Scriitorul Vladimir Beșleagă împlinește azi 92 de ani


Scriitor canonic, autor a numeroase opere ce constituie repere ale literaturii române, Vladimir Beșleagă împlinește azi 92 de ani, stabilind un record de longevitate.
Uimitor este că vârsta înaintată nu e sinonimă cu inactivitatea, fragilitatea, dimpotrivă, îl vedem pe Vladimir Beșleagă oferind publicului noi și noi cărți scrise de domnia sa într-o efervescență creativă de neegalat, scriitorul fiind și foarte prezent în viața cetății, participând la multe evenimente culturale, literare, în cadrul cărora ne împărtășește din amintiri, din experiența sa de prozator, din reflecțiile sale asupra evenimentelor curente.
Personal, m-au impresionat prin forța autenticității și a emoției cele mai recente cărți ale sale: „Tata Vasile”, lucrare apărută la Editura Cartier în 2016, apoi „Mama. Casa. Pământul“ (editura Arc, 2019), o carte-geamănă cu volumul despre tatăl autorului, precum și „Zbânțurile și zgâlțurile copilăriei mele”, volum apărut în 2022 la editura Epigraf, în care ne apare copilul Vlăduț atât de viu, deschis spre lume, spre enigmele ei, de fapt nemuritor, ghicindu-și de mic menirea de a povesti despre aproape un secol de istorie a spațiului pruto-nistrean.
Îndrăgit de cititori, prețuit de cei care îi cunosc opera, respectat și elogiat de breasla scriitoricească, Vladimir Beșleagă se bucură azi de o „ploaie” de felicitări din partea admiratorilor, colegilor, prietenilor săi. Vara trecută, cu ocazia lansării filmului documentar „Zbor” ce-l are ca protagonist, președinta R. Moldova Maia Sandu i-a adresat o caldă felicitare: „Un mare talent are puterea de a schimba minți și linii ale vieții, un mare talent însoțit de un mare caracter are puterea de a schimba totul în jurul său. Vladimir Beșleagă este recunoscut pentru curajul său, pentru generozitatea spiritului, pentru rezistența la rău și capacitatea de a distinge între adevăr și minciună. E omul care nu s-a lăsat zdrobit de vremi și și-a continuat zborul chiar și atunci când avea aripa frântă. Este cea mai importantă lecție pe care putem s-o învățăm de la Domnia sa”.
Amintim că Vladimir Beșleagă s-a născut la 25 iulie 1931 în satul Mălăiești, raionul Grigoriopol (regiunea transnistreană). Este prozator, scriitor, traducător, eseist.
A debutat în 1963 cu culegerea de nuvele „La fântâna Leahului”. A fost deputat în Sovietul Suprem al URSS în anii perestroikăi. Deputat în Parlamentul Republicii Moldova, pe listele Frontului Popular (1990-1993), semnatar al Declarației de Independență.
A publicat romanele: „Zbor frânt” (1966), „Acasă” (1976), „Ignat și Ana” (1979), „Durere” (1979), „Viaţa și moartea nefericitului Filimon sau anevoioasa cale a cunoașterii de sine” (1988, roman scris în 1966), „Sânge pe zăpadă” (1985), „Nepotul” (1993), trilogia „Cumplite vremi” (2017).
Este autorul volumului de versuri „Țipătul lăstunului” (2006).
A tradus „Dafnis și Cloe” de Longos (1970), „Coliba unchiului Tom” de Harriet Beecher Stowe (1972), „Lauda prostiei” de Erasmus (1976).
În 2021, LA Editura Polisalm a apărut Jurnalul lui Vladimir Beșleagă, care cuprinde note din studenție până în zilele noastre.
La mulți ani, Vladimir Beșleagă!











































































