Stiri
Sfatul nutriționistului // Un singur pământ, o mulţime de gastronomii
Turism
07.09.2013
16:21
4346


Sfatul nutriţionistului Tamara Șchiopu: delectări sănătoase
În ediţiile precedente scriam despre călătoriile culinare şi vă îndemnam să descoperiţi bucătăria locală acolo unde mergeţi în vacanţă - fie la mare, fie la munte. Astăzi vă voi povesti despre propriile descoperiri într-o vizită recentă în munţii Dolomiți, între Austria şi Italia.
Munţii, ca şi râurile, sunt hotare naturale între popoare, culturi şi religii. Frontiere nepuse pe hârtie şi neschimbate de milenii, de când oamenii s-au stabilit pe o parte sau alta a munţilor, în căutare de păşuni, apă şi căldură pe timp de iarnă. Anume aceste resurse au definit obiceiurile locale şi tradiţiile gastronomice, reieşind din ceea ce oferă natura.
Cu anii, în căutarea eternă a orizontului necunoscut, popoare de la poale opuse de munţi se întâlnesc la mijloc de cale şi chiar după conflicte temporare pentru spaţiu, fuzionează şi creează un fel anume de trai, cu un grai mixt sau dublu, cu tradiţii de pe ambele părţi şi cu o bucătărie specifică doar regiunilor amestecate prin generaţii şi prin culturi.
Aşa mi s-a prezentat şi regiunea Trentino din munţii Dolomiți, unde se întâlnesc două popoare cu două gastronomii – cea italiană cu abundenţa sa de legume, mirodenii şi culori şi cea saxonă cu un sens acut al durabilităţii şi cu accente asupra produselor energizante din nord, aşa ca varza și pâinea de cereale mixte. Chintesența, însă, este ceea ce se arată din prima şi se păstrează cu sfinţenie în această regiune muntoasă – produsele din păşunat: laptele, iaurtul, caşcavalul, şunca şi jambonul afumat, precum şi cele spontane – ciupercile, murele şi florile alpine.
Într-atât sunt de preţioase aceste tradiţii şi produse, încât întreaga regiune se află sub protecţie de stat, iar fermierii locali sunt obligaţi prin lege să transmită fermele lor, împreună cu măiestria artizanală, propriilor urmași, fără dreptul de a vinde pământul.
Antreprenori prin ereditate, prezenţii locatari ai micului cătun muntos au transformat propriile bordeie şi grajduri în cafenele şi popasuri turistice, oferind oaspeţilor diverse delicii.
Un popas de prânz la ferma Fani, înalţimea 1 730 m, ne-a oferit o gamă sățioasă de produse proprii, precum ar fi caşcavalul tradiţional Taglio (un caşcaval din lapte nepasteurizat, pregătit zilnic din laptele celor 100 de vaci ale fermei şi maturat timp de trei-patru săptămâni), felii transparente de şuncă Speck, unt de casă şi pâine uscată Schuterlbrut, care se zice că se păstrează timp de două-trei săptămâni. E şi firesc pentru o zonă muntoasă unde accesul poate fi greu, mai ales pe timp de iarnă.
Pentru cei mai alintaţi, ca mine, care nu consumă carne, se oferă mămăligă „polenta” cu tocană de ciuperci de pădure sau perişoare pregătite din pâine, caşcaval ras şi spanac.
Cartofii prăjiţi, cu sardeluţe din carne de porc (crescuți tot la fermă, hrăniţi din plin cu zer) mi-au amintit mult de cartofii prăjiţi la mama acasă, în Moldova.
Iar la desert se serveşte omletă „înecată” în tot felul de dulcețuri de pomuşoare de pădure.
Bineînţeles că civilizaţia nu se lasă uitată aici şi gazdele pot oferi tot felul de produse pe gustul vizitatorilor - berea regională Forst, vinul tratiţional austriac Ghevurts Traminer, ţuica italiană Grappa, socata răcoritoare şi cafeaua preferată.
Cu toate acestea, mândria cu care se prezintă şi se oferă produsele tradiţionale locale te fac să uiţi de „civilizaţie”, te fac să vreai să mai stai pe aici și să te minunezi neîncetat de această diversitate uimitoare şi paşnică, posibilă pe acelaşi pământ pe care locuim noi toţi.
Şi dumneavoastră? Ce delicii aţi descoperit în acest sezon? Scrieţi-ne pe adresa redacţiei sau la adresa mea de e-mail tamara.schiopu@ziarulnational.md.
În ediţiile precedente scriam despre călătoriile culinare şi vă îndemnam să descoperiţi bucătăria locală acolo unde mergeţi în vacanţă - fie la mare, fie la munte. Astăzi vă voi povesti despre propriile descoperiri într-o vizită recentă în munţii Dolomiți, între Austria şi Italia.
Munţii, ca şi râurile, sunt hotare naturale între popoare, culturi şi religii. Frontiere nepuse pe hârtie şi neschimbate de milenii, de când oamenii s-au stabilit pe o parte sau alta a munţilor, în căutare de păşuni, apă şi căldură pe timp de iarnă. Anume aceste resurse au definit obiceiurile locale şi tradiţiile gastronomice, reieşind din ceea ce oferă natura.
