de a dezvolta și unitățile de personal care lucrează în acest sistem. Nu întotdeauna se înțelege că o mai bună selecție pentru copil este să-i oferi și niște servicii sociale, nu unele strict medicale”, a spus Coordonatorul Protecției Copilului UNICEF Moldova, Sergiu Rusanovschi.

Memorandum de cooperare

Un memorandum de cooperare între Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, UNICEF și CCF/HHC Moldova în acest sens urmează a fi semnat în curând. Acesta ar urma să faciliteze procesul de implementare a proiectului. Inițiativa se înscrie în prioritățile UNICEF de a asigura protecția și accesul copiilor de vârstă fragedă la un mediu familial, cu prioritatea Guvernului de a stopa gradual instituționalizarea copiilor până la trei ani, potrivit Strategiei pentru protecția copilului 2014-2020.

Centrul de plasament temporar și reabilitare pentru copii din mun. Bălți se află în subordinea Ministerului Sănătății. CCF/HHC Moldova a început reformarea acestei instituții în septembrie 2013, la acel moment acolo fiind plasați 75 de copii.

În toamna 2013 au fost evaluați copiii, vizitate și evaluate familiile lor, au fost dezvoltate planuri individualizate de asistență și a început procesul de reintegrare. Până în prezent, CCF/HHC Moldova, împreună cu autoritățile tutelare teritoriale din 13 raioane din regiunea nord a R. Moldova, au dezinstituționalizat 130 de copii (58 de copii au mers în familiile biologice, 15 – în plasament familial, 29 – adopție, 20 – APP/CCTF, 7 – alte centre, 1 - deces).

Totodată, 158 de copii de vârstă mică din 13 raioane din nordul R. Moldova, inclusiv municipiul Bălți, au fost susținuți să rămână în familiile lor și să nu ajungă la casa de copii.

Autor: Galina Munteanu
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte