16:49:06 25.07.2024
Stiri

Șase sportivi din R. Moldova riscă să-și COMPROMITĂ cariera, după ce au decis să participe la „versiunea rusească” a Jocurilor Olimpice. Ministerului Educației și Cercetării: „Federațiile riscă reducerea sau sistarea finanțării”

Actualitate 18.06.2024 21:06 Vizualizări2083 Autor: ZiarulNational


Șase sportivi din R. Moldova riscă să-și COMPROMITĂ cariera, după ce au decis să participe la „versiunea rusească” a Jocurilor Olimpice. Ministerului Educației și Cercetării: „Federațiile riscă reducerea sau sistarea finanțării”

Șase sportivi din R. Moldova participă la Jocurile BRICS, pe care Rusia le găzduiește înaintea Olimpiadei de la Paris, la care nu participă ca stat.

Potrivit Europa Liberă, cei șase sportivi au mers în Rusia fără avizul autorităților, iar reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării al R. Moldova (MEC) anunță că au dispus inițierea unei anchete interne, iar în urma acestui incident, federațiile de sport riscă reducerea sau sistarea finanțării.

Ediția din acest an a Jocurilor BRICS are loc în orașul Kazan din Republica Tatarstan a Federației Ruse, între 12 și 23 iunie.

Șase sportivi reprezintă „naționala” R. Moldova la aceste competiții. Trei – la sambo (Vera Zorea, Evelina Cazacu, Ana-Maria Vaculovschi), una – la gimnastica ritmică (Elina Tarleva), unul – la judo (Valeri Muravski) și încă o sportivă – la proba de belt wrestling (Victoria Bolohan), scrie Europa Liberă.

Datele deschise arată că unii dintre acești sportivi au obținut în ultimii ani premii la campionate mondiale și europene. De exemplu, Evelina Cazacu și Vera Zorea au obținut în 2023 locul trei la Campionatul European de Sambo (U-20): Cazacu în categoria de 80 de kg, iar Zorea, la categoria de 54 de kg.

În aprilie 2024, Ana-Maria Vaculovschi a câștigat medalia de bronz la Cupa Mondială de Sambo, la categoria de greutate de până la 59 de kg.

Secretarul de stat al Ministerului Educației responsabil de domeniul sportului, Sergiu Gurin, a spus Europei Libere că a aflat din presă despre participarea sportivilor moldoveni la așa-zisele jocuri olimpice din Rusia.

„Ei trebuiau să ceară permisiunea Ministerului Educației, dar nu au făcut-o, au plecat pe cont propriu. Urmează să fie sancționați, inclusiv financiar”, a spus Gurin.

Într-o reacție publică ulterioară, Ministerul Educației a precizat că a solicitat explicații de la federațiile din care fac parte sportivii - Asociația de Lupte la Brâu, Federația de Judo, Federația de Sambo, Federația de Gimnastică Ritmică.

Dacă în urma anchetei interne se va constata că federațiile au delegat sportivii cu bună știință, fără a coordona în prealabil cu ministerul (cu 14 zile înainte de competiție), ar putea să le fie redusă sau sistată finanțarea. La rândul lor, federațiile pot sancționa sportivii care participă în mod neautorizat la competiții, prin excluderea acestora din lotul național.

Ministerul menționează, de asemenea, că participarea la aceste jocuri „încurajează statul agresor care se face vinovat de crimele comise pe teritoriul Ucrainei” și că această competiție încalcă prevederile Cartei Olimpice.

Și președintele Comitetului Național Olimpic al Republicii Moldova, Nicolae Juravschi, a declarat Europei Libere că nu știa despre participarea sportivilor moldoveni la aceste competiții, pe care o consideră „regretabilă”.

„Este o noutate și pentru mine. Urmează ca ministerul să stabilească cum au ajuns sportivii acolo, dacă au ajuns prin intermediul federațiilor sau pe alte căi”, a spus Juravschi.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Democrația urâtă și ...

19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md