23:43:02 01.03.2024
Stiri

Operațiune MILITARĂ? Rusia crede că Marea Britanie pregătește o „lovitură de teatru” în Transnistria

Actualitate 07.12.2023 10:58 Vizualizări2157 Autor: Ziarul National
Operațiune MILITARĂ? Rusia crede că Marea Britanie pregătește o „lovitură de teatru” în Transnistria


Federația Rusă crede că Marea Britanie pregătește o „lovitură de teatru” pentru Vladimir Putin în Transnistria, regiunea separatistă a R. Moldova.

Zvonuri despre o operațiune militară în Transnistria au apărut după vizita președintei Maia Sandu la Kiev și a ministrului de Externe britanic, David Cameron, la Chișinău. David Cameron a venit în R. Moldova după o vizita la Kiev și Odesa.

Serviciile secrete ruse au raportat că la Chișinău a avut loc și o întâlnire între viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, și noul ambasador al Marii Britanii în Moldova, Fern Horin, la care a fost discutată din nou problema Transnistriei.

CITIȚI și OFICIAL: Regimul de la Tiraspol instalează bariere între Varnița și Tighina, ca răspuns la Legea separatismului și la faptul că liderii transnistreni trebuie să notifice Chișinăul atunci când merg în deplasări peste hotare

Serebrian ar fi spus că războiul din Ucraina a creat condiții favorabile pentru „rezolvarea problemei transnistrene”.

Oficialul a mai remarcat sprijinul important pe care Marea Britanie îl oferă în procesul de rezolvare a conflictului, potrivit rybar.ru, un think tank rusesc ce oferă expertiză în domeniul militar și de securitate.

„În realitățile actuale, o astfel de întâlnire ridică noi preocupări și, de asemenea, subliniază rolul important al britanicilor în escaladarea situației din jurul Transnistriei”, scriu experții ruși citează Newsweek.

La întrunirea organizației de securitate europeană OSCE, care a avut loc la Skopie, Macedonia de Nord, R. Moldova a solicitat retragerea forțelor de „menținere a păcii” ruse din Transnistria.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, prezent la reuniunea OSCE, a replicat că în 2003 „NATO și UE au sabotat Memorandumul Kozak”, care ar fi rezolvat problema Transnistriei prin federalizarea Republicii Moldova. Apoi a „prezis” că R. Moldova va avea soarta Ucrainei din cauza Occidentului.

Șeful diplomației moldovenești, Nicu Popescu, a catalogat cuvintele lui Lavrov drept o amenințare.

CITIȚI și Eveniment dedicat dosarului transnistrean, organizat la Londra: Vicepremierul Oleg Serebrian, întrevedere cu ministrul de stat pentru Europa al Regatului Unit

Rușii cred că „occidentalii asigură militarizarea R. Moldova” pentru a putea „prelua Transnistria”

Experții ruși susțin că astfel de ciocniri ale miniștrilor de Externe n-ar fi ceva nemaiîntâlnit, însă „atitudinea ultimativă” a R. Moldova are loc pe fondul unor exerciții militare constante ale NATO în republică, urmate de aprovizionare cu armament.

De altfel, ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Nosatîi, a pomenit despre o nouă bază militară la Băcioi, în suburbiile Chișinăului.

Oficialul a explicat necesitatea unei noi infrastructuri militare spunând că actuala bază din Chișinău este situată în zone rezidențiale, ceea ce limitează mobilitatea echipamentelor, iar exercițiile trebuie efectuate pe timp de noapte.

Baza va fi construită din fonduri bugetare și „nu este o bază NATO”, a precizat ministrul.

Nosatîi a mai precizat că radarul de apărare aeriană recent achiziționat de la francezi nu este suficient pentru Moldova, care trebuie să se aprovizioneze și cu „rachete de interceptare, avioane interceptoare” pentru care nu sunt bani deocamdată.

Însă rușii sunt convinși că „occidentalii asigură militarizarea R. Moldova” în vederea „preluării Transnistriei”, iar Marea Britanie este cea care pregătește acest scenariu.

Preluarea Transnistriei ar fi o „lovitură de teatru” pentru Putin, concentrat pentru a obține victorii pe frontul ucrainean.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Spețoperația hibridă...

26.02.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // După Maria Zaharova,...

23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md