Stiri
Sfatul nutriționistului // Un singur pământ, o mulţime de gastronomii
Turism
07.09.2013
16:21
4467


Sfatul nutriţionistului Tamara Șchiopu: delectări sănătoase
În ediţiile precedente scriam despre călătoriile culinare şi vă îndemnam să descoperiţi bucătăria locală acolo unde mergeţi în vacanţă - fie la mare, fie la munte. Astăzi vă voi povesti despre propriile descoperiri într-o vizită recentă în munţii Dolomiți, între Austria şi Italia.
Munţii, ca şi râurile, sunt hotare naturale între popoare, culturi şi religii. Frontiere nepuse pe hârtie şi neschimbate de milenii, de când oamenii s-au stabilit pe o parte sau alta a munţilor, în căutare de păşuni, apă şi căldură pe timp de iarnă. Anume aceste resurse au definit obiceiurile locale şi tradiţiile gastronomice, reieşind din ceea ce oferă natura.
Cu anii, în căutarea eternă a orizontului necunoscut, popoare de la poale opuse de munţi se întâlnesc la mijloc de cale şi chiar după conflicte temporare pentru spaţiu, fuzionează şi creează un fel anume de trai, cu un grai mixt sau dublu, cu tradiţii de pe ambele părţi şi cu o bucătărie specifică doar regiunilor amestecate prin generaţii şi prin culturi.
Aşa mi s-a prezentat şi regiunea Trentino din munţii Dolomiți, unde se întâlnesc două popoare cu două gastronomii – cea italiană cu abundenţa sa de legume, mirodenii şi culori şi cea saxonă cu un sens acut al durabilităţii şi cu accente asupra produselor energizante din nord, aşa ca varza și pâinea de cereale mixte. Chintesența, însă, este ceea ce se arată din prima şi se păstrează cu sfinţenie în această regiune muntoasă – produsele din păşunat: laptele, iaurtul, caşcavalul, şunca şi jambonul afumat, precum şi cele spontane – ciupercile, murele şi florile alpine.
Într-atât sunt de preţioase aceste tradiţii şi produse, încât întreaga regiune se află sub protecţie de stat, iar fermierii locali sunt obligaţi prin lege să transmită fermele lor, împreună cu măiestria artizanală, propriilor urmași, fără dreptul de a vinde pământul.
Antreprenori prin ereditate, prezenţii locatari ai micului cătun muntos au transformat propriile bordeie şi grajduri în cafenele şi popasuri turistice, oferind oaspeţilor diverse delicii.
Un popas de prânz la ferma Fani, înalţimea 1 730 m, ne-a oferit o gamă sățioasă de produse proprii, precum ar fi caşcavalul tradiţional Taglio (un caşcaval din lapte nepasteurizat, pregătit zilnic din laptele celor 100 de vaci ale fermei şi maturat timp de trei-patru săptămâni), felii transparente de şuncă Speck, unt de casă şi pâine uscată Schuterlbrut, care se zice că se păstrează timp de două-trei săptămâni. E şi firesc pentru o zonă muntoasă unde accesul poate fi greu, mai ales pe timp de iarnă.
Pentru cei mai alintaţi, ca mine, care nu consumă carne, se oferă mămăligă „polenta” cu tocană de ciuperci de pădure sau perişoare pregătite din pâine, caşcaval ras şi spanac.
Cartofii prăjiţi, cu sardeluţe din carne de porc (crescuți tot la fermă, hrăniţi din plin cu zer) mi-au amintit mult de cartofii prăjiţi la mama acasă, în Moldova.
Iar la desert se serveşte omletă „înecată” în tot felul de dulcețuri de pomuşoare de pădure.
Bineînţeles că civilizaţia nu se lasă uitată aici şi gazdele pot oferi tot felul de produse pe gustul vizitatorilor - berea regională Forst, vinul tratiţional austriac Ghevurts Traminer, ţuica italiană Grappa, socata răcoritoare şi cafeaua preferată.
Cu toate acestea, mândria cu care se prezintă şi se oferă produsele tradiţionale locale te fac să uiţi de „civilizaţie”, te fac să vreai să mai stai pe aici și să te minunezi neîncetat de această diversitate uimitoare şi paşnică, posibilă pe acelaşi pământ pe care locuim noi toţi.
Şi dumneavoastră? Ce delicii aţi descoperit în acest sezon? Scrieţi-ne pe adresa redacţiei sau la adresa mea de e-mail tamara.schiopu@ziarulnational.md.
În ediţiile precedente scriam despre călătoriile culinare şi vă îndemnam să descoperiţi bucătăria locală acolo unde mergeţi în vacanţă - fie la mare, fie la munte. Astăzi vă voi povesti despre propriile descoperiri într-o vizită recentă în munţii Dolomiți, între Austria şi Italia.
