Stiri
Sfatul nutriționistului // Un singur pământ, o mulţime de gastronomii
Turism
07.09.2013
16:21
4432


Sfatul nutriţionistului Tamara Șchiopu: delectări sănătoase
În ediţiile precedente scriam despre călătoriile culinare şi vă îndemnam să descoperiţi bucătăria locală acolo unde mergeţi în vacanţă - fie la mare, fie la munte. Astăzi vă voi povesti despre propriile descoperiri într-o vizită recentă în munţii Dolomiți, între Austria şi Italia.
Munţii, ca şi râurile, sunt hotare naturale între popoare, culturi şi religii. Frontiere nepuse pe hârtie şi neschimbate de milenii, de când oamenii s-au stabilit pe o parte sau alta a munţilor, în căutare de păşuni, apă şi căldură pe timp de iarnă. Anume aceste resurse au definit obiceiurile locale şi tradiţiile gastronomice, reieşind din ceea ce oferă natura.
Cu anii, în căutarea eternă a orizontului necunoscut, popoare de la poale opuse de munţi se întâlnesc la mijloc de cale şi chiar după conflicte temporare pentru spaţiu, fuzionează şi creează un fel anume de trai, cu un grai mixt sau dublu, cu tradiţii de pe ambele părţi şi cu o bucătărie specifică doar regiunilor amestecate prin generaţii şi prin culturi.
Aşa mi s-a prezentat şi regiunea Trentino din munţii Dolomiți, unde se întâlnesc două popoare cu două gastronomii – cea italiană cu abundenţa sa de legume, mirodenii şi culori şi cea saxonă cu un sens acut al durabilităţii şi cu accente asupra produselor energizante din nord, aşa ca varza și pâinea de cereale mixte. Chintesența, însă, este ceea ce se arată din prima şi se păstrează cu sfinţenie în această regiune muntoasă – produsele din păşunat: laptele, iaurtul, caşcavalul, şunca şi jambonul afumat, precum şi cele spontane – ciupercile, murele şi florile alpine.
Într-atât sunt de preţioase aceste tradiţii şi produse, încât întreaga regiune se află sub protecţie de stat, iar fermierii locali sunt obligaţi prin lege să transmită fermele lor, împreună cu măiestria artizanală, propriilor urmași, fără dreptul de a vinde pământul.
Antreprenori prin ereditate, prezenţii locatari ai micului cătun muntos au transformat propriile bordeie şi grajduri în cafenele şi popasuri turistice, oferind oaspeţilor diverse delicii.
Un popas de prânz la ferma Fani, înalţimea 1 730 m, ne-a oferit o gamă sățioasă de produse proprii, precum ar fi caşcavalul tradiţional Taglio (un caşcaval din lapte nepasteurizat, pregătit zilnic din laptele celor 100 de vaci ale fermei şi maturat timp de trei-patru săptămâni), felii transparente de şuncă Speck, unt de casă şi pâine uscată Schuterlbrut, care se zice că se păstrează timp de două-trei săptămâni. E şi firesc pentru o zonă muntoasă unde accesul poate fi greu, mai ales pe timp de iarnă.
Pentru cei mai alintaţi, ca mine, care nu consumă carne, se oferă mămăligă „polenta” cu tocană de ciuperci de pădure sau perişoare pregătite din pâine, caşcaval ras şi spanac.
Cartofii prăjiţi, cu sardeluţe din carne de porc (crescuți tot la fermă, hrăniţi din plin cu zer) mi-au amintit mult de cartofii prăjiţi la mama acasă, în Moldova.
Iar la desert se serveşte omletă „înecată” în tot felul de dulcețuri de pomuşoare de pădure.
Bineînţeles că civilizaţia nu se lasă uitată aici şi gazdele pot oferi tot felul de produse pe gustul vizitatorilor - berea regională Forst, vinul tratiţional austriac Ghevurts Traminer, ţuica italiană Grappa, socata răcoritoare şi cafeaua preferată.
Cu toate acestea, mândria cu care se prezintă şi se oferă produsele tradiţionale locale te fac să uiţi de „civilizaţie”, te fac să vreai să mai stai pe aici și să te minunezi neîncetat de această diversitate uimitoare şi paşnică, posibilă pe acelaşi pământ pe care locuim noi toţi.
Şi dumneavoastră? Ce delicii aţi descoperit în acest sezon? Scrieţi-ne pe adresa redacţiei sau la adresa mea de e-mail tamara.schiopu@ziarulnational.md.
În ediţiile precedente scriam despre călătoriile culinare şi vă îndemnam să descoperiţi bucătăria locală acolo unde mergeţi în vacanţă - fie la mare, fie la munte. Astăzi vă voi povesti despre propriile descoperiri într-o vizită recentă în munţii Dolomiți, între Austria şi Italia.
