04:37:52 30.05.2023
Stiri

Șase pensionari ai MAI și ai sistemului penitenciar, care au filat doi procurori la comanda Partidului „Șor”, condamnați după ce a EXPIRAT termenul prevăzut de legislație: Numai un fost viceministru de Interne riscă până la 15 ani de închisoare

Actualitate 26.05.2023 10:19 Vizualizări1945 Autor: Ziarul National
Șase pensionari ai MAI și ai sistemului penitenciar, care au filat doi procurori la comanda Partidului „Șor”, condamnați după ce a EXPIRAT termenul prevăzut de legislație: Numai un fost viceministru de Interne riscă până la 15 ani de închisoare Stiri.md
Veaceslav Ceban


Justiția din R. Moldova a condamnat șase pensionari ai Ministerului Afacerilor Interne și ai sistemului penitenciar pentru filarea a doi procurori anticorupție la comanda Partidului „Șor”, dar numai după ce termenul de tragere la răspundere pentru încălcarea inviolabilității vieții personale a expirat.

Cu pedeapsă s-ar putea alege doar fostul viceministru de Interne, Veaceslav Ceban, dosarul căruia a fost trimis în judecată de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) pentru crearea și dirijarea acestui grup criminal organizat, care include și alți membri.

Potrivit procurorilor, filarea celor doi procurori anticorupție de către cei șase inși, cu vârste cuprinse între 34 și 53 de ani și care activau în „securitatea internă” a Partidului „ȘOR”, a durat opt zile și a avut loc înaintea prezidențialelor din noiembrie 2020.

Primul dintre ei a fost angajat neoficial un fost șef de penitenciar de către un fost viceministru al MAI, pe care-l cunoștea din perioada în care ultimul a activat în conducerea sistemului penitenciar. Potrivit datelor din dosar, acesta-i promisese un salariu lunar de 20 000 de lei.

„În prima lună de la angajare în securitatea internă a Partidului „Șor”, inculpatul verifica activitatea președinților din interiorul partidului, respectarea orarului de muncă de către activiști, interacționarea lor cu cetățenii. Ulterior, inculpații au declarat că au primit indicația să viziteze primarii din raioanele Criuleni, Dubăsari, Cimișlia și Glodeni, care erau simpatizanți ai unui alt partid care nu avea reprezentanți în Parlament, din motivul că aceștia nu ar fi îndeplinit bine unele sarcini. Însă, doar peste o lună, cu puțin înainte de alegerile prezidențiale, fostul viceministru i-a cerut primului din inculpații recrutați să formeze un grup de persoane, care să urmărească neobservat un procuror și un adjunct de la Procuratura Anticorupție. Aceștia urmau să afle unde și cu cine se vor întâlni procurorii, iar alți inculpați erau instruiți specific să verifice dacă procurorii se vor întâlni cu reprezentanți ai aceluiași partid extraparlamentar”, arată un comunicat al PCCOCS.

Aceeași sursă susține că unul dintre inculpați a închiriat mașini de la o companie în scopul filării procurorilor, pe care le schimbau în fiecare zi, iar filarea era efectuată de către diferiți inculpați în diferite zile. Aceștia-i raportau primului inculpat recrutat, care sintetiza informația despre itinerarul procurorilor în note informative și capta imagini fotografice, pe care le prezenta fostului viceministru Ceban.

Cei doi procurori anticorupție au sesizat faptul că erau filați și au depus plângeri la PCCOCS.

Deși dosarul a fost trimis în judecată în mai 2021, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința peste doi ani, în mai 2023, în lipsa a trei inculpați, atunci când termenul de tragere la răspundere pentru încălcarea inviolabilității vieții personale a expirat.

Potrivit legii, infracțiunea investigată se pedepsește cu amendă de până la 37 500 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore.

„Deși au fost eliberați de răspundere, chiar dacă au fost recunoscuți vinovați, instanța a dispus ca cei șase să achite cheltuielile de judecată de peste 28 000 de lei”, precizează PCCOCS.

În ceea ce privește vinovăția în același dosar a fostului viceministru Veaceslav Ceban, cauza a fost trimisă în judecată de procurorii PCCOCS pentru crearea și dirijarea acestui grup criminal organizat, care include și alți membri.

Dacă va fi găsit vinovat, Ceban riscă închisoarea pentru un termen de la 8 la 15 ani, iar învinuitul va putea fi tras la răspundere pe parcursul a 20 de ani de la comiterea infracțiunii din octombrie 2020.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md