Securitatea națională a R. Moldova în calitate de candidat pentru aderare la UE, discutată la o reuniune a absolvenților Centrului Marshall, desfăşurată la Chișinău


Subiecte care ţin din domeniul securității naționale a Republicii Moldova în calitate de candidat pentru aderare la Uniunea Europeană (UE) au fost abordate astăzi în cadrul celei de-a
De asemenea, participanții la eveniment au discutat despre Strategia de securitate, abordări cu privire la situația de securitate din regiune și consecințele pentru statele din vecinătate etc.
La reuniune au participat Ambasadorul Statelor Unite ale Americii Kent Logsdon, Ambasadoarea Germaniei Margret Maria Uebber, directorul Centrului European pentru Studii de Securitate „George C. Marshall” general maior (r) Barre Seguin, consilierul Președintelui Republicii Moldova în domeniul apărării și securității naționale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate Dorin Recean, experți în domeniul securității și apărării, absolvenți ai diferitor programe în cadrul Centrului, reprezentanți ai Ministerului Apărării și altor instituții de forță.
Potrivit directorului Barre Seguin, adunările cu absolvenții Centrului Marshall sunt o oportunitate importantă de promovare a cooperării, împărtășirii valorilor comune, a celor mai bune practici și de angajare în dezvoltarea profesională continuă.
La rândul său, secretarul general de stat Igor Cutie a subliniat cooperarea ascendentă și multidimensională a republicii noastre cu UE și partenerii bilaterali, inclusiv Centrul European pentru Studii de Securitate „George C. Marshall”, precum și contribuția acestora la dezvoltarea sectorului național de apărare și securitate, conform principiilor și standardelor unei guvernări democratice.
„Am certitudinea că discuțiile din cadrul conferinței de astăzi vor asigura o înțelegere mai bună a situației de securitate națională, internațională și regională în contextul aderării Republicii Moldova la UE”, a menționat secretarul general Cutie, citat de un comunicat de presă al Ministerului Apărării.
De menționat că până în prezent, circa 300 de militari, polițiști, funcționari publici au fost instruiți la Centrul European pentru Studii de Securitate „George C. Marshall” şi contribuie astăzi lcrearea unui mediu stabil de securitate în R.Moldova, la dezvoltarea democratică a instituțiilor statului, precum și la fortificarea mecanismelor de securitate.
Evenimentul a fost organizat de Asociația absolvenților moldoveni și Centrul European pentru Studii de Securitate „George C. Marshall”, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova și Ambasadei Germaniei la Chișinău.













































































