Stiri
Sfatul nutriționistului // Un singur pământ, o mulţime de gastronomii
Turism
07.09.2013
16:21
4563
4563
Sfatul nutriţionistului Tamara Șchiopu: delectări sănătoase
În ediţiile precedente scriam despre călătoriile culinare şi vă îndemnam să descoperiţi bucătăria locală acolo unde mergeţi în vacanţă - fie la mare, fie la munte. Astăzi vă voi povesti despre propriile descoperiri într-o vizită recentă în munţii Dolomiți, între Austria şi Italia.
Munţii, ca şi râurile, sunt hotare naturale între popoare, culturi şi religii. Frontiere nepuse pe hârtie şi neschimbate de milenii, de când oamenii s-au stabilit pe o parte sau alta a munţilor, în căutare de păşuni, apă şi căldură pe timp de iarnă. Anume aceste resurse au definit obiceiurile locale şi tradiţiile gastronomice, reieşind din ceea ce oferă natura.
Cu anii, în căutarea eternă a orizontului necunoscut, popoare de la poale opuse de munţi se întâlnesc la mijloc de cale şi chiar după conflicte temporare pentru spaţiu, fuzionează şi creează un fel anume de trai, cu un grai mixt sau dublu, cu tradiţii de pe ambele părţi şi cu o bucătărie specifică doar regiunilor amestecate prin generaţii şi prin culturi.
Aşa mi s-a prezentat şi regiunea Trentino din munţii Dolomiți, unde se întâlnesc două popoare cu două gastronomii – cea italiană cu abundenţa sa de legume, mirodenii şi culori şi cea saxonă cu un sens acut al durabilităţii şi cu accente asupra produselor energizante din nord, aşa ca varza și pâinea de cereale mixte. Chintesența, însă, este ceea ce se arată din prima şi se păstrează cu sfinţenie în această regiune muntoasă – produsele din păşunat: laptele, iaurtul, caşcavalul, şunca şi jambonul afumat, precum şi cele spontane – ciupercile, murele şi florile alpine.
Într-atât sunt de preţioase aceste tradiţii şi produse, încât întreaga regiune se află sub protecţie de stat, iar fermierii locali sunt obligaţi prin lege să transmită fermele lor, împreună cu măiestria artizanală, propriilor urmași, fără dreptul de a vinde pământul.
Antreprenori prin ereditate, prezenţii locatari ai micului cătun muntos au transformat propriile bordeie şi grajduri în cafenele şi popasuri turistice, oferind oaspeţilor diverse delicii.
Un popas de prânz la ferma Fani, înalţimea 1 730 m, ne-a oferit o gamă sățioasă de produse proprii, precum ar fi caşcavalul tradiţional Taglio (un caşcaval din lapte nepasteurizat, pregătit zilnic din laptele celor 100 de vaci ale fermei şi maturat timp de trei-patru săptămâni), felii transparente de şuncă Speck, unt de casă şi pâine uscată Schuterlbrut, care se zice că se păstrează timp de două-trei săptămâni. E şi firesc pentru o zonă muntoasă unde accesul poate fi greu, mai ales pe timp de iarnă.
Pentru cei mai alintaţi, ca mine, care nu consumă carne, se oferă mămăligă „polenta” cu tocană de ciuperci de pădure sau perişoare pregătite din pâine, caşcaval ras şi spanac.
Cartofii prăjiţi, cu sardeluţe din carne de porc (crescuți tot la fermă, hrăniţi din plin cu zer) mi-au amintit mult de cartofii prăjiţi la mama acasă, în Moldova.
Iar la desert se serveşte omletă „înecată” în tot felul de dulcețuri de pomuşoare de pădure.
Bineînţeles că civilizaţia nu se lasă uitată aici şi gazdele pot oferi tot felul de produse pe gustul vizitatorilor - berea regională Forst, vinul tratiţional austriac Ghevurts Traminer, ţuica italiană Grappa, socata răcoritoare şi cafeaua preferată.
Cu toate acestea, mândria cu care se prezintă şi se oferă produsele tradiţionale locale te fac să uiţi de „civilizaţie”, te fac să vreai să mai stai pe aici și să te minunezi neîncetat de această diversitate uimitoare şi paşnică, posibilă pe acelaşi pământ pe care locuim noi toţi.
