02:56:38 11.05.2025
Stiri

Scriitorul român Mircea Cărtărescu, printre FAVORIȚII la Premiul Nobel pentru Literatură 2023

Actualitate 05.10.2023 13:13 Vizualizări1082
Scriitorul român Mircea Cărtărescu, printre FAVORIȚII la Premiul Nobel pentru Literatură 2023

Premiul Nobel pentru Literatură 2023 va fi decernat joi și ar putea reveni unui scriitor care se pronunţă pentru libertatea de exprimare, potrivit experţilor, scrie AFP. Pe lista favoriților apare din nou și Mircea Cărtărescu.

Jurnalistul suedez Carsten Palmer Schale l-a pus pe lista scurtă pe scriitorul român Mircea Cărtărescu, despre care crede că are mari șanse să câștige, notează TVR Info.

Potrivit caselor de pariuri, scriitoarea chineză Can Xue conduce detașat, având o cotă de 8/1 pentru a câștiga prestigiosul premiu literar, potrivit The Guardian.

Mircea Cărtărescu are o cotă de 16/1, alături de alți șase scriitori.

Numele scriitoarei ruse şi opozantă a Kremlinului Ludmila Uliţkaia, cu romanele sale epice în tradiţia lui Steinbeck, sau al lui Salman Rushdie, celebrul scriitor britanic urmărit de o fatwa şi victimă a unui grav atentat în august 2022, au apărut în predicţii, notează News.ro.

Academia Suedeză ar putea, de asemenea, aşa cum este înclinată să facă, să recompenseze un condei mai puţin cunoscut, cum ar fi scriitoarea chinez avangardistă Can Xue.

Alegerea Ludmilei Uliţkaia ar dovedi că „literatura rămâne liberă în faţa politicii”, punând în valoare literatura rusă în ciuda războiului din Ucraina, consideră Lisa Irenius, şefa departamentului cultural al cotidianului Svenska Dagbladet.

Ar fi o ocazie de a onora un autor aflat în exil în Germania căruia îi place să ţină piept autorităţilor ruse: Academia ar transmite „un mesaj foarte politic”, consideră Björn Wiman, de la cotidianul Dagens Nyheter (DN).

El crede că opera autobiografică a americancei Jamaïca Kincaid are o şansă în acest an, dar ar fi încântat să îl vadă pe Salman Rushdie recompensat: „Era şi timpul să câştige, iar dacă o face, îmi scot pălăria în faţa Academiei”, pentru că ar saluta libertatea de exprimare, pentru care autorul este, pentru mulţi, întruchiparea.

De la scandalul #MeToo care a zguduit Academia în 2018, urmat de controversa provocată de acordarea premiului scriitorului austriac Peter Handke din cauza apărării sârbilor în timpul războaielor din Balcani din anii 1990, Academia încearcă să se reîmprospăteze.

Anul trecut, premiul a fost acordat lui Annie Ernaux, autoarea franceză a unei lucrări care relatează emanciparea unei femei de origine modestă care, în ciuda ei însăşi, a devenit o emblemă feministă. Iar ediţia precedentă l-a încoronat pe romancierul britanic Abdulrazak Gurnah, născut în Zanzibar, care explorează chinurile exilului, anticolonialismul şi antirasismul.

„În ultimii ani, a existat o mai mare conştientizare a faptului că nu putem rămâne într-o perspectivă eurocentrică, că avem nevoie de mai multă egalitate şi că premiul ar trebui să reflecte vremurile", spune Carin Franzén, profesor de literatură la Universitatea din Stockholm.

Acest lucru se reflectă în noua componenţă a Academiei, aproape jumătate dintre membrii acesteia s-au schimbat de la acordarea premiului Nobel lui Handke, subliniază editorul cultural al DN. "Imaginea ei s-a schimbat", explică el.

Nu se fereşte de critică şi mai mulţi membri ai săi, printre care autori, filosofi şi profesori, sunt foarte implicaţi în dezbaterea socială, organizând conferinţe despre libertatea de exprimare şi egalitate şi publicând articole în presa suedeză. „De neconceput acum cinci ani", spune Björn Wiman.

Poeta iraniană Jila Mossaed, care ocupă locul 15 în Academie, a luat poziţie împotriva regimului iranian şi a lăudat calitatea literară a operei poetului sirian Adonis, care a fost preselectat pentru Premiul Nobel de peste zece ani.

Autor:
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Sondaj
Credeți că lupta împotriva corupției mari va fi impulsionată prin comasarea Procuraturii Anticorupție și PCCOCS?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte