20:33:13 21.07.2025
Stiri

Șase teatre naționale din România își dau întâlnire pe scenele Teatrului „Mihai Eminescu” în cadrul celui mai GRANDIOS eveniment cultural

Reportaj 18.09.2015 09:31 Vizualizări2124
Șase teatre naționale din România își dau întâlnire pe scenele Teatrului „Mihai Eminescu” în cadrul celui mai GRANDIOS eveniment cultural

Oportunitate // „Publicul din R. Moldova poate să cunoască tot ce este nou în arta teatrală din întreg spațiul românesc”

Șase teatre naționale din România își dau întâlnire pe scenele Teatrului Național „Mihai Eminescu” în cadrul celui mai grandios eveniment cultural din această perioadă, „Reuniunea teatrelor naționale”. Cele mai bune comedii, drame și spectacole radiofonice se vor desfășura pe parcursul a zece zile la Chișinău.

Evenimentul este o continuitate a proiectului din anul trecut „Teatru românesc la București și Chișinău” și include 18 spectacole de excepție, jucate până la 27 septembrie curent.

„Intenția noastră este să aducem cele mai bune spectacole, cei mai buni regizori, cei mai renumiți actori, ca publicul din R. Moldova să aibă posibilitatea să cunoască tot ce este nou în arta teatrală din întreg spațiul românesc”, menționează directorul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Valeriu Matei.

Granița din sufragerie

Evenimentul a început cu un spectacol în premieră, „Casa de pe graniță”, de Slowomir Mrozek, regizat de poloneza Agnieszka Kortytkwska-Mazur, iar în cadrul acestuia s-au regăsit mai mulți moldoveni care au avut de trăit momente dramatice legate de sârma ghimpată de pe Prut.

Spectacolul întruchipează o casă în care granița trece chiar prin mijlocul sufrageriei și o familie, alcătuită din părinți, socri și doi copii. Este vorba de o familie care pare normală, dar care are misterele ei și acceptă cu supunere ordinele diplomaților, ce au pus granița la mijlocul casei lor.

Textul dramatic scris în 1967 reflectă perfect realitatea, „fiind atât de românesc, atât de local, cu replici profunde și cutremurătoare”, consideră actorul Petru Hadârcă, care este unul dintre protagoniști alături de actrița Silvia Luca.

„Limbajul teatrului este universal, iar atunci când actorul este direct și convingător prin tot ceea ce spune nu are nicio importanță ce limbă vorbește în scenă și experiența asta inedită a demonstrat acest fapt”, precizează actorul.

Comemorare

Regizoarea poloneză a lucrat cu echipa Naționalului din Chișinău, iar actorii sunt foarte încântați de colaborare, menționând că „Agnieszka are o precizie fenomenală și știe câte secunde trebuie să dureze fiecare pauză”.

Totodată, regizoarea „a pus bine accentele într-o piesă, care nici măcar nu este de teatru și a reușit să descifreze niște sensuri pe care altfel nu le-am fi văzut. Iar spectatorii au ieșit din sală cu lacrimi în ochi, de-a dreptul emoționați”, povestește secretarul literar al teatrului, Larisa Turea.

Această colaborare și premiera spectacolului este o comemorare a zilei de 17 septembrie 1939, atunci când Uniunea Sovietică a ocupat Polonia. Deși spectacolul nu va mai fi pus în scenă pe parcursul festivalului, spectatorii vor mai putea vedea piesa în toată amploarea sa la 3 și 4 octombrie curent.

Teatru radiofonic

O secțiune aparte a evenimentului o va constitui audiția spectacolelor radio de teatru – document, dedicate unor destine adevărate, modele în lupta de rezistență anticomunistă sau mari personalități ale vieții culturale, în montarea și prezentarea Teatrului Național Radiofonic din București.

Spectacolele radiofonice vor fi difuzate în perioada 20-26 septembrie curent, începând cu ora 11.00, în sala „Antract” a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din capitală.

În seria spectacolelor radiofonice se includ piesele „Șase autori în căutarea unui personaj” de Val Butnaru, „Craiova - mon amour!” de Vlad Mugur, „Hronicul găinarilor” de Aureliu Busuioc și alte spectacole-mărturii.

Potrivit organizatorilor, intrarea la piesele radiofonice va fi gratuită, iar în cadrul acestora va participa și Societatea Orbilor din Moldova, asigurând, astfel, accesul nevăzătorilor la teatru de calitate.

Program

În acest sfârșit de săptămână, vor fi jucate două spectacole de excepție ale Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, regizate de Silviu Purcărete.

„Acesta este unul dintre marii regizori ai lumii. A fost director asociat la Festival d’Avignon, astfel e o ocazie rară de a vedea aceste două spectacole: „Așteptându-l pe Godot” de Samuel Beckett și „O furtună” de William Shakespeare”, consideră Larisa Turea.

În cadrul evenimentului de anvergură, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova va pune în scenă spectacolele „Spargerea” și „O noapte furtunoasă”. Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași vine cu spectacolele „Vizita bătrânei doamne” și „Colivia”.

Iar Teatrul Național „Ion Luca Caragiale” din București aduce piesele „20 de ani în Siberia”, „Dumnezeu se-mbracă la second-hand” și „Spectacol ArtOrchestră”.

„Reuniunea” se va încheia cu spectacolul autohton „Filumena Marturano sau divorț în stil italian”. Biletele costă între 70 și 200 de lei, „nu mai mult decât o ieșire la pizza”, conchid organizatorii, care cred în gustul spectatorilor și așteaptă un public numeros.

Autor: Victoria Bortă
Stiri relevante
Top stiri
21.07.2025 08:04 494 Horoscopul zilei 21.07.2025

Parteneri
Punct de vedere NAȚIONAL
14.05.2025 13:06 ZiarulNational Mihai Gribincea // Moscova rescrie is...

30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

Sondaj
Ce scenariu pare mai realist?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2025. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate Termeni și condiții News widget RSS Contacte