SANCȚIUNI // SUA au inclus în LISTA NEAGRĂ șapte persoane care au legătură cu serviciile secrete rusești și s-au implicat în acțiuni de destabilizare a situației din R. Moldova. Popescu: „Pas important pentru asigurarea păcii în R. Moldova”
Departamentul Trezoreriei Statelor Unite ale Americii a anunțat luni, 5 iunie, sancțiuni pentru șapte persoane cu cetățenie rusă, precum și o entitate deținută de unul dintre aceștia, care au legături cu serviciile secrete rusești și au încercat să destabilizeze situația internă din Republica Moldova în interesul Federației Ruse.
Mai exact, aceste șapte persoane sancționate au avut un rol în organizarea, de către Partidul „Șor”, a protestelor de la Chișinău, urmărind „un complot” și „sechestrarea Casei Guvernului Republicii Moldova” în lunile februarie - martie curent. Planurile le-au fost date peste cap, după ce forțele de ordine din R. Moldova au operat rețineri ale organizatorilor locali și expulzări.
„Sancțiunile impuse pun în lumină eforturile ascunse ale Rusiei de a destabiliza națiunile democratice. Operațiunile de influență a Rusiei exploatează preocupările cetățenilor acestor țări, pentru a destabiliza guvernele alese în mod legitim în interesele proprii ale Moscovei. Statele Unite rămân angajate, împreună cu UE, să vizeze persoanele care se angajează în astfel de activități împotriva Guvernului Republicii Moldova”, a declarat subsecretarul de Trezorerie pentru Terorism și Informații Financiare, Brian E. Nelson.
Astfel, toate proprietățile celor șapte membri care se află în Statele Unite sau în posesia, ori sub controlul altor persoane din SUA sunt blocate, ca urmare a sancțiunilor aplicate. Totodată, tranzacțiile efectuate de persoane din SUA în interiorul Statelor Unite care implică orice proprietate sau interese ale acestor persoane sunt interzise, cu excepția cazului în care sunt autorizate printr-o licență generală sau specifică emisă de OFAC. Interdicțiile mai exclud furnizarea de fonduri, bunuri sau servicii de către sau în beneficiul oricărei persoane sancționate.
Persoanele din Federația Rusă sancționate de SUA sunt Konstantin Sapojnikov, liderul grupului de influență care ar fi organizat complotul de destabilizare a Guvernului Republicii Moldova la începutul anului 2023, Iuri Makolov, care ar fi oferit sprijin logistic pentru complotul de destabilizare a Guvernului, Gleb Hloponin, implicat în colectarea datelor de securitate asupra diferitelor clădiri guvernamentale din R. Moldova pentru complotul de destabilizare, precum și Svetlana Boiko, un membru senior al grupului de influență malignă care s-a ocupat de bugetul pentru complotul de destabilizare a Guvernului de la Chișinău.
De asemenea, în lista de sancțiuni a fost inclus și Aleksei Losev, cel care a efectuat recunoașteri în R. Moldova pentru complotul de destabilizare a Guvernului Republicii Moldova. Losev deține un atelier care produce felinare ceramic și care, la fel, cade sub sancțiuni - „Perko Julleuchter”.
Printre cei sancționați mai sunt Vasili Gromovikov, implicat în finanțarea complotului de destabilizare a Guvernului Republicii Moldova, dar și Anna Travnikova, care a fost implicată în operațiunile de influență ale grupului în ceea ce privește publicul străin. Operațiunile au fost concepute pentru a influența opinia publică din străinătate în favoarea Rusiei în contextul războiului în desfășurare al Rusiei împotriva Ucrainei. În 2022, Travnikova a coordonat cu Boiko promovarea narațiunilor pro-Rusia pentru publicul din mai multe țări, inclusiv Statele Unite.
„Actorii de influență malignă desemnați de OFAC fac parte dintr-o mare operațiune de informare globală legată de Federația Rusă, care vizează Ucraina, țările care se învecinează cu Ucraina, inclusiv R. Moldova, țările balcanice, Uniunea Europeană, Regatul Unit și Statele Unite. Acești actori au provocat, instruit și supravegheat grupuri din țările democratice care desfășoară proteste antiguvernamentale, mitinguri, marșuri și demonstrații. Acești agenți de influență malignă analizează țările vulnerabile la exploatare și provoacă temeri care subminează încrederea în principiile democratice din țările vizate. Câțiva dintre actorii de influență malign desemnați astăzi mențin legături cu serviciile ruse de informații în chestiuni precum planificarea, personalul și bugetul pentru activitățile grupului”, arată Departamentul Trezoreriei Statelor Unite ale Americii.
Vicepremierul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, a salutat decizia SUA, afirmând că aceasta ne ajută să menținem stabilitatea și pacea în R. Moldova.
„Salutăm decizia Departamentului Trezoreriei Statelor Unite de a sancționa alți șapte indivizi cu cetățenie străină care au încercat să destabilizeze situația internă din Republica Moldova. Această măsură reprezintă un pas important în eforturile noastre comune de a menține stabilitatea și ordinea publică în republica noastră. Colaborarea cu partenerii externi este esențială în asigurarea păcii și securității în Republica Moldova și în întreaga regiune. Prin eforturile noastre concertate, contracarăm efectiv încercările de subminare a stabilității și promovăm dezvoltarea și progresul durabil în republica noastră”, a reacționat oficialul pe pagina sa de Facebook.
Ambasada SUA în R. Moldova a anunțat, la rândul său, că SUA vor continua să sprijine Guvernul și cetățenii Republicii Moldovei pentru a construi un stat democratic, prosper și sigur, ferm ancorat în Europa.
„Astăzi, Statele Unite au anunțat sancțiuni împotriva a șapte membri ai unui grup de influență malignă afiliat serviciilor secrete ruse pentru rolul lor în campania de destabilizare și influență malignă continuă din partea guvernului Federației Ruse în Republica Moldova. Statele Unite vor continua să sprijine Guvernul și poporul Republicii Moldovei pentru a construi o țară democratică, prosperă și sigură, ferm ancorată în Europa. Acțiunea noastră de astăzi împotriva acestor persoane este cel mai recent exemplu al angajamentului SUA de a-i trage la răspundere pe cei care încearcă să priveze poporul Republicii Moldova de dreptul de a-și trasa cursul țării”, este mesajul misiunii diplomatice americane din R. Moldova.
Consiliile rectorilor din R. Moldova și România, ședință comună la Chișinău: Programe de studii cu diplomă dublă și desfășurarea unor proiecte comune de cercetare științifică
Carburanții se vor ieftini și în acest weekend: Benzina va costa 22,35 lei/litru, iar motorina - 19,30 lei/litru
Cercetătorii din Republica Moldova și România, 90 de milioane de lei pentru proiecte comune: „Diplomația științifică, noile tehnologii nu au granițe, cu atât mai mult când vorbim aceeași limbă și care avem o mare parte de istorie comună”