Munţii, ca şi râurile, sunt hotare naturale între popoare, culturi şi religii. Frontiere nepuse pe hârtie şi neschimbate de milenii, de când oamenii s-au stabilit pe o parte sau alta a munţilor, în căutare de păşuni, apă şi căldură pe timp de iarnă. Anume aceste resurse au definit obiceiurile locale şi tradiţiile gastronomice, reieşind din ceea ce oferă natura.
Cu anii, în căutarea eternă a orizontului necunoscut, popoare de la poale opuse de munţi se întâlnesc la mijloc de cale şi chiar după conflicte temporare pentru spaţiu, fuzionează şi creează un fel anume de trai, cu un grai mixt sau dublu, cu tradiţii de pe ambele părţi şi cu o bucătărie specifică doar regiunilor amestecate prin generaţii şi prin culturi.
Aşa mi s-a prezentat şi regiunea Trentino din munţii Dolomiți, unde se întâlnesc două popoare cu două gastronomii – cea italiană cu abundenţa sa de legume, mirodenii şi culori şi cea saxonă cu un sens acut al durabilităţii şi cu accente asupra produselor energizante din nord, aşa ca varza și pâinea de cereale mixte. Chintesența, însă, este ceea ce se arată din prima şi se păstrează cu sfinţenie în această regiune muntoasă – produsele din păşunat: laptele, iaurtul, caşcavalul, şunca şi jambonul afumat, precum şi cele spontane – ciupercile, murele şi florile alpine.
Într-atât sunt de preţioase aceste tradiţii şi produse, încât întreaga regiune se află sub protecţie de stat, iar fermierii locali sunt obligaţi prin lege să transmită fermele lor, împreună cu măiestria artizanală, propriilor urmași, fără dreptul de a vinde pământul.
Antreprenori prin ereditate, prezenţii locatari ai micului cătun muntos au transformat propriile bordeie şi grajduri în cafenele şi popasuri turistice, oferind oaspeţilor diverse delicii.
Un popas de prânz la ferma Fani, înalţimea 1 730 m, ne-a oferit o gamă sățioasă de produse proprii, precum ar fi caşcavalul tradiţional Taglio (un caşcaval din lapte nepasteurizat, pregătit zilnic din laptele celor 100 de vaci ale fermei şi maturat timp de trei-patru săptămâni), felii transparente de şuncă Speck, unt de casă şi pâine uscată Schuterlbrut, care se zice că se păstrează timp de două-trei săptămâni. E şi firesc pentru o zonă muntoasă unde accesul poate fi greu, mai ales pe timp de iarnă.
Pentru cei mai alintaţi, ca mine, care nu consumă carne, se oferă mămăligă „polenta” cu tocană de ciuperci de pădure sau perişoare pregătite din pâine, caşcaval ras şi spanac.
Cartofii prăjiţi, cu sardeluţe din carne de porc (crescuți tot la fermă, hrăniţi din plin cu zer) mi-au amintit mult de cartofii prăjiţi la mama acasă, în Moldova.
Iar la desert se serveşte omletă „înecată” în tot felul de dulcețuri de pomuşoare de pădure.
Bineînţeles că civilizaţia nu se lasă uitată aici şi gazdele pot oferi tot felul de produse pe gustul vizitatorilor - berea regională Forst, vinul tratiţional austriac Ghevurts Traminer, ţuica italiană Grappa, socata răcoritoare şi cafeaua preferată.
Cu toate acestea, mândria cu care se prezintă şi se oferă produsele tradiţionale locale te fac să uiţi de „civilizaţie”, te fac să vreai să mai stai pe aici și să te minunezi neîncetat de această diversitate uimitoare şi paşnică, posibilă pe acelaşi pământ pe care locuim noi toţi.
Şi dumneavoastră? Ce delicii aţi descoperit în acest sezon? Scrieţi-ne pe adresa redacţiei sau la adresa mea de e-mail tamara.schiopu@ziarulnational.md.
Stiri relevante
18.06.2025
17:44
4142
O familie a calculat cât va cheltui 10 zile în Thassos, în vacanța din 2025: „Acum trei ani era la 50% costul” Citeşte întreaga ştire: O familie de români a calculat cât va cheltui 10 zile în Thassos, în vacanța din 2025: „Acum trei ani era
28.05.2025
10:55
7900
România, principala destinație turistică pentru cetățenii R. Moldova. O treime dintre adulți nu au părăsit niciodată republica noastră
17.04.2025
16:13
15189
Taxa turistică de 5 euro din Veneţia revine şi se va dubla pentru turiştii last-minute
25.02.2025
13:40
23792
Cât te costă o vacanță în Thassos în 2025. Prețurile pentru relaxarea mult dorită au crescut, în comparație cu anul trecut
14.02.2025
15:16
20122
Descoperă lumea la Moldexpo: Tourism&Travel Expo-2025 și-a deschis porțile!
