12:22:41 29.11.2022
Stiri

Scrisoare DESCHISĂ către președintele României, Klaus Iohannis, și Guvernul de la București: „Salvați Republica Moldova de penurie energetică și destabilizare”

Actualitate 30.09.2022 17:38 Vizualizări1419 Autor: Ziarul National
Scrisoare DESCHISĂ către președintele României, Klaus Iohannis, și Guvernul de la București: „Salvați Republica Moldova de penurie energetică și destabilizare” Facebook / Szijjártó Péter


„Expert Forum”, o organizație neguvernamentală de la București, a transmis vineri, 30 septembrie, o scrisoare deschisă către președintele României, Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă Ciucă, mai mulți membrii ai Guvernului și către președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, în care le solicită „să semneze în mod urgent un contract de asistenţă energetică cu R. Moldova”, în condițiile în care pe data de 1 octombrie „încetează contractul” de livrare de gaz natural cu „Gazprom”.

„Dacă „Gazprom” întrerupe livrările, R. Moldova va trebui să cumpere de pe piață cu 10,6 RON/mc, un tarif de trei ori mai mare decât în România – o sumă imposibil de plătit pentru marea majoritate a moldovenilor. Pentru a asigura un nivel de preţ acceptabil pentru moldoveni la gaze naturale, Guvernul ar trebui sa aloce peste 1 miliard de euro în aceasta iarnă”, se arată în scrisoarea deschisă.

CITIȚI și Maia Sandu nu exclude SISTAREA furnizării gazelor. „Nu știm cum va proceda „Gazprom”, deși au rămas ore numărate până la 1 octombrie”. UE promite să INTERVINĂ prompt. Hahn: „Sunteți practic membri ai FAMILIEI noastre”

Autorii scrisorii punctează că necesarul de gaze pentru R. Moldova nu depășește 5% din totalul consumului României, iar această povară e „suportabilă pentru statul român, membru UE, având în vedere resursele disponibile”.

Textul integral al scrisorii:

„Urgent: Salvați R. Moldova de la penurie energetică și destabilizare

Mâine, 1 octombrie, încetează contractul de livrare de gaz natural cu „Gazprom” pe care îl are Republica Moldova. Practic, în două zile există riscul ca „Gazprom” să deconecteze gazul pentru Republica Moldova. Tariful actual la gaze naturale pentru cetățenii moldoveni este de 7,6 RON/mc (fără compensații), comparativ cu 3,4 RON/mc în România.

Dacă „Gazprom” întrerupe livrările, R. Moldova va trebui să cumpere de pe piață cu 10,6 RON/mc, un tarif de trei ori mai mare decât în România – o sumă imposibil de plătit pentru marea majoritate a moldovenilor. Pentru a asigura un nivel de preţ acceptabil pentru moldoveni la gaze naturale, Guvernul ar trebui sa aloce peste 1 miliard de euro în aceasta iarnă.

În plus, un asemenea tarif ar genera tensiuni sociale enorme, proteste și ar pune în pericol reformele și parcursul european început de Maia Sandu și Guvernul său. Deja nivelul de presiune politică pe Guvern din partea unor grupuri instrumentate din afara republicii, care manipulează publicul, este enorm.

Singura șansă a moldovenilor ca să iasă pentru totdeauna de sub șantajul energetic al Rusiei este să semneze imediat un contract pe termen lung cu România la un preț rezonabil. Necesarul de gaze pentru R. Moldova nu depășește 5% din totalul consumului României; această povară e suportabilă pentru statul român, membru UE, având în vedere resursele disponibile.

În aceste condiții, cerem Guvernului României să semneze în mod urgent un contract de asistenţă energetică cu R. Moldova, măsură din care România va beneficia politic, strategic, dar și economic. Un contract de livrare de gaze pentru R. Moldova va avea o importanță istorică nu doar pentru statul vecin, dar și pentru securitatea întregii Europe, întrucât va genera o înfrângere strategică pentru Rusia într-o ţară recent devenită candidată la aderare, Republica Moldova, de care ne leagă mai mult decât un interese pur economice”.

Scrisoare deschisă din partea „Expert Forum” către:

Klaus Johannis, preşedintele României
Nicolae Ciucă, primul ministru al României
Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor
Bogdan Aurescu, ministru de Externe
Virgil Popescu, ministrul Energiei

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.11.2022 11:33 Cazimir Țino Cazimir Țino: Riscurile și erorile Ch...

28.11.2022 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // E la nave va...

25.11.2022 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Rusia teroristă și a...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Dacă telefonul meu ar putea vorbi, ce ar spune?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md