Şi dumneavoastră? Ce delicii aţi descoperit în acest sezon? Scrieţi-ne pe adresa redacţiei sau la adresa mea de e-mail tamara.schiopu@ziarulnational.md.
În ediţiile precedente scriam despre călătoriile culinare şi vă îndemnam să descoperiţi bucătăria locală acolo unde mergeţi în vacanţă - fie la mare, fie la munte. Astăzi vă voi povesti despre propriile descoperiri într-o vizită recentă în munţii Dolomiți, între Austria şi Italia.
Munţii, ca şi râurile, sunt hotare naturale între popoare, culturi şi religii. Frontiere nepuse pe hârtie şi neschimbate de milenii, de când oamenii s-au stabilit pe o parte sau alta a munţilor, în căutare de păşuni, apă şi căldură pe timp de iarnă. Anume aceste resurse au definit obiceiurile locale şi tradiţiile gastronomice, reieşind din ceea ce oferă natura.
Cu anii, în căutarea eternă a orizontului necunoscut, popoare de la poale opuse de munţi se întâlnesc la mijloc de cale şi chiar după conflicte temporare pentru spaţiu, fuzionează şi creează un fel anume de trai, cu un grai mixt sau dublu, cu tradiţii de pe ambele părţi şi cu o bucătărie specifică doar regiunilor amestecate prin generaţii şi prin culturi.
Aşa mi s-a prezentat şi regiunea Trentino din munţii Dolomiți, unde se întâlnesc două popoare cu două gastronomii – cea italiană cu abundenţa sa de legume, mirodenii şi culori şi cea saxonă cu un sens acut al durabilităţii şi cu accente asupra produselor energizante din nord, aşa ca varza și pâinea de cereale mixte. Chintesența, însă, este ceea ce se arată din prima şi se păstrează cu sfinţenie în această regiune muntoasă – produsele din păşunat: laptele, iaurtul, caşcavalul, şunca şi jambonul afumat, precum şi cele spontane – ciupercile, murele şi florile alpine.
Într-atât sunt de preţioase aceste tradiţii şi produse, încât întreaga regiune se află sub protecţie de stat, iar fermierii locali sunt obligaţi prin lege să transmită fermele lor, împreună cu măiestria artizanală, propriilor urmași, fără dreptul de a vinde pământul.
Antreprenori prin ereditate, prezenţii locatari ai micului cătun muntos au transformat propriile bordeie şi grajduri în cafenele şi popasuri turistice, oferind oaspeţilor diverse delicii.
Un popas de prânz la ferma Fani, înalţimea 1 730 m, ne-a oferit o gamă sățioasă de produse proprii, precum ar fi caşcavalul tradiţional Taglio (un caşcaval din lapte nepasteurizat, pregătit zilnic din laptele celor 100 de vaci ale fermei şi maturat timp de trei-patru săptămâni), felii transparente de şuncă Speck, unt de casă şi pâine uscată Schuterlbrut, care se zice că se păstrează timp de două-trei săptămâni. E şi firesc pentru o zonă muntoasă unde accesul poate fi greu, mai ales pe timp de iarnă.
Pentru cei mai alintaţi, ca mine, care nu consumă carne, se oferă mămăligă „polenta” cu tocană de ciuperci de pădure sau perişoare pregătite din pâine, caşcaval ras şi spanac.
Cartofii prăjiţi, cu sardeluţe din carne de porc (crescuți tot la fermă, hrăniţi din plin cu zer) mi-au amintit mult de cartofii prăjiţi la mama acasă, în Moldova.
Iar la desert se serveşte omletă „înecată” în tot felul de dulcețuri de pomuşoare de pădure.
Bineînţeles că civilizaţia nu se lasă uitată aici şi gazdele pot oferi tot felul de produse pe gustul vizitatorilor - berea regională Forst, vinul tratiţional austriac Ghevurts Traminer, ţuica italiană Grappa, socata răcoritoare şi cafeaua preferată.
Cu toate acestea, mândria cu care se prezintă şi se oferă produsele tradiţionale locale te fac să uiţi de „civilizaţie”, te fac să vreai să mai stai pe aici și să te minunezi neîncetat de această diversitate uimitoare şi paşnică, posibilă pe acelaşi pământ pe care locuim noi toţi.