Cu anii, în căutarea eternă a orizontului necunoscut, popoare de la poale opuse de munţi se întâlnesc la mijloc de cale şi chiar după conflicte temporare pentru spaţiu, fuzionează şi creează un fel anume de trai, cu un grai mixt sau dublu, cu tradiţii de pe ambele părţi şi cu o bucătărie specifică doar regiunilor amestecate prin generaţii şi prin culturi.
Aşa mi s-a prezentat şi regiunea Trentino din munţii Dolomiți, unde se întâlnesc două popoare cu două gastronomii – cea italiană cu abundenţa sa de legume, mirodenii şi culori şi cea saxonă cu un sens acut al durabilităţii şi cu accente asupra produselor energizante din nord, aşa ca varza și pâinea de cereale mixte. Chintesența, însă, este ceea ce se arată din prima şi se păstrează cu sfinţenie în această regiune muntoasă – produsele din păşunat: laptele, iaurtul, caşcavalul, şunca şi jambonul afumat, precum şi cele spontane – ciupercile, murele şi florile alpine.
Într-atât sunt de preţioase aceste tradiţii şi produse, încât întreaga regiune se află sub protecţie de stat, iar fermierii locali sunt obligaţi prin lege să transmită fermele lor, împreună cu măiestria artizanală, propriilor urmași, fără dreptul de a vinde pământul.
Antreprenori prin ereditate, prezenţii locatari ai micului cătun muntos au transformat propriile bordeie şi grajduri în cafenele şi popasuri turistice, oferind oaspeţilor diverse delicii.
Un popas de prânz la ferma Fani, înalţimea 1 730 m, ne-a oferit o gamă sățioasă de produse proprii, precum ar fi caşcavalul tradiţional Taglio (un caşcaval din lapte nepasteurizat, pregătit zilnic din laptele celor 100 de vaci ale fermei şi maturat timp de trei-patru săptămâni), felii transparente de şuncă Speck, unt de casă şi pâine uscată Schuterlbrut, care se zice că se păstrează timp de două-trei săptămâni. E şi firesc pentru o zonă muntoasă unde accesul poate fi greu, mai ales pe timp de iarnă.
Pentru cei mai alintaţi, ca mine, care nu consumă carne, se oferă mămăligă „polenta” cu tocană de ciuperci de pădure sau perişoare pregătite din pâine, caşcaval ras şi spanac.
Cartofii prăjiţi, cu sardeluţe din carne de porc (crescuți tot la fermă, hrăniţi din plin cu zer) mi-au amintit mult de cartofii prăjiţi la mama acasă, în Moldova.
Iar la desert se serveşte omletă „înecată” în tot felul de dulcețuri de pomuşoare de pădure.
Bineînţeles că civilizaţia nu se lasă uitată aici şi gazdele pot oferi tot felul de produse pe gustul vizitatorilor - berea regională Forst, vinul tratiţional austriac Ghevurts Traminer, ţuica italiană Grappa, socata răcoritoare şi cafeaua preferată.
Cu toate acestea, mândria cu care se prezintă şi se oferă produsele tradiţionale locale te fac să uiţi de „civilizaţie”, te fac să vreai să mai stai pe aici și să te minunezi neîncetat de această diversitate uimitoare şi paşnică, posibilă pe acelaşi pământ pe care locuim noi toţi.
Şi dumneavoastră? Ce delicii aţi descoperit în acest sezon? Scrieţi-ne pe adresa redacţiei sau la adresa mea de e-mail tamara.schiopu@ziarulnational.md.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!
Stiri relevante
17.04.2025
16:13
6054
Taxa turistică de 5 euro din Veneţia revine şi se va dubla pentru turiştii last-minute
25.02.2025
13:40
16731
Cât te costă o vacanță în Thassos în 2025. Prețurile pentru relaxarea mult dorită au crescut, în comparație cu anul trecut
14.02.2025
15:16
17586
Descoperă lumea la Moldexpo: Tourism&Travel Expo-2025 și-a deschis porțile!