Munţii, ca şi râurile, sunt hotare naturale între popoare, culturi şi religii. Frontiere nepuse pe hârtie şi neschimbate de milenii, de când oamenii s-au stabilit pe o parte sau alta a munţilor, în căutare de păşuni, apă şi căldură pe timp de iarnă. Anume aceste resurse au definit obiceiurile locale şi tradiţiile gastronomice, reieşind din ceea ce oferă natura.
Cu anii, în căutarea eternă a orizontului necunoscut, popoare de la poale opuse de munţi se întâlnesc la mijloc de cale şi chiar după conflicte temporare pentru spaţiu, fuzionează şi creează un fel anume de trai, cu un grai mixt sau dublu, cu tradiţii de pe ambele părţi şi cu o bucătărie specifică doar regiunilor amestecate prin generaţii şi prin culturi.
Aşa mi s-a prezentat şi regiunea Trentino din munţii Dolomiți, unde se întâlnesc două popoare cu două gastronomii – cea italiană cu abundenţa sa de legume, mirodenii şi culori şi cea saxonă cu un sens acut al durabilităţii şi cu accente asupra produselor energizante din nord, aşa ca varza și pâinea de cereale mixte. Chintesența, însă, este ceea ce se arată din prima şi se păstrează cu sfinţenie în această regiune muntoasă – produsele din păşunat: laptele, iaurtul, caşcavalul, şunca şi jambonul afumat, precum şi cele spontane – ciupercile, murele şi florile alpine.
Într-atât sunt de preţioase aceste tradiţii şi produse, încât întreaga regiune se află sub protecţie de stat, iar fermierii locali sunt obligaţi prin lege să transmită fermele lor, împreună cu măiestria artizanală, propriilor urmași, fără dreptul de a vinde pământul.
Antreprenori prin ereditate, prezenţii locatari ai micului cătun muntos au transformat propriile bordeie şi grajduri în cafenele şi popasuri turistice, oferind oaspeţilor diverse delicii.
Un popas de prânz la ferma Fani, înalţimea 1 730 m, ne-a oferit o gamă sățioasă de produse proprii, precum ar fi caşcavalul tradiţional Taglio (un caşcaval din lapte nepasteurizat, pregătit zilnic din laptele celor 100 de vaci ale fermei şi maturat timp de trei-patru săptămâni), felii transparente de şuncă Speck, unt de casă şi pâine uscată Schuterlbrut, care se zice că se păstrează timp de două-trei săptămâni. E şi firesc pentru o zonă muntoasă unde accesul poate fi greu, mai ales pe timp de iarnă.
Pentru cei mai alintaţi, ca mine, care nu consumă carne, se oferă mămăligă „polenta” cu tocană de ciuperci de pădure sau perişoare pregătite din pâine, caşcaval ras şi spanac.
Cartofii prăjiţi, cu sardeluţe din carne de porc (crescuți tot la fermă, hrăniţi din plin cu zer) mi-au amintit mult de cartofii prăjiţi la mama acasă, în Moldova.
Iar la desert se serveşte omletă „înecată” în tot felul de dulcețuri de pomuşoare de pădure.
Bineînţeles că civilizaţia nu se lasă uitată aici şi gazdele pot oferi tot felul de produse pe gustul vizitatorilor - berea regională Forst, vinul tratiţional austriac Ghevurts Traminer, ţuica italiană Grappa, socata răcoritoare şi cafeaua preferată.
Cu toate acestea, mândria cu care se prezintă şi se oferă produsele tradiţionale locale te fac să uiţi de „civilizaţie”, te fac să vreai să mai stai pe aici și să te minunezi neîncetat de această diversitate uimitoare şi paşnică, posibilă pe acelaşi pământ pe care locuim noi toţi.
Şi dumneavoastră? Ce delicii aţi descoperit în acest sezon? Scrieţi-ne pe adresa redacţiei sau la adresa mea de e-mail tamara.schiopu@ziarulnational.md.
Stiri relevante
18.06.2025
17:44
16193
O familie a calculat cât va cheltui 10 zile în Thassos, în vacanța din 2025: „Acum trei ani era la 50% costul” Citeşte întreaga ştire: O familie de români a calculat cât va cheltui 10 zile în Thassos, în vacanța din 2025: „Acum trei ani era
28.05.2025
10:55
18801
România, principala destinație turistică pentru cetățenii R. Moldova. O treime dintre adulți nu au părăsit niciodată republica noastră
17.04.2025
16:13
25477
Taxa turistică de 5 euro din Veneţia revine şi se va dubla pentru turiştii last-minute
25.02.2025
13:40
24300
Cât te costă o vacanță în Thassos în 2025. Prețurile pentru relaxarea mult dorită au crescut, în comparație cu anul trecut
14.02.2025
15:16
20627
Descoperă lumea la Moldexpo: Tourism&Travel Expo-2025 și-a deschis porțile!