Şi dumneavoastră? Ce delicii aţi descoperit în acest sezon? Scrieţi-ne pe adresa redacţiei sau la adresa mea de e-mail tamara.schiopu@ziarulnational.md.
Stiri relevante
18.06.2025
17:44
25236
O familie a calculat cât va cheltui 10 zile în Thassos, în vacanța din 2025: „Acum trei ani era la 50% costul” Citeşte întreaga ştire: O familie de români a calculat cât va cheltui 10 zile în Thassos, în vacanța din 2025: „Acum trei ani era
28.05.2025
10:55
27247
România, principala destinație turistică pentru cetățenii R. Moldova. O treime dintre adulți nu au părăsit niciodată republica noastră
17.04.2025
16:13
33464
Taxa turistică de 5 euro din Veneţia revine şi se va dubla pentru turiştii last-minute
25.02.2025
13:40
24547
Cât te costă o vacanță în Thassos în 2025. Prețurile pentru relaxarea mult dorită au crescut, în comparație cu anul trecut
14.02.2025
15:16
21038
Descoperă lumea la Moldexpo: Tourism&Travel Expo-2025 și-a deschis porțile!
07.02.2025
10:42
16027
Grecia declară stare de urgenţă pe insula Santorini din cauza cutremurelor
28.01.2025
13:36
6980
Cât costă să escaladezi vârful Everest, cel mai înalt de pe planetă. Nepalul măreşte taxa pentru străini
21.01.2025
17:49
14851
Compania Wizz Air dezvăluie momentul exact pentru a rezerva zboruri IEFTINE – și nu este last minute
21.01.2025
09:26
6318
Incendiu la un hotel într-o stațiune de schi din Turcia: Cel puțin 66 de oameni au murit
20.01.2025
14:57
4923
R. Moldova își prezintă la Madrid oferta turistică: „Să arătăm lumii întregi că R. Moldova este o destinație unică, plină de tradiții autentice, vinuri excepționale și peisaje pitorești”
16.01.2025
13:58
3429
Circa 94 de milioane de vizitatori străini în Spania, în 2024. Câte miliarde de euro au cheltuit
02.01.2025
17:17
5574
România, inclusă de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025
18.06.2025
17:44
25236
O familie a calculat cât va cheltui 10 zile în Thassos, în vacanța din 2025: „Acum trei ani era la 50% costul” Citeşte întreaga ştire: O familie de români a calculat cât va cheltui 10 zile în Thassos, în vacanța din 2025: „Acum trei ani era
28.05.2025
10:55
27247
România, principala destinație turistică pentru cetățenii R. Moldova. O treime dintre adulți nu au părăsit niciodată republica noastră
17.04.2025
16:13
33464
Taxa turistică de 5 euro din Veneţia revine şi se va dubla pentru turiştii last-minute
25.02.2025
13:40
24547
Cât te costă o vacanță în Thassos în 2025. Prețurile pentru relaxarea mult dorită au crescut, în comparație cu anul trecut
14.02.2025
15:16
21038
Descoperă lumea la Moldexpo: Tourism&Travel Expo-2025 și-a deschis porțile!