07.02.2025
10:42
14737
Grecia declară stare de urgenţă pe insula Santorini din cauza cutremurelor
28.01.2025
13:36
6322
Cât costă să escaladezi vârful Everest, cel mai înalt de pe planetă. Nepalul măreşte taxa pentru străini
21.01.2025
17:49
14303
Compania Wizz Air dezvăluie momentul exact pentru a rezerva zboruri IEFTINE – și nu este last minute
21.01.2025
09:26
5817
Incendiu la un hotel într-o stațiune de schi din Turcia: Cel puțin 66 de oameni au murit
20.01.2025
14:57
3933
R. Moldova își prezintă la Madrid oferta turistică: „Să arătăm lumii întregi că R. Moldova este o destinație unică, plină de tradiții autentice, vinuri excepționale și peisaje pitorești”
16.01.2025
13:58
2868
Circa 94 de milioane de vizitatori străini în Spania, în 2024. Câte miliarde de euro au cheltuit
02.01.2025
17:17
5079
România, inclusă de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025




















Top stiri
16.05.2025
23:39
257
Maia Sandu a votat la ambasada României din Tirana după summitul din Albania
16.05.2025
21:26
430
Vremea schimbătoare în Moldova pe 17 mai 2025
16.05.2025
20:28
691
Schimbări semnificative ale vremii pe 17 mai, în Republica Moldova
16.05.2025
20:12
410
Sprijin european pentru democrația și prosperitatea Republicii Moldova, reafirmat la Tirana
16.05.2025
19:57
525
Delegația ucraineană se retrage din Istanbul după eșecul negocierilor de pace cu Rusia
16.05.2025
19:45
470
Maia Sandu a discutat cu Volodimir Zelenski la Summitul CPE despre viitorul european al R. Moldova și Ucrainei
16.05.2025
18:27
391
Peste 800 de profesori vor evalua examenele de bacalaureat și gimnaziu în 2025, conform noilor comisii organizate în Chișinău
16.05.2025
18:05
980
ARDE un bloc de locuit din Durlești: 70 de pompieri luptă cu flăcările. Mai multe sectoare din Chișinău și localități din raionul Ialoveni au rămas fără luminā
16.05.2025
16:42
420
Zilele nZEB la Chișinău: Ajustarea sectorului construcțiilor la reglementările europene de eficiență energetică, nevoie stringentă în R. Moldova
16.05.2025
16:32
1226
Negocierile ruso-ucrainene de la Istanbul se opresc brusc: Ucraina respinge cererile teritoriale ale Rusiei, reluarea discuțiilor rămâne incertă
16.05.2025
16:28
444
Ministerul Educației anunță consultări publice pentru modernizarea curriculumului școlar: Cine poate participa la acest exercițiu
16.05.2025
16:22
1022
ACTUALIZARE // Mobilizare exemplară la urne, pentru alegerea președintelui României: De două ori și jumătate mai mulți alegători prezenți la vot, în comparație cu primul tur
16.05.2025
15:48
731
GALERIE FOTO // Maia Sandu, ținută IMPECABILĂ la summitul Comunității Politice Europene. Șefa statului a promovat interesele R. Moldova în fața celor mai puternici lideri ai Europei - cancelarul Merz, Emmanuel Macron, Keir Starmer sau Zelenski
16.05.2025
15:40
478
Un pedolog de la Institutul de Proiectări pentru Organizarea Teritoriului „schimba” bonitatea solului în funcție de cât plăteau proprietarii terenurilor: Condamnat la închisoare și amendat cu 250 de mii de lei pentru mite între 100 și 15 000 de lei
16.05.2025
15:16
515
R. Moldova vrea să înscrie vinăriile subterane, cobza, baba neagră, hora sau Dragobetele în patrimoniul UNESCO: Singurul monument din R. Moldova inclus în patrimoniul mondial și alte patru tradiții - ca patrimoniu cultural imaterial
16.05.2025
13:43
500
Apel al unor membri ai Academiei Române pentru alegerea căii europene la prezidențiale
16.05.2025
13:25
726
Rusia acuzată de eroare strategică în negocierile de pace: Putin evită discuțiile directe cu Ucraina în Turcia
16.05.2025
13:09
528
Cazul fetiței de 10 ani, care s-a accidentat în parcul de distracții „GagauziyaLand”: Șapte persoane, inclusiv un primar și viceprimar, trimiși pe banca acuzaților pentru nereguli la acest obiectiv
16.05.2025
12:57
624
Între 10 și 12 copii din R. Moldova sunt diagnosticați anual cu boala celiacă și primesc din start grad de invaliditate
16.05.2025
12:45
466
Parlamentul R. Moldova împlinește 34 de ani și deschide larg ușile pentru vizitatori: Acces în clădire, discuții cu deputații, vânătoare de comori, expoziții sau donări de carte, pe 23 mai
16.05.2025
12:11
471
Lista celor 26 de țări care vor evolua în finala concursului „Eurovision”
16.05.2025
11:37
759
Procuratura Generală rămâne fără șef: Președinta Maia Sandu urmează să numească doi judecători noi la Curtea Supremă de Justiție
16.05.2025
11:13
842
VIDEO // Prejudicii de 2,5 milioane de lei, după ce un grup de persoane a îngrădit ilegal pădurea de la Durlești: Patru persoane, date pe mâna judecătorilor
16.05.2025
10:42
541
Guvernul Federal German, sprijin pentru modernizarea Poliției din R. Moldova: 11 milioane de euro în ultimii doi ani
16.05.2025
10:01
1318
DECRET // Serviciul de Informații și Securitate are un nou DIRECTOR adjunct


















































Actualitate
Parteneri
Descoperă
Actualitate




Punct de vedere NAȚIONAL
Sondaj
Prietenii noștri