Secretarul general al ONU a avertizat că dependența de combustibili fosili și tratarea naturii „ca pe o toaletă” împinge omenirea spre prăpastie


Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a avertizat luni că lumea se îndreaptă în continuare spre un dezastru climatic, la ceremonia de deschidere a Conferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice din 2021 (COP26), astfel summitul trebuie să acționeze pentru „a salva omenirea” și a proteja planeta.
„Anunțurile recente privind emisiile de dioxid de carbon ar putea da impresia că suntem pe cale să schimbăm situația”, dar „este o iluzie”, a precizat șeful ONU. Omenirea „se confruntă cu un moment al adevărului” și „se apropie rapid de un punct de cotitură”, a adăugat acesta.
Antonio Guterres a mai declarat în cadrul summitului că cei șase ani de la adoptarea Acordului de la Paris au fost cei mai fierbinți șase ani din istorie.
„Dependența noastră de combustibilii fosili împinge omenirea spre prăpastie”, a spus Guterres. „Ne confruntăm cu o alegere dură: fie o oprim noi, fie ea ne oprește pe noi. Și este timpul să spunem „destul”. „Ne sinucidem cu carbon” și „tratăm natura ca pe o toaletă”, a mai adăugat înaltul oficial al ONU.
Antonio Guterres a mai subliniat necesitatea de a menține încălzirea globală la 1,5 grade Celsius și a subliniat responsabilitatea avută de marile economii globale.
„Știința este clară în acest sens, știm ce avem de făcut. Trebuie să menținem în viață obiectivul de 1,5 grade Celsius. Acest lucru necesită o mai mare ambiție în ceea ce privește atenuarea și acțiuni concrete imediate pentru a reduce emisiile globale cu 45% până în 2030. Țările G-20 au o responsabilitate deosebită, deoarece reprezintă aproximativ 80% din emisii… Țările dezvoltate trebuie să conducă efortul”.
Secretarul general al ONU le-a transmis liderilor prezenți că un eșec la această conferință pe tema încălzirii globale ar însemna că aceștia ar trebui să revină cu promisiuni îmbunătățite în fiecare an, mai degrabă decât în conformitate cu actualul calendar de 5 ani.
„Dacă angajamentele nu vor fi îndeplinite la sfârșitul acestei COP, țările trebuie să își revizuiască planurile și politicile naționale privind clima – nu la fiecare cinci ani (ci) în fiecare an și în fiecare moment”, le-a spus Guterres liderilor la ceremonia de deschidere a COP26 de la Glasgow.
El a mai precizat că există adesea „un deficit de credibilitate și un surplus de confuzie în ceea ce privește reducerile de emisii și obiectivele net zero”.
De asemenea, Guterres a declarat că ONU va înființa un grup de experți care să măsoare și să analizeze angajamentele net zero ale actorilor nestatali, dincolo de mecanismele deja stabilite în Acordul de la Paris.
Peste 120 de lideri mondiali prezintă planurile țărilor lor de combatere a schimbărilor climatice în cadrul conferinței COP26 privind clima de la Glasgow, Scoția.
Printre marii absenți de la Summitul pentru Climă al ONU se numără președintele chinez Xi Jinping și președintele rus Vladimir Putin, care se vor adresa participanților printr-un mesaj scris, respectiv video, dar și președintele turc Recep Tayyip Erdogan, a cărui prezență nu a mai fost posibilă din cauza unor aranjamente de securitate nesatisfăcătoare.
Absența Rusiei și a Chinei de la eveniment este o mare lovitură dată speranțelor de a înregistra progrese semnificative în ceea ce privește reducerea emisiilor globale.
Sursa: caleaeuropeana.ro









































