07.02.2025
10:42
15650
Grecia declară stare de urgenţă pe insula Santorini din cauza cutremurelor
28.01.2025
13:36
6766
Cât costă să escaladezi vârful Everest, cel mai înalt de pe planetă. Nepalul măreşte taxa pentru străini
21.01.2025
17:49
14698
Compania Wizz Air dezvăluie momentul exact pentru a rezerva zboruri IEFTINE – și nu este last minute
21.01.2025
09:26
6155
Incendiu la un hotel într-o stațiune de schi din Turcia: Cel puțin 66 de oameni au murit
20.01.2025
14:57
4733
R. Moldova își prezintă la Madrid oferta turistică: „Să arătăm lumii întregi că R. Moldova este o destinație unică, plină de tradiții autentice, vinuri excepționale și peisaje pitorești”
16.01.2025
13:58
3238
Circa 94 de milioane de vizitatori străini în Spania, în 2024. Câte miliarde de euro au cheltuit
02.01.2025
17:17
5382
România, inclusă de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025
























Top stiri
13.09.2025
13:13
40
Dorin Recean: Guvernul prioritizează salarizarea medicilor și modernizarea spitalelor în Moldova
13.09.2025
12:56
55
Maia Sandu în dialog cu diaspora moldovenească la Potsdam, Germania: Împărtășind experiențe și idei pentru viitorul Republicii Moldova
13.09.2025
10:33
315
Maia Sandu: Italia - o relație prețioasă clădită pe eforturi comune și solidaritate reciprocă
13.09.2025
10:27
362
Peste 130.000 de soldați ruși, confirmați morți în Ucraina în urma unei investigații independente
13.09.2025
08:41
329
Horoscopul zilei 13.09.2025
13.09.2025
01:42
665
Alarmă pe litoralul bulgăresc: o dronă misterioasă găsită pe plaja din Burgas stârnește curiozitate și investigații aprofundate
13.09.2025
01:17
586
Zelenski cere finalizarea rapidă a garanțiilor de securitate pentru Ucraina în contextul escaladării amenințărilor rusești
13.09.2025
00:47
628
SUA își reafirmă angajamentul de apărare a teritoriului NATO în fața provocărilor Rusiei
13.09.2025
00:13
554
ONU susține cu forță soluția celor două state în conflictul israelo-palestinian, condamnând atacurile Hamas
12.09.2025
22:46
675
NATO întărește flancul estic al Europei după incidentul cu drone din Polonia: Detalii despre operațiunea „Eastern Sentry” și participanții săi
12.09.2025
21:34
594
NATO demarează Operațiunea Eastern Sentry ca răspuns la incursiunile aeriene nesigure pe flancul estic
12.09.2025
21:10
852
Vlad Plahotniuc se întoarce în Republica Moldova: Extrădarea fostului lider democrat, finalizată de autoritățile elene
12.09.2025
20:38
552
NATO întărește apărarea pe flancul estic cu operațiunea Eastern Sentry după incidentele cu drone rusești
12.09.2025
20:27
743
Schimbarea spectaculoasă a vremii în Republica Moldova – 13 septembrie 2025
12.09.2025
18:08
748
„Donald Trump își pierde răbdarea cu Putin și menționează posibile sancțiuni asupra Rusiei”
12.09.2025
17:04
616
Elevii de la Gimnaziul nr. 53 din Chișinău au învățat lecția diversității și a respectului interetnic
12.09.2025
16:50
686
Maia Sandu, întâlnire de importanță majoră cu Papa Leon al XIV-lea la Sfântul Scaun
12.09.2025
16:07
850
PAS, partidul care garantează pacea și prosperitatea în Republica Moldova, conform unui sondaj IRI
12.09.2025
16:07
564
Ministerul Educației pregătește tineretul pentru lansarea Programului de Granturi 2026: Noi priorități și oportunități de finanțare
12.09.2025
15:58
677
Negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina, suspendate pe termen nedefinit
12.09.2025
15:57
1436
Maia Sandu, împreună cu MAMA și sora în audiență la Papa Leon al XIV-lea: „Sanctitatea Sa m-a asigurat că Moldova este văzută, că Moldova este auzită”
12.09.2025
15:50
702
Ungaria și Slovacia, sfătuite să renunțe la dependența de energia din Rusia de către emisarul lui Trump
12.09.2025
15:41
648
Maia Sandu, în vizită privată la Vatican cu familia, întâlnire cu Papa Leon al XIV-lea și cardinalul Pietro Parolin
12.09.2025
14:59
2225
Ion Ceban, forțat să-l SCOATĂ de pe LISTĂ pe promotorul FEDERALIZĂRII R. Moldova, Mark Tkaciuk: „CEC să-l excludă din cursa electorală.
12.09.2025
14:50
672
Groază în Chișinău: Doi bărbați judecați pentru omor și viol asupra celor fără adăpost


















































Actualitate
Parteneri
Social




Punct de vedere NAȚIONAL
Sondaj
Prietenii noștri