07.02.2025
10:42
16027
Grecia declară stare de urgenţă pe insula Santorini din cauza cutremurelor
28.01.2025
13:36
6980
Cât costă să escaladezi vârful Everest, cel mai înalt de pe planetă. Nepalul măreşte taxa pentru străini
21.01.2025
17:49
14851
Compania Wizz Air dezvăluie momentul exact pentru a rezerva zboruri IEFTINE – și nu este last minute
21.01.2025
09:26
6318
Incendiu la un hotel într-o stațiune de schi din Turcia: Cel puțin 66 de oameni au murit
20.01.2025
14:57
4923
R. Moldova își prezintă la Madrid oferta turistică: „Să arătăm lumii întregi că R. Moldova este o destinație unică, plină de tradiții autentice, vinuri excepționale și peisaje pitorești”
16.01.2025
13:58
3429
Circa 94 de milioane de vizitatori străini în Spania, în 2024. Câte miliarde de euro au cheltuit
02.01.2025
17:17
5574
România, inclusă de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025
Top stiri
07.11.2025
00:05
37
Liderii mondiali recunosc eșecul Acordului de la Paris și cer acțiuni urgente la summitul de la Belem
06.11.2025
20:30
352
Republica Moldova, invitată pentru prima dată la reuniunea fiscală europeană TADEUS: Pas spre integrarea în UE
06.11.2025
20:27
458
Schimbări meteo în Republica Moldova pe 07.11.2025
06.11.2025
20:22
428
Aderarea Moldovei la UE: Victoria finală dorită de Igor Boțan în fața presiunilor externe
06.11.2025
19:35
369
Premierul Munteanu și ambasadorul UE discută despre accelerarea integrării europene a Moldovei
06.11.2025
19:30
494
Militar rus condamnat pe viață în Ucraina pentru executarea unui prizonier de război ucrainian
06.11.2025
18:59
442
Igor Grosu propune un nou Secretar general al Parlamentului: Victor Agrici, omul din interiorul PAS
06.11.2025
18:36
384
CEC oferă finanțări partidelor în funcție de voturi și candidați aleși, dar unele formațiuni rămân fără alocații în noiembrie și decembrie
06.11.2025
18:26
440
Moldova și Ucraina își consolidează parteneriatul pentru integrarea europeană: Întrevedere între Alexandru Munteanu și ambasadorul ucrainean
06.11.2025
18:23
395
România, pilon de sprijin esențial pentru Republica Moldova - Mulțumirile lui Mark Rutte
06.11.2025
17:59
373
Parteneriatul Global pentru Educație sprijină modernizarea sistemului de învățământ din Moldova cu proiecte ambițioase și finanțări semnificative
06.11.2025
17:56
392
Întâlnire strategică moldo-ungară: Modernizarea agriculturii și investiții europene esențiale pentru viitor
06.11.2025
17:44
366
Republica Moldova avansează cu pregătirile pentru gestionarea fondurilor europene: scenarii și pași esențiali discutate într-o ședință consultativă
06.11.2025
17:33
344
Mihai Popșoi discută cu ambasadorii României și Ucrainei despre parteneriatul strategic și cooperarea bilaterală
06.11.2025
17:30
499
Președintele Adunării Populare a Găgăuziei neagă legăturile cu Ilan Șor, dar vizitele și declarațiile sale stârnesc suspiciuni în Comrat
06.11.2025
17:29
378
Cooperare strategică între Moldova, România și Ucraina pentru dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere în cadrul unei reuniuni cheie la Uzhhorod
06.11.2025
16:49
458
Revoluție medicală: Plasturele inteligent care promite regenerarea inimii după infarct, dezvoltat de cercetătorii MIT
06.11.2025
16:48
402
Moldova avansează pe calea integrării europene: Cristina Gherasimov discută reformele cu oficialii de la Bruxelles
06.11.2025
16:30
390
Experți moldoveni redefinesc curriculumul educațional pentru o generație ancorată în valori și competențe europene
06.11.2025
16:20
412
Moldova și Olanda își unesc forțele pentru a revoluționa sectorul horticol local
06.11.2025
15:51
480
Curtea Constituțională confirmă mandatele pentru opt deputați supleanți aleși pe lista PAS
06.11.2025
15:46
444
Vicepremierul Valeriu Civeri discută cu ambasadorul Irlandei despre eforturile de reintegrare a Republicii Moldova
06.11.2025
15:28
434
Agentul Guvernamental Andrei Briceac a vizitat Procuratura Generală: Discuții despre consolidarea cooperării în apărarea intereselor statului la CtEDO
06.11.2025
14:55
625
