Sezonul REPARAȚIILOR // Mare atenție la ce fel de vopsea utilizați: Zeci de cazuri de INTOXICAȚII cu vapori de vopsea, înregistrate în ultimii ani în R. Moldova


Vara este sezonul reparațiilor nu numai în locuințe particulare, dar și în instituții publice, mai ales în școli, după ce elevii au ieșit în vacanță.
Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) solicită precauție atât la procurarea tipurilor de vopsea, cât și la procesul de utilizare a acestora, pentru a evita intoxicațiile acute. În special, se recomandă evitarea categorică a celor care conțin plumb, lucru pe care îl puteți afla citind eticheta produselor.
Pe parcursul anilor 2016-2021, în Republica Moldova au fost înregistrate 86 de cazuri de intoxicații cu vapori de vopsea, care nu exclude și influența plumbului din vopsele, inclusiv 15 cazuri în rândul copiilor. Cele mai recente astfel de cazuri s-au înregistrat în raioanele Orhei, Ocnița și municipiul Bălți.
Vopseaua cu aditivi de plumb prezintă riscuri majore pentru sănătate, având multiple acțiuni nocive asupra organismului uman, mai cu seamă al copiilor.
Intoxicația cu plumb din copilărie sau în timpul sarcinii poate avea efecte nefaste asupra sănătății copilului pe tot parcursul vieții, inclusiv dizabilități de învățare, anemie, tulburări de coordonare, precum și retard în dezvoltarea psihică cu abilități cognitive reduse.
La etapa actuală, plumbul continuă a fi depistat în vopseaua pentru lucrări interioare și exterioare ale caselor, școlilor, clădirilor publice și comerciale în cantități extrem de mari, fiind stabilită chiar și valoarea de 83 de mii ppm comparativ cu normativul propus de ANSP de 90 ppm.
Efectele nefaste ale acestuia se pot răsfrânge și asupra adulților provocând hipertensiune arterială, insuficiență renală și afectarea organelor reproductive.
Conform datelor publicate de Institutul de metrică și evaluare a sănătății din SUA, expunerea la plumb a determinat în 2019 peste 900 de mii de decese și 21,7 milioane de ani de viață sănătoasă pierduți la nivel mondial, din cauza efectelor pe termen lung asupra sănătății.









































































