08:06:52 27.04.2024
Stiri

SCHEMĂ NOUĂ de tratament, cu preparate de ultimă generație: Peste 16,6 mii de pacienți din R. Moldova s-au tratat de HEPATITĂ în doi ani

Social 13.03.2019 13:39 Vizualizări4670 Autor: Ziarul National
SCHEMĂ NOUĂ de tratament, cu preparate de ultimă generație: Peste 16,6 mii de pacienți din R. Moldova s-au tratat de HEPATITĂ în doi ani
Poză simbol


O nouă schemă de tratament al bolnavilor de hepatite cronice și ciroze hepatice virale B, C și D, aprobată la finele anului 2016 în R. Moldova, și-a demonstrat eficiacitatea, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Astfel, în ultimii doi ani, 16 616 pacienți s-au tratat de hepatită, datorită tratamentului cu preparate de ultimă generație.

În 2018, 3 929 de persoane au fost tratate de hepatita B, C și D, iar alți 2 353 de pacienți continuă tratamentul antiviral.

Autoritățile anunță că noua schemă a diminuat esențial costurile pentru preparatele antivirale utilizate și a crescut semnificativ rezultatele tratamentului, cu o eficacitate de circa 97% pacienți tratați.

Potrivit statisticilor medicale, un pacient se tratează cu ajutorul acestor medicamente, oferite gratuit de stat, în medie în 8-12 săptămâni. Anterior, tratamentul dura un an, iar eficacitatea era sub 40%.

Pentru prevenirea Hepatitei virale B, populația este asigurată cu vaccinuri gratuite, conform Programului național de imunizări 2016-2021. Pentru anul 2019 este planificată vaccinarea HVB a 9 000 de persoane din grupurile de risc.

Hepatita este o boală infecțioasă de natură virală, microbiană sau toxică a ficatului care constă în distrugerea celulelor hepatice și poate duce în timp la apariţia cirozei sau a cancerului hepatic. Există cinci tipuri de hepatită - A, B, C, D sau E (viruşii HVA, HVB, HVC etc.). Hepatita A, spre exemplu, poate fi contactată prin alimente sau apă contaminate, în acest caz igiena jucând un rol principal în reducerea riscului de îmbolnăvire. Hepatita B se transmite în urma contactului cu sânge sau fluide provenind de la o persoană bolnavă, precum şi de la mamă la copil în momentul naşterii. Hepatita C se transmite în principal prin contactul cu sânge infestat şi, în cazuri foarte rare, prin contact sexual sau la naştere.

În Republica Moldova indicele morbidităţii prin hepatita virală B și D depăşește media din ţările europene, iar Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale îndeamnă toți pacienții bolnavi de hepatită virală sau purtători de virus, indiferent dacă figurează sau nu pe lista de așteptare pentru a primi tratament împotriva hepatitei vitale, să se adreseze la medicul infecționist, conform locului de trai, pentru reevaluarea stării de sănătate.

La nivel mondial, 325 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatitei B sau cu virusul hepatitei C. Decesele cauzate de hepatită sunt în creștere, iar peste 60% cazuri de cancer hepatic sunt datorate testării și tratamentului tardiv al hepatitei virale B și C. 90% dintre persoanele care trăiesc cu hepatita virală B și 80% cu hepatita virală C nu cunosc faptul că au această infecție.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md