Sancțiuni pentru partidele care implică biserica în campania electorală, propune Alexandru Tănase
06.11.2025
14:30
507
Polonia pregătește marele program de instrucție militară pentru a antrena 400.000 de cetățeni până în 2026
07.11.2025
00:05
37
Liderii mondiali recunosc eșecul Acordului de la Paris și cer acțiuni urgente la summitul de la Belem
06.11.2025
20:30
352
Republica Moldova, invitată pentru prima dată la reuniunea fiscală europeană TADEUS: Pas spre integrarea în UE
06.11.2025
20:27
458
Schimbări meteo în Republica Moldova pe 07.11.2025
06.11.2025
20:22
428
Aderarea Moldovei la UE: Victoria finală dorită de Igor Boțan în fața presiunilor externe
06.11.2025
19:35
369
Premierul Munteanu și ambasadorul UE discută despre accelerarea integrării europene a Moldovei
06.11.2025
19:30
494
Militar rus condamnat pe viață în Ucraina pentru executarea unui prizonier de război ucrainian
06.11.2025
18:59
442
Igor Grosu propune un nou Secretar general al Parlamentului: Victor Agrici, omul din interiorul PAS
06.11.2025
18:36
384
CEC oferă finanțări partidelor în funcție de voturi și candidați aleși, dar unele formațiuni rămân fără alocații în noiembrie și decembrie
06.11.2025
18:26
440
Moldova și Ucraina își consolidează parteneriatul pentru integrarea europeană: Întrevedere între Alexandru Munteanu și ambasadorul ucrainean
06.11.2025
18:23
395
România, pilon de sprijin esențial pentru Republica Moldova - Mulțumirile lui Mark Rutte
06.11.2025
17:59
373
Parteneriatul Global pentru Educație sprijină modernizarea sistemului de învățământ din Moldova cu proiecte ambițioase și finanțări semnificative
06.11.2025
17:56
392
Întâlnire strategică moldo-ungară: Modernizarea agriculturii și investiții europene esențiale pentru viitor
06.11.2025
17:44
366
Republica Moldova avansează cu pregătirile pentru gestionarea fondurilor europene: scenarii și pași esențiali discutate într-o ședință consultativă
06.11.2025
17:33
344
Mihai Popșoi discută cu ambasadorii României și Ucrainei despre parteneriatul strategic și cooperarea bilaterală
06.11.2025
17:30
499
Președintele Adunării Populare a Găgăuziei neagă legăturile cu Ilan Șor, dar vizitele și declarațiile sale stârnesc suspiciuni în Comrat
06.11.2025
17:29
378
Cooperare strategică între Moldova, România și Ucraina pentru dezvoltarea infrastructurii transfrontaliere în cadrul unei reuniuni cheie la Uzhhorod
06.11.2025
16:49
458
Revoluție medicală: Plasturele inteligent care promite regenerarea inimii după infarct, dezvoltat de cercetătorii MIT
06.11.2025
16:48
402
Moldova avansează pe calea integrării europene: Cristina Gherasimov discută reformele cu oficialii de la Bruxelles
06.11.2025
16:30
390
Experți moldoveni redefinesc curriculumul educațional pentru o generație ancorată în valori și competențe europene
412
Moldova și Olanda își unesc forțele pentru a revoluționa sectorul horticol local
06.11.2025
15:51
480
Curtea Constituțională confirmă mandatele pentru opt deputați supleanți aleși pe lista PAS
444
Vicepremierul Valeriu Civeri discută cu ambasadorul Irlandei despre eforturile de reintegrare a Republicii Moldova
434
Agentul Guvernamental Andrei Briceac a vizitat Procuratura Generală: Discuții despre consolidarea cooperării în apărarea intereselor statului la CtEDO
06.11.2025
14:55
625
Sancțiuni pentru partidele care implică biserica în campania electorală, propune Alexandru Tănase
06.11.2025
14:30
507
Polonia pregătește marele program de instrucție militară pentru a antrena 400.000 de cetățeni până în 2026
Actualitate
Parteneri
Actualitate
Liderii mondiali recunosc eșecul Acordului de la Paris și cer acțiuni urgente la summitul de la Belem
Republica Moldova, invitată pentru prima dată la reuniunea fiscală europeană TADEUS: Pas spre integrarea în UE
Schimbări meteo în Republica Moldova pe 07.11.2025
Aderarea Moldovei la UE: Victoria finală dorită de Igor Boțan în fața presiunilor externe
Punct de vedere NAȚIONAL
Curs valutar
1 MDL
1 EUR
19.71
1 USD
17.11
1 RON
3.88
1 RUB
0.21
1 UAH
0.41
Sondaj
Prietenii noștri





Inapoi














