02:43:22 18.08.2019
 
Stiri

Saharna - unul dintre cele mai atractive locuri din Moldova

Turism 02.04.2013 17:49 Vizualizări8337 Autor: Ziarul National
Saharna - unul dintre cele mai atractive locuri din Moldova
Complexul monastic și rezervația naturală Saharna este situată la 8 km de orașul Rezina și  120 km de Chișinău. Se întinde pe o suprafață de 670 de hectare și se află sub ocrotirea statului.

Mănăstirea Saharna a fost întemeiată în 1776 în locul unei bisericuți săpate în piatră. Schitul nelocuit a fost găsit de Vartolomeu Ciungul și câțiva monahi care au reparat biserica și chiliile și s-au așezat în ele. În 1863, în vremea starețului Serafim, a mai fost construită o biserică de iarnă, cu hramul Nașterea Maicii Domnului.

Funcționarea mănăstirii a fost întreruptă în 1964. Calugării au fost alungați, iar construcția - transformată în spital pentru copiii cu handicap. Acesta a funcționat până în 1990, când, la cererea credincioșilor satului Saharna, a fost redeschisă mănăstirea.

O valoare istorică incontestabilă are și mănăstirea rupestră de la Saharna, cu o semnificație arhitectonică deosebită  care atrage mii de turiști anual.

Mănăstirea Saharna este cunoscut și ca un loc în care se produc minuni. Aici se află moaştele întregi ale Cuviosului Macarie, fost stareţ al mănăstirii. La racla sfântului, turiștii își pun dorințe.

O altă atracție turistică în zonă este defileul stâncos şi împădurit al râuleţului Saharna (16 km lungime), cu peste 30 de praguri şi cascade. ”Groapa țiganului” este a doua cascadă ca mărime din R. Moldova.

De asemenea, Saharna este o staţiune arhelogică cu vestigii din epoca fierului. Toto aici se găsește  una dintre cele mai conservate cetăți de promontoriu din perioada geto-dacică (sec. IV-III p.Hr).

Complexul Saharna este inclus în toate programele oferite de agențiile de turism din R. Moldova.
Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.08.2019 09:14 Nicolae Negru ACUM-PSRM, divorțul imposibil

12.08.2019 09:29 Nicolae Negru Unirea care ne „dezbină” și kozacioku...

09.08.2019 14:48 Nicolae Negru Uzurpatorul strigă uzurpatorii?

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți mulțumiți de numirile guvernării „ACUM”-PSRM de la conducerea Procuraturii Generale, Centrului Național Anticorupție sau a Curții Constituționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md