07.02.2025
10:42
15190
Grecia declară stare de urgenţă pe insula Santorini din cauza cutremurelor
28.01.2025
13:36
6542
Cât costă să escaladezi vârful Everest, cel mai înalt de pe planetă. Nepalul măreşte taxa pentru străini
21.01.2025
17:49
14510
Compania Wizz Air dezvăluie momentul exact pentru a rezerva zboruri IEFTINE – și nu este last minute
21.01.2025
09:26
5994
Incendiu la un hotel într-o stațiune de schi din Turcia: Cel puțin 66 de oameni au murit
20.01.2025
14:57
4110
R. Moldova își prezintă la Madrid oferta turistică: „Să arătăm lumii întregi că R. Moldova este o destinație unică, plină de tradiții autentice, vinuri excepționale și peisaje pitorești”
16.01.2025
13:58
3042
Circa 94 de milioane de vizitatori străini în Spania, în 2024. Câte miliarde de euro au cheltuit
02.01.2025
17:17
5227
România, inclusă de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025
























Top stiri
06.07.2025
18:52
2
Transformă-ți diminețile: secrete pentru o concentrare sporită și bunăstare personală
06.07.2025
18:44
15
Irina Lozovan, văzută la Moscova alături de Ilan Șor: deputata condamnată la șase ani de închisoare continuă să atragă controverse
06.07.2025
18:32
27
Ursula von der Leyen se confruntă cu o moțiune de cenzură în Parlamentul European: ce speră Gheorghe Piperea să obțină
06.07.2025
18:27
22
Prognoza meteo pentru Moldova: 7-13 iulie 2025
06.07.2025
17:50
186
Femeile, mai afectate de pandemia Covid-19 decât bărbații, arată un studiu scoțian
06.07.2025
17:06
200
Implantul revoluționar care promite să redea mobilitatea celor cu leziuni ale măduvei spinării: un pas spre vindecarea miraculoasă
06.07.2025
14:33
311
Sfaturi esențiale pentru prevenirea otitei externe pe timp de vară
06.07.2025
14:03
397
PSDE își pregătește strategia electorală: Moldova, în prim-plan pentru alegerile parlamentare din 28 septembrie
06.07.2025
13:42
354
Psyllium versus Ozempic: Mituri, beneficii și riscuri în tendințele TikTok
06.07.2025
11:22
551
Maia Sandu marchează 76 de ani de la deportările staliniste printr-un omagiu emoționant la Chișinău
06.07.2025
10:37
537
Maia Sandu: Îndemn la recunoașterea adevărului despre deportările din 1949 și importanța memoriei colective
06.07.2025
07:12
598
China ar putea folosi Rusia pentru a distrage NATO și a ataca Taiwanul, avertizează Rutte
06.07.2025
02:06
705
Alertă Cod Galben: Caniculă între 06-08 iulie 2025
05.07.2025
23:26
812
Zelenski laudă ultima discuție cu Trump: cea mai productivă întâlnire telefonică de până acum
05.07.2025
20:53
5135
Exact cum se schimbă vremea în Republica Moldova pe 06.07.2025
05.07.2025
18:38
894
Comandantul armatei ucrainene întărește apărarea în regiunea Harkov în fața amenințării rusești
05.07.2025
18:03
760
Medicul dermatolog avertizează: Bronzul nu echivalează cu o piele sănătoasă și cremele SPF sunt esențiale pentru protecție împotriva cancerului de piele
05.07.2025
17:10
842
Republica Moldova își consolidează legăturile cu Elveția prin inaugurarea unui consulat onorific la Zürich
05.07.2025
16:29
1007
Igor Grosu anunță planurile PAS: Tratat de aderare la UE și investiții masive pentru Moldova până în 2028
05.07.2025
15:53
804
Sucurile carbogazoase și migrenele: mit sau realitate? Experții explică influența cafeinei și zahărului asupra durerilor de cap
05.07.2025
13:57
773
Imprimarea 3D revoluționează tratamentul diabetului de tip 1 prin crearea de insule pancreatice umane care produc insulină eficientă
05.07.2025
13:50
1003
China neagă sprijinul pentru înfrângerea Rusiei în Ucraina, dar aprofundează relațiile cu Moscova în contextul tensiunilor globale
05.07.2025
12:52
1066
13 sfaturi esențiale pentru un somn liniștit și neîntrerupt
05.07.2025
12:49
869
Rusia doboară zeci de drone ucrainene, inclusiv în apropierea Sankt Petersburgului, fără victime sau pagube raportate
05.07.2025
11:56
1088
Ucraina lovește strategic aerodromul militar rus din Voronej: depozit de bombe și avion avariat


















































Actualitate
Parteneri
Actualitate




Punct de vedere NAȚIONAL
Sondaj
Prietenii noștri