Rusia intensifică utilizarea armelor chimice în Ucraina: afirmațiile alarmante ale ministrului olandez al apărării


Ministrul olandez al apărării, Ruben Brekelmans, a solicitat vineri implementarea unor sancțiuni mai stricte împotriva Moscovei. Aceasta a urmat după ce agențiile de informații din Olanda și Germania au adunat dovezi privind utilizarea pe scară largă de către Rusia a armelor chimice interzise în Ucraina. Se menționează inclusiv folosirea unui agent de sufocare lansat din drone pentru a scoate soldații din tranșee. Ulterior, aceștia ar fi fost împușcați.
"Principala concluzie este că putem confirma că Rusia își intensifică utilizarea armelor chimice", a declarat ministrul olandez pentru Reuters. "Această intensificare este îngrijorătoare deoarece face parte dintr-o tendință pe care o observăm de mai mulți ani. Utilizarea de către Rusia a armelor chimice în acest război devine mai normalizată, standardizată și răspândită", a adăugat el. Agenția de informații externe BND din Germania a confirmat descoperirile, afirmând că a obținut dovezile alături de omologii săi olandezi.
Șeful Agenției olandeze de informații militare (MIVD), Peter Reesink, a subliniat că aceste concluzii au rezultat și din propriile investigații independente. „Deci am observat noi înșine pe baza propriilor noastre investigații”, a precizat el. Totuși, Reuters nu a putut verifica în mod independent utilizarea substanțelor chimice interzise de oricare dintre părți în conflictul din Ucraina.
În luna mai a anului trecut, Statele Unite au acuzat pentru prima dată Rusia de utilizarea cloropicrinei, un compus chimic mai toxic decât agenții de control utilizați pentru controlul revoltelor și folosit pentru prima dată de Germania în timpul Primului Război Mondial. La rândul ei, Ucraina susține acuzații legate de mii de cazuri de utilizare a armelor chimice rusești. Ministerul rus al Apărării nu a oferit un răspuns la solicitările de comentarii, transmite Reuters. Totuși, Rusia a negat utilizarea de muniții ilegale, acuzând în schimb Ucraina de acest lucru. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat că Serviciul Federal de Securitate (FSB) a descoperit un depozit ucrainean cu dispozitive explozive conținând cloropicrin în estul țării. Ucraina, la rândul său, neagă constant asemenea acuzații.
PROGRAM DETALIAT
Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a declarat anterior că nu a primit nicio cerere pentru a efectua o anchetă completă privind utilizarea armelor chimice de ambele părți, cazurile fiind „insuficient fundamentate”.
Brekelmans a menționat că cel puțin trei morți ucraineni au fost atribuite armelor chimice, iar peste 2.500 de persoane rănite au raportat simptome legate de aceste arme. Amplificarea folosirii armelor chimice de către Rusia amenință nu doar Ucraina, dar și alte țări. „Trebuie să creștem în continuare presiunea asupra Rusiei. Asta înseamnă să ne gândim la mai multe sancțiuni și să nu le permiteam să participe la firme internaționale precum Consiliul OIAC", a afirmat el.
Peter Reesink a vorbit despre „mii de cazuri” de utilizare a acestor arme, menționând și un raport ucrainean de 9.000 de cazuri. Luna următoare se va negocia rotația mandatelor în Consiliul OIAC pentru doi ani. Concluziile serviciilor de informații au fost prezentate vineri într-o scrisoare adresată parlamentului olandez. Rusia, ca și Statele Unite, și-a distrus stocurile oficiale de arme chimice, dar rămâne membra a OIAC.
Sporirea sancțiunilor ar putea fi realizată împreună cu Comisia Europeană, care a propus adăugarea a 15 noi entități și persoane în lista sa de sancțiuni din cauza utilizării suspectate a armelor chimice în Ucraina. Agențiile militare și de informații olandeze, în colaborare cu partenerii internaționali, afirmă că au descoperit dovezi clare ale intensificării producției rusești de arme chimice.
Aceasta include capacități sporite de cercetare și angajarea de oameni de știință pentru dezvoltarea armelor chimice, a subliniat Reesink. Conducerea rusă a instructat soldații despre utilizarea agenților de război toxici. „Nu este vorba doar de folo-sirea ad-hoc pe linia frontului; este cu adevărat parte a unui program de amploare. Iar acest lucru este îngrijorător, căci dacă nu clarificăm și nu dezvăluim publicului ce face Rusia, este foarte probabil să continue", a afirmat Reesink. El a numit utilizarea armelor chimice de către forțele armate ruse drept „aproape o procedură operațională permanentă”.
Reesink a explicat că Rusia folosește cloropicrina în munițiile improvizate suspendate de drone. Gazele lacrimogene sunt, de asemenea, utilizate abuziv pentru a modifica munițiile existente astfel încât să poarte gazul. Cloropicrina este listată ca agent de sufocare interzis de OIAC, care a creată pentru a impune și monitoriza respectarea Convenției din 1997 privind armele chimice. Acest agent poate provoca iritații severe ale pielii, ochilor și tractului respirator și, dacă este ingerat, poate cauza arsuri, greață și dificultăți de respirație.







































































