22:44:10 19.08.2019
 
Stiri

„Se ÎNGROAȘĂ gluma”: „Justiția trebuie să clarifice ce legătură există între amenințarea cu LOVITURA DE STAT din presa rusă și afirmațiile lui Dodon”

Politică 11.02.2019 14:05 Vizualizări2295 Autor: Ziarul National
„Se ÎNGROAȘĂ gluma”: „Justiția trebuie să clarifice ce legătură există între amenințarea cu LOVITURA DE STAT din presa rusă și afirmațiile lui Dodon”
Poză simbol

„Justiția moldovenească trebuie să clarifice, cât mai curând posibil, ce legătură există între amenințarea cu lovitura de stat din presa rusă și afirmațiile lui Igor Dodon, potrivit cărora după alegeri ar putea să fie nevoie de „frontul pentru apărarea statalității”, a cărui înființare fusese anunțată recent la un miting al susținătorilor săi, desfășurat în fața Palatului Prezidențial. Se îngroașă gluma”, a declarat analistul politic Petru Bogatu, după ce pe un site al serviciilor secrete rusești a apărut o informație potrivit căreia la Chișinău s-ar pregăti o lovitură de stat, în cazul în care forțele proeuropene ar câștiga alegerile parlamentare.

„Un interviu bombă publică cvasioficiosul serviciilor secretei ruse „Russkaia vesna”. Se afirmă cum că niște ofițeri activi, veterani și rezerviști din Bălți ar fi creat organizația „Uniunea pentru apărarea Moldovei” (Союз спасения Молдовы). Aceasta este decisă să aplice forța armată pentru a împiedica preluarea puterii după alegerile parlamentare de către o coaliție a blocului ACUM cu PD. Un reprezentant al grupării de complotiști s-a întâlnit cu reporterul portalului „Russkaia vesna” și i-a transmis un apel în numele camarazilor săi. Din acest document rezultă că pretinsa „Uniune pentru apărarea Moldovei” recunoaște regimul separatist de la Tiraspol și este hotărâtă să se opună cu arma în mână preluării puterii după alegeri de către o alianță pro-occidentală, sub pretextul că scrutinul ar fi fost falsificat”, scrie Bogatu într-un editorial semnat pentru Deschide.md.

Potrivit sursei citate, practic este vorba de o amenințare a unei autodeclarate conspirații militare cu o lovitură de stat. „Ce-i la mijloc? Un pericol real sau o tentativă de intoxicare a opiniei publice? „Russkaia vesna” (Primăvara rusă) este un proiect mediatic al serviciilor secrete ale fostei metropole, creat inițial pentru Donbas. Ulterior, portalul cu pricina și-a diversificat formatul și și-a extins țintele pe care le lovește. Portalul a incitat spiritele, de exemplu, în jurul unor acte teroriste din Harkov. A lansat o campanie propagandistică „Porto-franco” pentru desprinderea orașului Odesa de Ucraina etc. Autoritățile de la Kiev taxează „Russkaia vesna” și paginile electronice afiliate lui drept niște resurse mediatice teroriste în spatele cărora se ascund serviciile de informații ale Rusiei”.

În opinia lui Bogatu, procurorii moldoveni și SIS au obligația să se autosesizeze și și să verifice veridicitatea informațiilor. „Oricum, faptul că anume „Russkaia vesna” difuzează un interviu despre pregătirea unei lovituri de stat la Chișinău este simptomatic. Indiferent dacă există o conspirație care își propune să răstoarne regimul constituțional pe cale militară sau nu, la mijloc este o uneltire aserviciilor secrete ruse împotriva R. Moldova. Chiar și în cazul în care informația privind crearea pretinsei „Uniuni pentru apărarea Moldovei” este doar un fake news, publicul nu are niciun motiv să răsufle ușurat, să-și facă cruce și să scuipe-n sân.

Citește și: Portal din Donbas: Circa 200 de „omuleți verzi”, care spun că sunt preocupați de soarta socialiștilor lui Dodon, pregătesc o LOVITURĂ DE STAT în R. Moldova?

Este sau nu vreun dram de adevăr în relatarea portalului, rămâne de văzut. Fără să ținem seama de autenticitatea informației, putem conchide însă cu certitudine de pe acum că avem de a face cu o diversiune extrem de primejdioasă. În cel mai bun caz, Moscova caută să influențeze alegerile parlamentare din R. Moldova prin șantaj și inducerea fricii în mijlocul populației. Se întrezărește la orizont o provocare înfiorătoare. Nu-i exclus ca relatarea site-lui „Russkaia vesna” să pregătească terenul pentru o destabilizare de proporții a situației social-politice după alegerile de la 24 februarie 2019. Serviciile secrete ruse se pricep să inducă un haos organizat în spațiul exsovietic. Diversiuni de acest gen au avut loc în ultimele două decenii în Estonia, Uzbekistan, Kârgâzstan. Unele dintre ele s-au soldat cu răsturnarea guvernului legal.

Niște proteste violente manevrate din umbră de spionajul rusesc la Chișinău ar putea fi un pretext pentru o intervenție armată rusă de tip hibrid din Transnistria. Deși contingentul militar al Federației Ruse pare mic, acesta este suficient pentru a simula, „prin omuleții verzi”, o răzvrătire populară la Chișinău împotriva falsificării alegerilor”, conchide autorul.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.08.2019 09:07 Ziarul National După „Alianța Kozak” vine „Planul Koz...

16.08.2019 09:14 Nicolae Negru ACUM-PSRM, divorțul imposibil

12.08.2019 09:29 Nicolae Negru Unirea care ne „dezbină” și kozacioku...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de numirile guvernării „ACUM”-PSRM de la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție sau a Curții Constituționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md