Moscova nu a renunțat la planul său de a DESTABILIZA R. Moldova. Maia Sandu: „Trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu. Vedem o lipsă de respect din partea Kremlinului, o lipsă de respect față cetățenii R. Moldova”


Federația Rusă nu a renunțat la planul său de a destabiliza situația din R. Moldova, motiv pentru care trebuie să fim pregătiți pentru toate scenariile, a declarat președinta Maia Sandu luni-seară, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.
„Oamenii trebuie să se simtă în siguranță la ei acasă. De aici începe responsabilitatea statului. Și noi facem tot ce putem. În continuare vedem din partea Kremlinului lipsă de respect față de R. Moldova, lipsă de respect față cetățenii R. Moldova. Noi până de curând nu ne puteam imagina că putem să vedem un război pe continentul nostru, dar iată că ne-am înșelat. Asta înseamnă că trebuie să fim pregătiți pentru toate scenariile. În același timp, noi nu suntem în pericol în ceea ce privește un potențial atac militar. Ucraina rezista și prin rezistenta sa ne apără și pe noi. Dar noi trebuie să ne consolidăm sistemul de apărare”, a menționat Maia Sandu.
De asemenea, șefa statului a punctat că prezența unui membru al fostului partid politic „Șor” la cârma Găgăuziei este o nouă tentativă a Kremlinului de a destabiliza situația în Republica Moldova, după ce în iarna - primăvara anului curent a întreprins măsuri pentru a răsturna actuala guvernare, susținută de majoritatea cetățenilor acestui stat.
Șefa statului consideră că R. Moldova trebuie să meargă braț la braț cu Ucraina în UE. „E impresionant că Ucraina reușește să-și apere cetățenii, să se miște pe aceeași contraofensivă și, în același timp, să promoveze reforme. Sper că ambele state vor avea suficient progres pentru a obține o decizie pozitivă în ceea ce privește deschiderea negocierilor de aderare la UE. Este important și pentru noi ca Ucraina să se miște pe acest parcurs european, este important și pentru Ucraina ca R. Moldova să-și continue parcursul european. Noi promovam interesele noastre împreună”, a punctat Maia Sandu.
În același context, Maia Sandu a precizat că deschiderea negocierilor de aderare la UE rămâne o prioritate pentru perioada următoare.
„În această săptămână, Guvernul trebuie să transmită informația actualizată pentru acest raport. Guvernul, instituțiile responsabile lucrează pentru ca să îndeplinească angajamentele pe care și le-a asumat R. Moldova în fata instituțiilor europene. Eu lucrez cu statele membre pentru a promova imaginea republicii și pentru a ajuta la obținerea unei decizii pozitive. Este important să fim vigilenți și să muncim până în ultima zi. Chiar dacă raportul inițial a fost unul pozitiv, oricum avem angajamente serioase. Pe unele dintre ele lucrurile se mișcă mai încet… Nu pentru că guvernarea nu face eforturi, ci pentru că sunt impedimente de ordin obiectiv. Dacă este să vorbim despre reforma justiției, vedem cât de multă rezistență depun unii oameni din sistem, pentru ca să nu ne mișcam suficient de repede”.
Președinta a recunoscut că sunt state care sprijină parcursul european al R. Moldova, dar există și țări care sunt mai reticente față de extinderea UE. „Suntem într-o situație bună, avem multă susținere, dar trebuie, evident, să convingem toate statele membre și instituțiile europene că am făcut tot ce s-a putut pe angajamentele pe care ni le-am asumat”, a conchis Maia Sandu.









































































