Rusia ar putea declanșa noi fronturi în R. Moldova, Georgia și Armenia, avertizează serviciul de informații bulgar


Serviciul de Informații Militare (SVR) din Bulgaria estimează că Rusia ar putea deschide noi fronturi în „R. Moldova, Georgia și, poate, Armenia”. Această informație a fost prezentată în raportul anual al SVR, publicat pe site-ul Consiliului de Miniștri de la Sofia, conform Sega, transmisă de Rador.
Rusia și Ucraina par să aibă ca scop principal să reziste mai mult decât adversarul. Semnele de epuizare a capacității de luptă devin evidente, ceea ce generează încercări clare de iniţiere a negocierilor de pace, se subliniază în raport. Obiectivul primordial al negocierilor din perspectiva lui Putin ar fi să obţină garanții juridice de lungă durată pentru securitatea Rusiei în sfera sa de influență în spațiul post-sovietic. Ucraina, conform acestui scenariu, va fi subordonată intereselor rusești, lipsită de o identitate proprie și de o guvernare independentă și suveranitate militaro-politică.
Rusia rămâne factorul principal de destabilizare în securitatea internațională, a precizat raportul SVR bulgar. Realegerea lui Vladimir Putin a întărit abordarea sa de forță, iar Kremlinul se folosește activ de metode hibride pentru a crea tensiuni în comunitatea euro-atlantică și a influența alegerile din țările europene.
În plus, Rusia continuă să limiteze libertatea de navigație și traficul aerian în și deasupra Mării Negre prin declararea zonelor periculoase pentru perioade îndelungate, ceilalți minținut un control strict asupra acestor regiuni. Zona Mării Negre rămâne supusă riscurilor cauzate de minele marine și muniții neexplodate și de diverse sisteme de control la distanță.
Raportul SVR evidențiază și tensiunile care persistă în Balcanii de Vest, în ciuda dorinței regionale de accelerare a integrării europene. Instabilitatea continuă să fie resimțită în Orientul Mijlociu, Afganistan și Africa. Migrația în Bulgaria se așteaptă să crească și în anul următor.
Mediul de securitate global din 2024 se caracterizează prin militarizarea crescută a relațiilor internaționale, extinderea conflictelor existente și slăbirea instituțiilor juridice internaționale. Spațiul cibernetic şi informaţional sunt utilizate masiv pentru manipulare publică și realizarea de priorități strategice. Impactul distructiv al metodelor hibride asupra transportului aerian, maritim, infrastructurii critice și a conectivității energetice este tot mai frecvent, raportează SVR.
Conform analizelor SVR din Bulgaria, efectivele totale optimizate ar trebui să fie extinse pentru a îndeplini eficient sarcinile și a dezvolta capacitățile necesare. Raportul prezentat Consiliului de Apărare subliniază că reducerea personalului în ultimii 12 ani a dus la diminuarea capacităților de informaţii și o limitare a oportunităților de dezvoltare, afectând negativ realizarea sarcinilor tot mai complexe care sunt stabilite.









































































