Rusia ar putea accepta EVACUAREA ARMAMENTULUI și trupelor din Transnistria, iar raioanele din stânga Nistrului vor reveni în subordinea Chișinăului în 2023. DEZVĂLUIRILE unuia dintre cei mai informați oameni din Rusia


Occidentul i-ar fi făcut lui Vladimir Putin o propunere tentantă pentru a pune capăt războiului din Ucraina, iar printre condiționalități se numără și evacuarea armamentului și trupelor din Transnistria. Mai mult, înțelegerea prevede că Rusia nu va crea impedimente pentru reintegrarea R. Moldova pe cale pașnică în 2023. Dezvăluirile au fost făcute politologul, istoricul, ex-profesorul MGIMO Valeri Solovei, pe canalul său de Youtube.
Potrivit lui Solovei, Vestul a cerut ca Rusia să se retragă din regiunile ocupate, dar nu și din Crimeea, care ar putea deveni o zonă demilitarizată.
„Această propunere, care a fost coordonată cu Ucraina, nu este altceva decât capitularea Federației Ruse. Nu este doar capitularea Kremlinului, dar a Federației Ruse în întregime. Acum vă spun condițiile puse Rusiei. Occidentul a cerut ca Rusia să se retragă din regiunile ocupate, dar nu și din Crimeea, care ar putea deveni o zonă demilitarizată. Statutul Crimeii nu va fi abordat cel puțin șapte ani. Totodată, flota rusă trebuie să părăsească Crimeea. La granița Rusiei cu Ucraina, dar și cea a Ucrainei cu Belarus va fi creată o fâșie de 100 km (în interiorul statelor), iar în această zonă nu trebuie să fie plasat armament greu. Apropo, șase țări s-au oferit în calitate de garant al acestei înțelegeri.
De asemenea, mai este o condiție pusă de Occident. Rusia trebuie să părăsească Transnistria. Se are în vedere scoaterea din Transnistria a armamentului și militarilor de acolo. Astfel, în 2023, Transnistria se integrează în componența R. Moldova, iar Rusia se obligă să nu pună nicio piedică”, a menționat Solovei.
Politologul s-a referit și la obligațiile pe care le-ar avea Ucraina: „Dar ce fa oferi Ucraina în schimb? Ucraina promite ca timp de șapte ani să nu intre în NATO”.
Sursa citată a ținut să precizeze că establishmentul (elitele) rusesc ar accepta „acest ultimatum, această propunere de capitulare”. „De ce răspunsul e pozitiv? Pentru că această capitulare oferă garanții de securitate conducerii Federației Ruse, dar și elitelor. Inclusiv forțelor pro-război. Reprezentanții establishmentului rusesc au primit garanții că nu vor fi pornite dosare penale împotriva lor și nu vor fi persecutați. De asemenea, cei vizați vor putea să-și păstreze o parte din activele lor”.
Valeri Solovei a subliniat că președintele Vladimir Putin încă nu a decis dacă acceptă sau nu înțelegerea cu Occidentul, dar peste puțin timp va fi clară poziția sa.
„Reacția președintelui Putin este neclară, deocamdată. El încă se gândește. Sunt anumite acțiuni în baza cărora ne vom da seama dacă a decis ceva sau nu. Dacă vor reîncepe atacurile masive cu rachete asupra infrastructurii critice din Ucraina, în primul rând asupra centralelor termoelectrice, atunci asta va însemna că Putin nu acceptă această înțelegere. Dacă aceste atacuri nu se vor produce, asta nu va înseamna automat că președintele este pregătit să accepte condițiile Occidentului. Asta va însemna că el încă se mai gândește și încearcă să tragă de timp, în speranța că se va întâmpla o minune, că se vor schimba lucrurile. Dacă președintele refuză aceste condiții, pe care sunt gata să le accepte reprezentanții establishmentului rusesc, atunci vor continua acțiunile militare. Dar înfrângerea Federației Ruse, din nefericire, sau fericire - depinde de punctul de vedere al fiecăruia, este inevitabilă”, a conchis Valeri Solovei.













































































